Efter udskudte brystkræftscreeninger - ny uddannelse skal forkorte ventetid

Nye screeningsassistenter vil efter planen være færdiguddannede til januar.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Over 5700 kvinder bosat i Region Sjælland fik i april besked om, at deres screening for brystkræft vil blive udsat. 

Ifølge Region Sjælland er situationen opstået som følge af personalemangel. Derfor er regionen gået sammen med de øvrige regioner om at oprette en ny uddannelse, der skal skaffe mere personale.

- Sagen har været, at vi er undernormerede, og vi har manglet personale. De mammografiassistenter, vi uddannede i 2012, er ved at gå på pension nu, og det er grunden til, vi mangler personale, siger ledende overradiograf på Sjællands Universitet Carsten Varney.

Det skal den måske kommende uddannelse på professionhøjskolen Absalon forhåbentligt hjælpe på.

- Håbet er, at vi kan få uddannet nogle mammografiassistenter, så vi kan overholde screeningsintervallet fremadrettet, siger Carsten Varney.

Læs også
Regionen udsætter tusindvis af brystkræftscreeninger – kvinder risikerer at komme for sent i behandling
Læs også
Regionen udsætter tusindvis af brystkræftscreeninger – kvinder risikerer at komme for sent i behandling


Screeningsinterval ikke overholdt

Som reglerne er i dag skal Region Sjælland overholde et screeningsinterval på to år og tre måneder, men ifølge regionen er intervallet aktuelt to år og seks måneder, hvilket betyder, at de 5.671 kvinder ser frem mod at komme til en screening for brystkræft med tre måneders forsinkelse.

En sådan udsættelse kan i sidste ende betyde, at kvinder i regionen vil dø af brystkræft, der kunne være opdaget tide, vurderede Janne Villemoes Bigaard, der er projektchef og overlæge i Kræftens Bekæmpelse, i midten af april:

- For en sygdom som brystkræft, så er det at blive opereret bare to uger senere – det forringer ens overlevelse, sagde hun til TV2 ØST og tilføjede:

- Det er ikke acceptabelt, at man har en rettighed via sundhedsloven, som bliver tilsidesat.

En forsinkelse i screening kan teoretisk set godt have betydning for, at der er nogen, der vil blive opdaget lidt senere, sagde vicedirektør ved Sjællands Universitetshospital, Jesper Gyllenborg.
En forsinkelse i screening kan teoretisk set godt have betydning for, at der er nogen, der vil blive opdaget lidt senere, sagde vicedirektør ved Sjællands Universitetshospital, Jesper Gyllenborg. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

I sidste uge medvirkede også lægefaglig vicedirektør ved Sjælland Universitetshospital Jesper Gyllenborg på TV2 ØST. Han havde ikke mulighed for at udtale sig lørdag, men i sidste uge erkendte han, at den længere ventetid kan få konsekvenser. 

- Det er sådan med kræft og med brystkræft, at jo tidligere, man opdager kræft, jo bedre er chancen for at få fuld helbredelse. Så det, at der er forsinkelse i screening, kan teoretisk set godt have betydning for, at der er nogen, der vil blive opdaget lidt senere, sagde Jesper Gyllenborg.

57 kvinder kan ende med brystkræft

Ifølge Regions Sjællands egen statistik får én ud af 100 screenede kvinder konstateret brystkræft. Med 5700 kvinder, der skal vente i længere tid, er der derfor potentielt 57 kvinder, som risikerer at få brystkræft, uden det bliver opdaget inden for den maksimale tidsramme, sundhedsloven kræver af regionerne.

Er det en udfordring, man godt kunne have set komme, at I ville komme til at mangle hænder?

- Ja, det kunne man nok godt, hvis man havde fremskrevet det lidt mere, men det har man ikke gjort, siger Carsten Varney.

Region Sjælland vil i første omgang ansætte ti screeningsassistenter, og planen er, at uddannelsen skal oprettes ved professionshøjskolen Absalon i Næstved.

Uddannelsen skal dog først godkendes af Sundhedsstyrelsen. 

De nye screeningsassistenter kan tidligst være klar efter endt uddannelse den første januar. Derfor vil man også bruge private aktører, siger Carsten Varney. 




Nyhedsoverblik