Amputations-sag: Regionsrådsformand vil handle omgående, hvis der er behov for det

Der foretages flere benamputationer i Region Sjælland end i andre regioner. Regionen afventer nu undersøgelse af årsagerne og kvaliteten af behandlingen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Efter at sagen om unødige benamputationer i Region Midtjylland er kommet frem, er Danske Regioner nu i gang med at undersøge, hvordan det står til i de øvrige regioner i Danmark, blandt andet undersøger de Region Sjælland.

Nu viser tal fra Landspatientregisteret, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i, at Region Sjælland har næsten lige så mange benamputationer som Region Midtjylland.

Men ifølge regionsrådsformand, Heino Knudsen (S), siger antallet af benamputationer ikke nødvendigvis noget om, hvorvidt kvaliteten af behandlingen er i orden eller ej.

- Man kan desværre ikke blot tage antallet af amputationer og sammenholde med antallet af borgere i den enkelte region og så konkludere, at der ikke foretages god behandling, skriver han i et opslag på Facebook og skriver yderligere. 

- Viser det sig, at der er behov for ændringer eller et løft, vil det have min største prioritet, og vi vil handle omgående.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tallene fra Landspatientregisteret under Sundhedsdatastyrelsen viser, at der i perioden 2005 til 2021 er udført 4043 benamputationer i Region Sjælland, det er i gennemsnit 237 benamputationer om året.

Region Sjælland har i perioden udført 20 procent flere amputationer målt pr. indbygger, end man har gjort i Region Nordjylland og Region Hovedstaden og 10 procent flere end i Region Syddanmark.

- Hvis der er behov for ændringer eller et løft af kvaliteten, vil vi handle omgående, skriver Heino Knudsen på Facebook om behandlingen af benamputationer i Region Sjælland.
- Hvis der er behov for ændringer eller et løft af kvaliteten, vil vi handle omgående, skriver Heino Knudsen på Facebook om behandlingen af benamputationer i Region Sjælland. Foto: Eva Højrup

Sammenligner man med Region Midtjylland, er der tale om 0,5 procent færre målt pr. indbygger. I Region Midtjylland har en undersøgelse fra april i år vist, at 47 benamputationer om året kunne have været undgået. Om lignende tal gør sig gældende i Region Sjælland, skal den nye undersøgelse i Regionernes kliniske kvalitetsudviklingsprogram (RKKP) nu vise.

- Mange ting kan spille ind på antallet af amputationer, som bl.a. den generelle sundhedstilstand i det enkelte område. For mig er det helt afgørende, at kvaliteten er i top, og derfor undersøger vi sagen til bunds for at få svar, skriver Heino Knudsen, der henviser til opslaget på Facebook og ikke har yderligere kommentarer til TV2 ØST om sagen. 

Læs også
To nye ambulatorier indvies - nu er der nye rammer til diabetespatienter samt børn og unge
Læs også
To nye ambulatorier indvies - nu er der nye rammer til diabetespatienter samt børn og unge

Vil have min største prioritet

Amputationer på benet kan komme på tale, når man har forsnævringer i blodkarrene og nedsat blodomløb eller sår, der ikke kan hele, oftest på grund af diabetes. Det kan føre til smerter, sår og koldbrand og kan være dødeligt, hvis man ikke får behandling og kan i sidste ende føre til amputation.

- Vi tror, at undersøgelsen vil vise, at patienterne får den rette hjælp i Region Sjælland. Men viser det sig, at der er behov for ændringer eller et løft, vil det have min største prioritet, og vi vil handle omgående, skriver Heino Knudsen.

Undersøgelsen fra RKKP skal sikre, at patienterne ikke unødigt får foretaget amputationer og ventes klar i løbet at et par måneder.

Forstå amputationssagen i Region Midtjylland

  • Professor og ledende overlæge Kim Houlind, Kolding Sygehus, har på bestilling af Region Midtjylland analyseret data fra perioden 2016-2020.
  • I gennemsnit kan 47 patienter årligt have fået en amputation, som kunne have været undgået med forebyggende behandling.
  • Region Midtjylland har haft for lidt behandlingskapacitet på amputationsforebyggende behandlinger. Aktiviteten i Region Midtjylland var kun den halve af kapaciteten i resten af Jylland.
  • Nye metoder, der kan forebygge amputation, og som bruges på andre af landets hospitaler, eksempelvis bypass-operation eller ballonudvidelser på blodårerne, var ikke taget i brug på regionens sygehuse.




Nyhedsoverblik