Borgere har spist stærkt forurenet kød i årevis - nu går Region Sjælland ind i sagen

En nedsat arbejdsgruppe på Holbæk Sygehus skal se på, hvordan regionen kan hjælpe borgere i Korsør, som vil undersøges efter fund af PFOS i oksekød.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Region Sjælland går nu ind i sagen om det kræftfremkaldende stof PFOS, der er fundet i et område i Korsør. 

De nedsætter en arbejdsgruppe på Holbæk Sygehus, der skal vurdere, hvordan regionen kan hjælpe de borgere, der har spist kød fra græssende kvæg ved et vandområde, hvor stoffet er blevet fundet.

Det oplyser regionen til TV2 ØST.

Arbejdsgruppen bliver nedsat på Arbejds- og Socialmedicinsk Afdeling, der står for at undersøge personer med risiko for helbredspåvirkning efter en kemisk eksponering i regionen.

quote Det er den bedste nyhed, vi har fået i fire uger

Kenneth Nielsen, Korsør Kogræsser- og Naturplejeforening

PFOS øger risikoen for kræft, hormonforstyrrelser, lavere fødselsvægt og kan give et dårligere immunforsvar. I kødet fra det græssende kvæg er der blevet konstateret en mængde, der er 63 gange højere, end hvad det tolerable indtag af PFOS er blandt mennesker.

Noget, der har fået Fødevarestyrelsen til at konkludere, at "der er en væsentlig sundhedsmæssig risiko ved at spise det pågældende kød".

Stoffet blev fundet i spildevand fra en brandskole og stammer fra brandskum.

Regionen skal mødes med Styrelsen for Patientsikkerhed

I en mail til TV2 ØST skriver Region Sjælland:

- Region Sjælland tager sagen meget alvorligt og har bedt Arbejds- og Socialmedicinsk Afdeling, Holbæk Sygehus om at udrede sagen. 

- Arbejdsmedicinsk Afsnit har taget kontakt til Styrelsen for Patientsikkerhed og regner med at mødes med dem i nærmeste fremtid med henblik på at koordinere sagen.

Korsør Kogræsser- og Naturplejeforening har i fire uger råbt op om fundet og efterlyst hjælp fra myndighederne. Først fornylig er Styrelsen for Patientsikkerhed gået ind i sagen efter først at have afvist at gøre det. 

- Der er ikke akut sundhedsfare, og Styrelsen for Patientsikkerhed har sikret, at man ikke længere udsættes for stofferne. Så snart vi ved, hvad vi kan tilbyde, og hvad der giver bedst mening at tilbyde, så kontakter vi Korsør Kogræsser- og Naturplejeforening, skriver Region Sjælland videre.

- Det er den bedste nyhed i fire uger

For en måned siden stod det klart, at Kenneth Nielsen og andre medlemmer af Korsør Kogræsser- og Naturplejeforening har spist kød, der indeholder det sundhedsskadelige stof PFOS.

Mængden af PFOS er så stor, at borgerne bør blive undersøgt, lød det allerede i marts måned fra professor, Philippe Grandjean:

- Jeg vil faktisk sige, at vi skylder borgerne at måle, hvor meget de har i kroppen. Og vi skal overveje at lave nogle særlige undersøgelser, så vi kan se, om der er noget under opsejling. Det skylder man borgerne, sagde han.

VIDEO: Se eller gense indslaget, hvor professor Philippe Grandjean forholder sig til fundet af PFOS i kvæget: 

Men indtil nu har borgerne intet andet hørt, end at de bør opsøge deres praktiserende læge, hvis de har symptomer eller føler sig utrygge. Men her fik borgerne heller ikke hjælp. Derfor er Kenneth Nielsen lettet over, at Region Sjælland nu går ind i sagen.

- Det er den bedste nyhed, vi har fået i fire uger, og nu håber jeg, at de forholdsvis hurtigt finder ud af, om de kan hjælpe os, og hvis ikke de kan det, at de så hurtigt finder ud af, hvem der så kan, siger han til TV2 ØST.