Bispevalg går nu ind i anden valgrunde: - Jeg er spændt på, hvad der venter

Ulla Thorbjørn Hansen og Rasmus Nøjgaard går videre til anden valgrunde om at blive ny biskop i Roskilde Stift.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Nu er stemmerne optalt efter første valgrunde af bispevalget i Roskilde Stift.

Dermed står det klart, at Ulla Thorbjørn Hansen, der er provst i Slagelse, skal dyste mod Rasmus Nøjgaard, som er sognepræst på Østerbro.

- Jeg er da rigtig glad, og jeg er lettet over, at jeg fik næsten en tredjedel af stemmerne, siger Rasmus Nøjgaard til TV2 ØST.

Også hans konkurrent er fint tilfreds med dagens valgresultat:

- Jeg har det godt. Jeg er spændt på, hvad der nu venter og glæder mig til den fortsatte debat og at møde endnu flere menighedsrådsmedlemmer. Der er jo rigtig mange, jeg ikke har fået talt med i den her valgkamp, fordi det er så stort et stift, så jeg håber at møde flere, siger Ulla Thorbjørn Hansen til TV2 ØST.

Hun fortæller, at hun nu vil have fokus på at møde endnu flere frem til næste valgrunde:

- Hvordan kan jeg komme ud og tale med flere menighedsrådsmedlemmer. Jeg vil have fokus på de ting, jeg hele tiden har haft fokus på: Ordentlighed, tydelig ledelse og arbejdsmiljø.

Kirsten Vej Petersen fra Køge Provsti annoncerede på vegne af valgbestyrelsen dagens vinder af første valgrunde.
Kirsten Vej Petersen fra Køge Provsti annoncerede på vegne af valgbestyrelsen dagens vinder af første valgrunde. Foto: Signe Kaalund - TV2 ØST

Anna Kluge: - Øv, jeg synes, det er ærgerligt

Ingen af kandidaterne fik halvdelen af de afgivne stemmer, og dermed sættes anden valgrunde nu i gang. Anden runde af afstemningen afsluttes den 15. juni.

Læs også
Tæt kamp mellem kandidater - bispevalg skal i anden valgrunde
Læs også
Tæt kamp mellem kandidater - bispevalg skal i anden valgrunde

I alt dystede fire kandidater om den prestigefyldte post som biskop i Roskilde Stift og efter dagens valgresultat er to af kandidaterne røget fra.

Den ene af dem var Anna Kluge, der fik 23,4 procent af stemmerne.

- Øv. Jeg synes, det er ærgerligt. Men okay. Roskilde Stift ville hellere have en linje, de kender, og det står både Rasmus (Nøjgaard, red.) og Ulla (Thorbjørn Hansen, red.) for. Det er jeg selvfølgelig skuffet over, for jeg tænkte, at vi havde brug for noget nyt. Men stiftet var et andet sted og sådan er det.

Anna Helleberg Kluge, sognepræst ved Sct. Mortens Kirke i Næstved og provst for Næstved Provsti.
Anna Helleberg Kluge, sognepræst ved Sct. Mortens Kirke i Næstved og provst for Næstved Provsti. Foto: Tina Mortensen TV2 ØST

Det var et tæt løb mellem dig og Ulla – tager du den sejr med dig eller?

- Jeg tager ikke lige nogen sejr med mig lige nu. Det gør jeg ikke, siger Anna Kluge.

Har du en favorit til anden valgrunde?

- Nej. Min linje var fornyelse og det bestående er valgt, så jeg skal hjem og tænke mig rigtig godt om.

Læs også
Uro om bispevalg fortsætter - præst klager til Kirkeministeriet
Læs også
Uro om bispevalg fortsætter - præst klager til Kirkeministeriet
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fik kritik for særbehandling

Anna Kluge har forud for dagens valgrunde delt sin bekymring over arbejdsmiljøet i Folkekirken. Hun har i medierne kommenteret på en af de andre bispekandidater, nemlig Rasmus Nøjgaard, som havde fået lov til at gæsteprædike i Roskilde Domkirke – som den eneste af de fire kandidater.

quote Øv. Jeg synes, det er ærgerligt

Anna Kluge, provst i Næstved

Rasmus Nøjgaard var den kandidat, der onsdag fik flest personlige stemmer med 509 stemmer svarende til 30,6 procent.

- Jeg ser frem til den sidste valgrunde og håber, at det bliver en god, lødig diskussion, hvor kirker og torv får lov til at fylde hele debatten.

Hvad er dit mål med resten af valgkampen?

- Det er at fortsætte det spor, jeg har lagt ud fra begyndelsen, hvor jeg gerne vil tale om trosforholdene i kirken, og om hvordan vi skaber en god og solid kirke i Roskilde og hvordan vi på bedst mulig måde giver en frihed til de lokale sogne, så man lokalt kan udfolde det sogneliv, man gerne vil.

Hvordan føles det at være det skridt længere på at være biskop?

- Det føles dejligt. Jeg er glad for, at jeg er gået videre. Men jeg har også stor ydmyghed over for, at stemmetallet alt andet lige har fordelt sig så lige, som det har gjort. Så stor ydmyghed og taknemmelighed over, at vi har haft så fin en debat, siger Rasmus Nøjgaard.

Tilbage til Nørrebro

Den af de fire kandidater, der fik færrest personlige stemmer, var Per Vibskov Nielsen, som er provst på Nørrebro i København.

- Det er selvfølgelig ærgerligt, for vi har brugt vores arbejdstid og kræfter på det her. Det er meget få stemmer, der manglede, kan man sige. Stor tak til dem, der har stemt. En stor tak til stillerne og til den arbejdsgruppe, der har stået bag mit kandidatur, siger han til TV2 ØST.

Per Vibskov Nielsen ærgrer sig over, at han ikke går videre.
Per Vibskov Nielsen ærgrer sig over, at han ikke går videre. Foto: Tina Mortensen TV2 ØST

Han er dog ikke skuffet over dagens resultater, som sådan.

- Jeg var jo sent om at komme ind i valgkampen og melde mig. Jeg kan med åben pande sige, at jeg har stillet op, som den, jeg har været og ikke lavet mig selv om. Derfor kan jeg også med rank ryg sige, at det er herrens veje, som er uransagelige – jeg skal tilbage til Nørrebro, hvor jeg har nogle arbejdsopgaver, der skal løses.


Nyhedsoverblik