Nedslående melding til PFOS-ofre: - Det er de højeste tal, vi har set i Danmark

PFOS-ofre får nu svar på, hvor meget af det skadelige stof, de har i kroppen. Aldrig er der blevet målt så høje PFOS-værdier i Danmark, fastslår ekspert.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Jeg er ked af det. Frustreret. Opgivende.

Sådan lyder det fra formanden for Korsør Natur- og Kogræsserforening Kenneth Nielsen, efter han har fået af vide, hvor højt indhold af det skadelige stof han har i kroppen.

Hans tal lyder på 233 ng/ml, hvilket er langt over grænseværdien på 21,2 ng/ml.

- Jeg havde regnet med, tallet ville være højt, men da jeg så hørte det, så blev jeg helt ude af den, fastslår han.

quote Det er de højeste niveauer af PFOS, vi nogensinde har målt i danske blodprøver

Philippe Grandjean, professor i miljømedicin på Syddansk Universitet

Han har i årevis spist kød fra kalve, der har gået og græsset på en eng ved siden af brandskolen i Korsør, og som har vist sig at være forgiftet med det skadelige fluorstof PFOS.

Forurening stammer fra brandskole

Stoffet stammer fra brandskum, der er blevet brugt på brandskolen, og som via regnvand og spildevandsdræn har spredt sig til området omkring brandskolen.

I alt er 187 personer, der har spist det forgiftede kalvekød, blevet undersøgt for det skadelige stof, og prøveresultaterne spænder mellem 1,1 ng/ml og helt op over 500 ng/ml.

Lea Wermelin
Læs også
Minister i samråd om PFOS-forurening - hvem har ansvaret?
Lea Wermelin
Læs også
Minister i samråd om PFOS-forurening - hvem har ansvaret?

- Det er en barsk viden at få, og det giver en masse usikkerhed i forhold til, om man kommer til at tage skade af det, siger Ann Lyngberg, der er ledende overlæge på Arbejds- og Socialmedicinsk Afdeling på Holbæk Sygehus, som medlemmerne af kogræsserforeningen er tilknyttet.

- Det er samtidig vigtigt at slå fast, at selv om man har et højt indhold af PFOS i kroppen, så er det langt fra sikkert, man tager skade af det, siger hun.

Værst for børn og kvinder

En forhøjet koncentration af PFOS kan give forhøjet kolesterol- og levertal, og det anses for også at øge risikoen for at udvikle visse former for kræft. Samtidig er PFOS særligt farligt for fostre og børn, da det kan forringe effekten af børnevaccinationer, nedsætte fødselsvægten og øge risikoen for abort.

- Det er de højeste niveauer af PFOS, vi nogensinde har målt i danske blodprøver, siger professor i miljømedicin Philippe Grandjean fra Syddansk Universitet og fortsætter:

- Det er specielt kvinderne i den fertile alder og børnene, som jeg er mest nervøse for, da det kan gå hårdt ud over henholdsvis fertiliteten og børnenes immunforsvar, fastslår han.

Cecilie Roland har spist det forgiftede kød gennem størstedelen af sin graviditet. Hun fødte datteren Sophia den 16. juni 2021 og har droppet at amme hende, da PFOS også overføres gennem modermælken.
Cecilie Roland har spist det forgiftede kød gennem størstedelen af sin graviditet. Hun fødte datteren Sophia den 16. juni 2021 og har droppet at amme hende, da PFOS også overføres gennem modermælken. Foto: Line Strand - TV2 ØST

Ingen behandlingsmuligheder

PFOS ophober sig i kroppen, og der findes ingen behandlingsmuligheder, men med tiden vil stoffet blive udskilt fra kroppen. Halveringstiden for mennesker anses for at være 5,4 år.

For Kenneth Nielsen betyder det, at der vil gå over 15 år, før hans PFOS-niveau vil være inden for normalområdet.

- Jeg kan jo ikke gøre noget ved det, men det er virkelig svært at acceptere, det er hårdt, konstaterer han.

Forsøg giver håb

Selv om der på nuværende tidspunkt ikke findes en behandlingsform, så er der håb forude for medlemmerne af kogræsserforeningen.

Lægerne på Holbæk Sygehus har nemlig ansøgt om at lave et forsøg med et kolesterolsænkende middel, der måske kan reducere mængden af PFOS i kroppen.

- Vi ved ikke om stoffet virker, og dermed om det kan fjerne PFOS fra kroppen, men vi har et håb om, det virker godt, for der er tidligere lavet forsøg, hvor det var meget effektivt, har overlæge Ann Lyngberg tidligere udtalt til TV2 ØST.

Kenneth Nielsen
Læs også
Nyt håb for PFOS-ofre: Lægemiddel kan måske fjerne stoffet fra kroppen
Kenneth Nielsen
Læs også
Nyt håb for PFOS-ofre: Lægemiddel kan måske fjerne stoffet fra kroppen

Hvis forsøget bliver en realitet, vil 60 af de PFOS-forgiftede personer få mulighed for at deltage, og de vil blive opdelt i to grupper via lodtrækning.

Begge grupper vil få medicinen og skal have taget blodprøver tre gange. Den ene gruppe vil få medicinen her i efteråret, mens den anden gruppe først vil få det i foråret 2022, efter alle har fået taget blodprøver igen. På den måde kan det sammenlignes, om medicinen har en effekt på PFOS i blodet ift. den periode, hvor personen ikke fik medicin.


Nyhedsoverblik