Dugfriske tal om influenzaen: - Der er lysere tider på vej

Nye tal fra Statens Serum Institut viser, at det er en usædvanlig influenzasæson, men at vi har været på toppen – og nu vender det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Influenzaen har været særligt hård i år.

Så hård, at Slagelse Sygehus nu aflyser alle planlagte operationer ugen ud, fordi influenzaepidemien presser sygehuset.

Faktisk er samtlige sygehuse i Region Sjælland ramt af overbelægning på grund af influenzaen og flere steder er det hver 10. patient på akutafdelingerne, som er indlagt på grund af influenza.

quote Vi har været på toppen. Så der er lysere tider på vej

Ida Glode Helmuth, læge, Statens Serum Institut

- Vi har en hård influenzasæson på den måde, at der er rigtig mange, der har været syge af influenza i år, siger Ida Glode Helmuth, der er læge ved Statens Serum Institut.

Lysere tider på vej

Helt nye tal fra Statens Serum Institut viser, at antallet af indlagte patienter med influenza siden uge 40 sidste år frem til nu er nu oppe på 3.277. 

Men kurven ser samtidig ud til nu at være nedadgående i Region Sjælland.

- Vi har været på toppen. Så der er lysere tider på vej. Vi så, at det var på vej nedad i forrige uge, og nu kan vi så bekræfte, at det er på vej nedad. Toppen var der for et par uger siden, siger Ida Glode Helmuth.

Her ses, hvor mange der er testet positive for influenza: 

Kilde: Statens Serum Institut
Kilde: Statens Serum Institut

Men tallene viser samtidig også, at det er influenza B, der har ramt de fleste. Og ikke influenza A, som det plejer at være.

- I år har vi en sæson, der er domineret af influenza B og på den måde er det lidt en usædvanlig sæson, fordi vi plejer ikke se så mange med influenza B. Sæsonen har helt fra start været domineret af influenza B, siger Ida Glode Helmuth.

Overdødelighed blandt ældre

Som smittet med influenza B vil man ikke kunne mærke forskel, end hvis man er smittet med A.

- De har samme symptomer, men traditionelt siger man, at influenza B ikke er lige så hård ved de ældre, som influenza A. Men lige i den her sæson har der været rigtig mange indlagt med influenza, og der har været en overdødelighed blandt de ældre. Så det er en hård sæson, selv om det er en B-sæson, siger Ida Glode Helmuth.

Og dét kan Bente Christensen nikke genkendende til. Hun er netop blevet udskrevet, efter at have været indlagt med influenza.

- Den her er ekstrem. Jeg er blevet scannet og undersøgt på kryds og tværs. Og det er én, man ikke bare kan vaccinere imod. Det er en af de dumme, der bare lige dukker op, siger hun.

- Jeg har været spærret inde nærmest. Der var ikke plads nok i Slagelse, så kørte de mig herned i går (Næstved, red.). Og ud af vagten i dag, siger hun.

Slagelse Sygehus har aflyst alle planlagte operationer onsdag, torsdag og fredag. Alle berørte patienter har fået besked, og vil få en ny tid hurtigst muligt.