Alt for mange udebliver - nu rykker sygehus ud til patienterne

Lungepatienter fra Ringsted behøver ikke længere tage turen til Slagelse, når de skal ses af en sygeplejerske fra lungeambulatoriet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det summer af liv i Ringsted Sundhedshus. Borgere myldrer ind og ud af glasdørene og sætter sig i stolene i venteværelset ved indgangen. Her er der tilbud om fysioterapi, træning, kostvejledning og kurser i rygestop for at nævne bare nogle af de mange tilbud, huset rummer.

quote Der er en stor udeblivelse ved mange lungepatienter, fordi de på dagen ikke har overskud

Randi Lund, sygeplejerske, Slagelse Sygehus

Som noget nyt er der også mulighed for konsultationer for kommunens lungepatienter i sundhedshuset. Et tilbud som lungeambulatoriet på Slagelse Sygehus står for.

Keld Jørgensen, der bor i Benløse ved Ringsted, er ramt af den kroniske lungesygdom KOL. En sygdom der betyder, at han meget nemt får åndenød.

- Den påvirker mig på den måde, at jeg har svært ved at få vejret, hvis jeg anstrenger mig bare en lille smule, forklarer han.

Keld Jørgensen har haft KOL i 15 år. Det fik ham til at kvitte cigaretterne for 13 år siden, fortæller han.
Keld Jørgensen har haft KOL i 15 år. Det fik ham til at kvitte cigaretterne for 13 år siden, fortæller han. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Han er mødt op til et tjek af lungerne og en samtale om den medicin, han bruger.

Borgerne sparer tid

Konsultationerne foregik før årsskiftet på lungeambulatoriet på Slagelse Sygehus, men siden januar er lungesyge borgere i Ringsted blevet tilbudt at få konsultationer i kommunens sundhedshus i deres egen hjemby.

- Det, synes jeg da, er alletiders, det er nemmere at køre herud, end det er at tage til Slagelse, fortæller han.

Lungesygeplejerske Randi Lund kan i alt nå at se fem lungepatienter på den månedlige dag, hvor hun har konsultationer i Ringsted.
Lungesygeplejerske Randi Lund kan i alt nå at se fem lungepatienter på den månedlige dag, hvor hun har konsultationer i Ringsted. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Det er lungesygeplejerske Randi Lund, der står for konsultationerne.

Hun møder normalt ind på arbejde i lungeambulatoriet på Slagelse Sygehus. Men en gang om måneden sætter hun altså i stedet kursen mod Ringsted Sundhedshus.

- Det tager mange kræfter, når man ikke kan få vejret. Så der er en stor udeblivelse ved mange lungepatienter, fordi de på dagen ikke har overskud, fortæller hun og tilføjer:

- Der kan vi se, at der er flere der har overskud til at komme her.

Randi Lund har været sygeplejerske i 20 år. De sidste 6 1/2 år har hun arbejdet indenfor lungespecialet.
Randi Lund har været sygeplejerske i 20 år. De sidste 6 1/2 år har hun arbejdet indenfor lungespecialet. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Patienter med kronisk lungesygdom bruger ofte meget tid og mange kræfter på at gå til kontrol hos det lungeambulatorie, de er tilknyttet.

Derfor er Slagelse Sygehus og Ringsted Kommune gået sammen for at afprøve et projekt, hvor sygehuset kommer ud til patienterne i stedet for, at de skal komme ind på sygehuset.

Læs også
Behandlinger i hjemmet kan aflaste akutafdelinger
Læs også
Behandlinger i hjemmet kan aflaste akutafdelinger

Solveig Hansen, der også har KOL, er glad for tilbuddet om at blive tjekket i sin hjemby. Hun har ikke bil, men er afhængig af Flextrafik, hvor der kan være ventetid.

- Det er dejligt, at det er tættere på, så der ikke går en halv dag med det, fortæller hun.

quote Jeg springer over, hvis jeg ikke har luft nok

Solveig Hansen, KOL-patient, Ringsted

Solveig Hansen kan sagtens genkende billedet af, at det kan være svært at finde overskuddet til at komme af sted til en konsultation i Slagelse, hvis det kniber med luften om morgenen.

- Jeg springer ikke over, fordi jeg ikke har lyst til at komme til Slagelse. Jeg springer over, hvis jeg ikke har luft nok, siger hun.

Solveig Hansen er til tjek i sundhedshuset efter en akut indlæggelse i april, hvor hun var indlagt i fem dage.
Solveig Hansen er til tjek i sundhedshuset efter en akut indlæggelse i april, hvor hun var indlagt i fem dage. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Projektet skal resultere i færre indlæggelser på sygehuset, fordi flere borgere kommer til tjek. Dermed kan man forebygge, at de får det dårligt og ikke kan trække vejret, fordi deres medicin ikke er reguleret korrekt.

- Der er mange, der kommer, som måske ikke tager deres medicin korrekt. Så er det godt at få noget viden, gennem Randi, der er sygeplejerske, i hvordan skal de tage medicinen. Bare dét, at jeg har set medicinen, gør, at jeg kan sige, at borgerne skal huske at få tjekket op på det og gå til læge, fortæller Eva Astrup, der er sundhedskonsulent i Ringsted Kommune.

Håber på færre indlæggelser

Den skærpede opmærksom på KOL-patienterne skulle gerne gøre dem mere velregulerede. 

- Og så kan man håbe på, at det vil betyde færre indlæggelser, fordi vi kan få snakket med patienterne om, "får du taget medicinen rigtigt, bruger du ilten, er der nogle fif, jeg kan give dig", siger Randi Lund.

- Bare det at vi taler sammen  betyder, at der bliver en større faglighed, fortæller sundhedskonsulent i Ringsted Kommune, Eva Astrup.
- Bare det at vi taler sammen betyder, at der bliver en større faglighed, fortæller sundhedskonsulent i Ringsted Kommune, Eva Astrup. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Alt i alt er projektet et forsøg på at gøre det lettere for lungepatienter at leve med deres sygdom i hverdagen, og dagens konsultation har været nyttig for Keld Jørgensen.

- Jeg skal love for, at hun er meget opmærksom på mange ting, og hun har vist mig, og lært mig, hvordan man bedst tager sin medicin. Det var jeg ikke klar over, så det er da nok en fordel, siger han. 


Nyhedsoverblik