11.000 elever undersøger naturen for plastik i stort eksperiment

Knap 11.000 børn og unge fra hele Region Sjælland skal finde og kortlægge plast i naturen, når et stort eksperiment går i gang i dag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hen over de næste uger skal elever fra 99 skoler og gymnasier i Region Sjælland deltage i stort eksperiment.

De skal gennemsøge de sjællandske skove og naturområder for plastforurening og være med til at kortlægge, hvor meget og hvilke former for plastik, der findes derude.

Det skriver Astra, som er det nationale naturfagscenter i en pressemeddelelse.

Undersøgelsen går under navnet Masseeksperimentet 2019, som er første gang man forsøger nationalt at kortlægge plastforurening i den danske natur over hele landet.

SE VIDEOEN: Vi var i dag ude at samle skrald med 7. klasse på Distriktsskolen Vest Afd. Byskolen i Nakskov. De fandt flere overraskende ting i naturen.

 

57.000 elever deltager på landsplan

I alt skal 10.827 elever deltage i eksperimentet i Region Sjælland, mens man på landsplan får hjælp af godt 57.000 elever til at undesøge arealer i 92 kommuner. 

quote Plastforurening i naturen er en af vor tids største miljømæssige udfordringer. Vi har behov for at få kortlagt omfanget af og effekterne af plastforurening

Kristian Syberg, lektor i miljørisiko ved Roskilde Universitet

Masseeksperimentet bliver afholdt som en del af Naturvidenskabsfestival, som Astra står bag.

Det er desuden udviklet i samarbejde med det danske forskningscenter MarinePlastic.

- Plastforurening i naturen er en af vor tids største miljømæssige udfordringer. Vi har behov for at få kortlagt omfanget af og effekterne af plastforurening. Derfor er det unikt, at vi nu får et kæmpestort dataset, der kan bidrage til ny videnskabelig forskning og dokumentation, udtaler Kristian Syberg, som er lektor i miljørisiko ved Roskilde Universitet og talsmand for MarinePlastic i pressemeddelelsen.

- Der er aldrig før indsamlet plast i så stor skala efter videnskabelig metode, tilføjer han. 

Skal indsamle og analysere plast

Idéen er, at eleverne systematisk skal indsamle plast i udvalgte områder af den danske natur et vilkårligt sted i regionen. Men de kommer til samle plast i samtlige af Region Sjællands kommuner. 

Det kan for eksempel være på strande, marker, i parker, på gader, i grøftekanten eller på skovstier. Her efter skal eleverne tage deres fangst med tilbage på skolen og analysere det.

Herefter vil elevernes data blive indsamlet centralt, som bliver analyseret af MarinePlastic, der også står for den efterfølgende forskning.