Beboere på syv øer i Region Sjælland bliver rykket frem i vaccinekøen

Borgerne i alle aldre på Fejø, Femø, Sejerø, Orø, Omø, Agersø og Askø tilbydes nu en vaccine mod coronavirus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Borgerne på syv øer i Region Sjælland bliver tilbudt en vaccine mod coronavirus, da Sundhedsstyrelsen har givet dispensation til, at de bliver rykket frem i vaccinekøen.

Det oplyser Region Sjælland i en pressemeddelelse.

Der er tale om øerne Fejø, Femø, Sejerø, Orø, Omø, Agersø og Askø.

Vaccinationstilbuddet på øerne gælder fastboende øboere over 16 år. Det drejer sig om i alt 1.010 personer.  De resterende øboere er enten vaccineret eller er ikke i målgruppen.

quote Det er vigtigt at slå fast, at det her ikke får indflydelse på alle andres plads i vaccinekøen

Heino Knudsen, regionsrådsformand (S), Region Sjælland

Øboerne vil blive tilbudt den første vaccination i uge 20 og ventes ifølge Sundhedsstyrelsen at være færdigvaccineret i midten af juni. For resten af befolkningen ventes det at være i slutningen i august. 

På Fejø, Femø, Sejerø og Orø vil det være den praktiserende læge på øerne, der skal stå for at vaccinere. På Omø, Agersø og Askø, hvor der ikke er tilknyttet en læge, skal Region Sjælland selv stå for at vaccinere beboerne. Det vil ske i samarbejde med den pågældende kommune. 

Beslutningen betyder, at mindre doser af vaccinen går til spilde, og den er til gavn for ikke blot øboerne, men alle borgerne i Region Sjælland.

Det siger regionsrådsformand Heino Knudsen (S) til TV2 ØST.

- Det gælder om at få planlagt den her indsats på den bedst mulige måde for alle danskere og alle borgere i Region Sjælland. Vi har ældre borgere blandt andet på øerne, som skal transportere sig langt for at komme til et vaccinested, og derfor vil vi rigtig gerne vaccinere dem ude på øerne. Og så er vaccinationskalenderen nu blevet udformet sådan, at alle bliver vaccineret, når vi er der, for at sikre den bedst mulige udnyttelse af vaccinerne.

Mange øboere kan selv fragte sig til fastlandet og få en vaccine. Hvorfor ikke holde sig til, at de ældre skal have vaccinen først?

- Ja, det er der, men den her mulighed er kommet som en del af vaccinationskalenderen fra Sundhedsstyrelsen. Vi har i Region Sjælland en målsætning om, at borgerne ikke skal have mere end 20 kilometer til et vaccinationssted, simpelthen fordi vi gerne vil være tæt på vores borgere. Derfor udnytter vi nu den mulighed, der er kommet, og få vaccineret på alle øerne, når nu vi er der, og derefter bruge ressourcerne på at fortsætte vaccinationsprogrammet i alle vores vaccinationscentre.

Men det her betyder, at eksempelvis en 30-årig mand på Fejø bliver vaccineret foran en ældre mand, der bor lige på den anden side, på Kragenæs. Hvorfor er det så vigtigt at tilsidesætter alder her?

- Det er vigtigt at slå fast, at det her ikke får indflydelse på alle andres plads i vaccinekøen. Det forsinker ikke nogen andre. Der er tale om relativt få borgere, og hvis vi skulle ud på øerne mange gange for at vaccinere, hver gang der bliver åbnet for en ny aldersgruppe, så vil det koste ekstra ressourcer og formodentlig ekstra vaccinespild, fordi de er svære at håndtere. 

Også på andre småøer i Danmark bliver borgerne skubbet frem i vaccinekøen. Det drejer sig om øerne Anholt, Tunø, Endelave i Region Midtjylland. 

Også beboerne på Læsø, der hører under Region Nordjylland, vil blive tilbudt vaccination uafhængigt af den officielle rækkefølge. 

Sammenslutningen af Danske Småøer, der repræsenterer 27 danske småøer i hele landet, har tidligere slået på tromme på, at borgerne på samtlige småøer rykkes frem i vaccinekøen.