Tidligere præst prøver pædofili-sag ved landsretten: Han har ikke noget at miste

Den tidligere præst, der er dømt skyldig i byretten for seksuelle overgreb på børn, kan få væsentlig lavere straf i Østre Landsret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den tidligere Tømmerup-præst, der i byretten blev idømt 10 års fængsel for at have forgrebet sig seksuelt på flere børn, prøver i øjeblikket sin sag ved landsretten.

Han ankede dommen, fordi han ikke var enig i at have haft sex med børnene. I stedet påstår han, at det fotomateriale og videomateriale, som blev brugt som beviser i byretten, blot ser ud, som om han har sex med børnene, men at det i virkeligheden ikke forholdt sig sådan.

Det forklarer TV ØST's retsreporter Jessica Skovmose, der har fulgt sagen i byretten og også mandag ved den første retsdag i Østre Landsret.

quote Det er svært at forestille sig, at Østre Landsret vil give ham en højere straf, så han har ikke noget at miste her

TV ØST's retsreporter Jessica Skovmose

 - Alt det, han har filmet, og det er faktisk rigtig meget, det kan han ikke løbe fra, og det anerkender han også. Men han siger, at det, man ser på billederne, det er ikke sådan, det er foregået i virkeligheden, det er noget, han har leget, forklarer Jessica Skovmose.

Kan få lavere straf

Og den forklaring kan have stor betydning for, hvilken straf Østre Landsret vælger at idømme ham.

- Det har ret stor betydning for, hvilken straf han får. For hvis han har penetreret børnene, så er der tale om voldtægt, og så er straffen også høj, men hvis der er tale om anden kønslig omgang, så er straffen ikke lige så høj, siger Jessica Skovmose.

Den 47-årige tidligere præst fra Tømmerup blev ved retten i Holbæk i november sidste år idømt 10 års fængsel. Det er højst usandsynligt, at den straf kan blive højere, forklarer TV ØST's retsreporter.

- Han fik 10 år i byretten, og det er det samme, som man kan få for manddrab. Det er en rigtig høj straf. Det er svært at forestille sig, at Østre Landsret vil give ham en højere straf, så han har ikke noget at miste her, siger Jessica Skovmose.

Der er i alt afsat ni retsdage i Østre Landsret. Det er en sag, der udover de unge involverede også berører deres forældre.

Tømmerup Præst i retten - klippet til
Læs også
Pædofili-tiltalt præsts ankesag begynder mandag i landsretten
Tømmerup Præst i retten - klippet til
Læs også
Pædofili-tiltalt præsts ankesag begynder mandag i landsretten

- Forældrene var rigtig kede af det, da han ankede denne her straf. De græd ude foran byretten og syntes, det var forfærdeligt, at han ikke bare kunne tage sin straf, og så give dem fred til at komme videre, men det gjorde han ikke, og det er hans grundlovssikrede ret, siger Jessica Skovmose.

Ripper op i ubehageligheder

Men ikke desto mindre skal alle involverede igennem sagens detaljer endnu engang. I løbet af mandagen blev der i landsretten vist en videoafhøring af den dreng, der startede hele sagen ved at gå til politiet.

- Drengen var ham, der startede det hele. Han sagde til sin far, der foregik nogle overgreb i præstegården. Bagefter blev han udskammet i lokalsamfundet. Man sagde, han var fuld af løgn. Der var mange, der ringede ind til Midt- og Vestsjællands Politi og sagde, han var fuld af løgn, men byretten troede altså på ham. Det er hans forklaring, de skulle høre i dag, siger Jessica Skovmose.

Det er i løbet af de ni afsatte retsdage op til nævningetinget, hvilken straf den tidligere præst skal have. Ifølge TV ØST's retsreporter kom der flere ubehagelige detaljer frem ved første retsdag, som nævningene reagerede på.

- Nævningene har fået en lodret start på denne her sag. Først fik de læst anklageskriftet op for denne her sag, og det er en meget ubehagelig læsning. Det er unge børn, der er tale om, og det er ret specifikke og ubehagelige ting, der er tale om. Jeg kunne se på nævningene, at de sad med hånden for munden og var helt blanke i ansigterne, siger Jessica Skovmose.

Der falder dom i sagen den 29. august.


Nyhedsoverblik