Pædofili-tiltalt præsts ankesag begynder mandag i landsretten

Præsten fra Tømmerup blev i november idømt 10 års fængsel for overgreb på børn. Den dom ankede han. Mandag begynder ankesagen i Østre Landsret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mandag indleder Østre Landsret den opsigtsvækkende ankesag mod en tidligere præst i Tømmerup.

Den tiltalte blev ved Retten i Holbæk i november 2017 idømt ti års fængsel for en stribe overgreb på børn.

Han er dømt for at have forgrebet sig på otte børn. Seks af dem havde han samleje eller anden kønslig omgang med.

Kendt skyldig i 25 ud af 30 forhold

Den 47-årige præst blev kendt skyldig i retten i Holbæk den 15. november 2017 i 25 ud af 30 forhold.

Præsten misbrugte blandt andet en dengang 12-årig dreng og en 13-årig pige, som han gentagne gange forgreb sig på seksuelt. Desuden begik han seksuelle overgreb på flere unge drenge, der lå og sov.

Han blev frifundet i to forhold, hvor han var tiltalt for at have haft et forhold til en ung mand, der var 17 år, da det seksuelle forhold stod på. Men manden - der er 24 år under retssagen i byretten - forklarede selv i retten, at forholdet var gensidigt.

Derudover blev præsten frifundet i tre forhold omhandlende børnepornografi, hvor det ikke lykkedes anklagemyndigheden at bevise, at de uidentificerede drenge på videoerne var under 18 år.

Idømt 10 års fængsel

Retten i Holbæk idømte præsten 10 års fængsel i november 2017.

Det var seks nævninge og tre juridiske dommere ved Retten i Holbæk, der dømte ham i en stuvende fuld retssal. Samtidig fratog retten også den 47-årige mand retten til at virke som præst og retten til at omgås børn under 18 år.

Præsten skal også betale 370.000 kroner i erstatning til de krænkede børn, blandt andet 100.000 kroner til den dengang 12-årige dreng og 70.000 til den 13-årige pige.

Ankede straks dommen

Den dømte præst nægtede sig skyldig og ankede straks byretsdommen til landsretten. Han ville frifindes for alt det, han ikke har erkendt - det vil sige store dele af anklageskriftet. Han havde erkendt forholdet til den 13-årige pige og flere blufærdighedskrænkelser af unge drenge, men havde for eksempel nægtet at have haft analsex med den 12-årige dreng. Han har generelt nægtet alt i anklageskriftet, der ikke fremgår af det meget store billedmateriale.

Præsten og præstens forsvarer mente, at dommen på 10 år var en alt for hård straf. Forsvareren havde argumenteret for, at fire et halvt års fængsel var passende.

Derfor er ankesagen nu overgået til Østre Landsret.

Ankesagen begynder i dag, mandag den 13. august, og der er afsat ni retsdage. Der ventes derfor at blive afsagt dom den 29. august. 


Nyhedsoverblik