Nyfødt med PFOS i blodet indlagt: - Det har været ret kritisk

Cecilie Rolands to måneder gamle baby har allerede været meget syg i løbet af sin korte levetid. Cecilie Roland er sikker på, det skyldes PFOS-forgiftningen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Vi har grædt rigtig mange tårer.

Sådan lyder det fra Cecilie Roland, der netop nu opholder sig på børneafdelingen på Nykøbing Falster Sygehus, hvor hendes to måneder gamle pige er indlagt.

Pigen, der hedder Sophia, ligger i hospitalssengen ved siden af hende med iltmaske fastspændt om hovedet og får sondemad i en slange, der er ført ind gennem næsen.

- Det har været ret kritisk, og jeg har været bange for, at hun skulle dø, konstaterer Cecilie Roland.

Kenneth Nielsen
Læs også
Nedslående melding til PFOS-ofre: - Det er de højeste tal, vi har set i Danmark
Kenneth Nielsen
Læs også
Nedslående melding til PFOS-ofre: - Det er de højeste tal, vi har set i Danmark

PFOS kan svække immunforsvaret

Sophia har fået RS-virus (respiratorisk syncytialvirus), der er en luftvejsinfektion, som rammer små børn og gør, at de får svært ved selv at trække vejret.

Selv om der hvert år er en del børn, der bliver ramt af sygdommen og indlagt som følge af den, så er Cecilie Roland overbevist om, at det skadelige fluorstof PFOS er skyld i, at Sophias sygdom har udviklet sig så alvorligt.

- Jeg er sikker på, at PFOS har svækket hendes immunforsvar, for hun har allerede været syg tre gange, siden hun blev født, og det er anden gang, hun er indlagt. Det er jo ikke normalt, når hun kun er to måneder gammel, fastslår hun.

Sophia på hospitalet
Foto: Privatfoto: Cecilie Roland

Forhøjet indhold af PFOS i blodet

Under sin graviditet har Cecilie Roland spist kalvekød med et alarmerende højt indhold af det sundhedsskadelige stof PFOS, hvilket både kan have påvirket Cecilies eget og hendes nyfødte datters helbred.

En blodprøve har vist, at Cecilie Roland har et moderat forhøjet indhold af PFOS i kroppen. Hendes tal er på 77 ng/ml, hvilket er over tre gange så meget som grænseværdien på 21,2 ng/ml. Ifølge lægerne kan hendes nyfødte datter have op til halvdelen af den mængde i sin krop.

PFOS kan påvirke børns immunforsvar, føre til lavere fødselsvægt, give leverskader, nyreskader, forhøjet kolesterol og gøre, at de ikke tager særligt godt imod vacciner.

pfos blodprover2
Læs også
Højgravide Cecilie har fået svar på PFOS-test: - Jeg blev egentlig forholdsvis lettet
pfos blodprover2
Læs også
Højgravide Cecilie har fået svar på PFOS-test: - Jeg blev egentlig forholdsvis lettet

Sygdom kan hænge sammen med forgiftning

Ifølge eksperter kan Sophias indlæggelse godt have en sammenhæng med, at hun er blevet forgiftet med PFOS, mens hun lå i sin mors mave:

- Man kan ikke udelukke, at der er en sammenhæng, for PFOS kan gøre, at immunforsvaret bliver svækket og ikke fungerer så kraftigt, siger Anna-Maria Andersson, der er forskningsleder på afdelingen for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet.

quote Jo mere PFOS og andre fluorstoffer, børnene har i kroppen, jo dårligere bliver de til at danne antistoffer mod de sygdomme, vi vaccinerer dem mod

Philippe Grandjean, professor i miljømedicin, Syddansk Universitet:

Hun bakkes op af Philippe Grandjean, der er professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet:

- Når små børn bliver udsat for PFOS, så kan det gøre, at de oftere bliver syge og får nogle alvorligere sygdomsforløb, end de ellers ville have fået, siger han og tilføjer, at han selv har været med til at lave undersøgelser, der viser, at høje mængder PFOS kan betyde, at børnevaccinationsprogrammet ikke virker ligeså godt på børn.

- Vi kan se, at jo mere PFOS og andre fluorstoffer, børnene har i kroppen, jo dårligere bliver de til at danne antistoffer mod de sygdomme, vi vaccinerer dem mod.

Børn indkaldes til undersøgelser

Arbejdsmedicinsk klinik i Holbæk følger de personer, der har spist kød med PFOS fra Korsør Natur- og Kogræsserforening, og her er der særligt fokus på børnene.

Prøver fra ti børn har vist forhøjede lever-, nyre- eller kolesteroltal, og de vil derfor blive indkaldt til yderligere undersøgelser hos en børnelæge:

- Vi er altid ekstra omhyggelige, når det handler om børn, fordi børn netop udvikler sig, og hvis der er noget, som vi ikke får taget hånd om, så kan det jo påvirke deres udvikling, siger Ann Lyngberg, der er ledende overlæge på Arbejds- og Socialmedicinsk Afdeling på Holbæk Sygehus.

Cecilie Rolands anden datter Olivia på to år er ofte syg, og lægerne har ikke kunnet give nogen forklaring på hvorfor. Nu frygter Cecilie Roland, at det kan hænge sammen med, at de har spist kød med høje PFOS værdier.
Cecilie Rolands anden datter Olivia på to år er ofte syg, og lægerne har ikke kunnet give nogen forklaring på hvorfor. Nu frygter Cecilie Roland, at det kan hænge sammen med, at de har spist kød med høje PFOS værdier. Foto: Privatfoto

Mister tålmodigheden

Cecilie Rolands datter Olivia på to år vil også blive indkaldt til undersøgelser for immundefekt, da hun ofte er syg og har været indlagt på hospitalet adskillige gange, og Cecilie Roland håber, at børnene vil blive undersøgt så hurtigt som muligt:

- Vores børn betaler den højeste pris, og nu har vi virkelig brug for, at der er nogen, der hjælper os med at komme videre, siger hun og påpeger, at det er et halvt år siden, det blev opdaget, at borgerne havde spist forgiftet kød.

- Den her langsommelige proces begynder at gå mig på, for det er bitte små børns liv, som vi har med at gøre, det er børn, som vi ved, har følger af det her PFOS, de burde simpelthen blive undersøgt nu, fastslår hun.

Ifølge ledende overlæge på Arbejds- og Socialmedicinsk afdeling på Holbæk Sygehus Ann Lyngberg, arbejder afdelingen på højtryk:

- Jeg forstår sørme godt Cecilies frustration, og vi skynder os alt det, vi kan, siger hun og forklarer, at afdelingen først fik svarene på PFOS-blodprøverne i sidste uge og desuden har ligget vandret for at hjælpe de 187 borgere, der har spist det forgiftede kød.

Baby i bedring

På hospitalet i Nykøbing Falster er der bedring at spore hos Cecilie Rolands to måneder gamle datter. Men hun får fortsat ilt og sondemad og vil tidligst være klar til at forlade hospitalet sidst på ugen. 

I alt er 187 personer blevet undersøgt for PFOS, og prøver viser, at 118 personer har et forhøjet indhold af PFOS i kroppen - en del af dem er børn.