Virus-udbrud lægger fiskesøer øde: - Jeg kan ikke drive min forretning

Et smitteudbrud blandt fiskeopdrættere i Jylland har fået alvorlige konsekvenser for 45 fiskesøer - her i blandt Tue Bøndergaards.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Søen er egentlig fuld af fisk - og om en uge starter sommerferien, der er den absolutte højsæson for lystfiskere.

Men et udbrud med den såkaldte IHN-virus blandt fisk har skabt store problemer for Tue Bøndergaard i Odsherred. Han ejer Brynshøj Put and Take, og siden 9. juni har han været nødsaget til at holde lukket.

quote Det er meget trist at se på i dag

Tue Bøndergaard, ejer, Brynshøj Put and Take

- En dag som i dag ville jeg have haft et sted mellem 50 og 100 gæster fra klokken fire om morgenen til klokken ti om aftenen. Det er meget trist at se på i dag, fortæller han.

18. maj konstaterede Fødevarestyrelsen smitte med IHN-virus (Infektiøs hæmatopoietisk nekrose) på en række dambrug i Jylland. En sygdom, som kan være dødelig for fisk. Som følge deraf er der blevet indført restriktioner, som har medført, at Tue Bøndergaard ser sig nødsaget til at holde lukket.

- Fødevarestyrelsen har de facto bedt mig om at holde lukket. De rammer, som de stikker ud for mig, kan jeg ikke drive min forretning på, forklarer han.

IHN-virius

IHN er en alvorlig sygdom for ørreder og laks. Den er særligt smitsom under dambrugsforhold, men er ikke til fare for mennesker. 

Fisk, der lider af IHN, bliver sløve med pludselige korte udbrud af unormalt højt aktivitetsniveau, der normalt medfører død. Ydre kendetegn omfatter udstående øjne, mørkfarvning af skindet, blege gæller, læsioner ved basis af finnerne og opsvulmet bug. Ved opklip vil vævet generelt være blegt (blodfattigt). Der kan desuden forekomme væske i bughulen.

For at standse smitten, er der indført en række restriktioner i fem områder i Jylland, hvor der er dambrug og put and take-søer. Dambrugene er sat under offentligt tilsyn. Det betyder, at fisk, produkter eller udstyr ikke må flyttes til eller fra dambrugene. Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner, og der gælder særlige regler for lystfiskere.

Læs mere om restriktioner hos Fødevarestyrelsen

IHN-virus blev konstateret på i alt seks dambrug i Jylland. Det er herfra, at Tue Bøndergaard får de ørreder, han sætter ud i sin sø.

- Jeg må ikke tilføre fisk, fordi nogle af dambrugene i Jylland, hvor jeg får mine fisk fra, er p.t. smittet med IHN, siger Tue Bøndergaard og tilføjer:

- Sådan vil det være for mig den næste 2,5 – 3 måneder frem, forklarer han.

Foruden de seks dambrug med smitte, er der påvist smitte i en enkelt put and take-sø, mens 69 er under offentligt tilsyn på grund af mistanke om smitte.

quote Fødevarestyrelsen har de facto bedt mig om at holde lukket

Tue Bøndergaard, ejer af Brynshøj Put and Take

Må ikke tage fisk med hjem

Selvom Tue Bøndergaard lige nu har fisk i søen, er han alligevel nødt til at holde lukket.

- Mine gæster må ikke tage deres fisk med hjem, fordi nogle af dambrugene i Jylland, hvor jeg får mine fisk fra er, er smittet med IHN, forklarer han.

Tue Bøndergaards put and take-sø er således blandt de i alt 28 dambrug og 45 put and take-søer, som lige nu er under mistanke for smitte i Danmark.

Fødevarestyrelsen oplyser, at kilden til smitten endnu er ukendt, og de arbejder på at afklare, hvordan smitten er opstået. Spredningen af IHN kan nemlig få alvorlige konsekvenser for dambrugserhvervet i Danmark.

- Det kan give anledning til, at eksportmarkeder og samhandelslande vil begrænse handel med levende fisk og fiskeprodukter fra Danmark i en periode, forklarer Tim Petersen, der er souschef i Fødevarestyrelsen, i en skriftlig kommentar til det første konstaterede smittetilfælde tilbage i maj måned.

Læs også
50 kilo ål fanget ulovligt - fisker risikerer bøde på over 10.000 kroner
Læs også
50 kilo ål fanget ulovligt - fisker risikerer bøde på over 10.000 kroner

Smitte skal kortlægges

IHN-virus spredes gennem vand, ved flytning af inficerede æg og fisk eller ved kontakt med redskaber der har været i berøring med syge fisk, men indtil der bliver fundet en løsning, holder mange put and take søer lukket.

- De skal stille op med desinficeret fiskeudstyr og beklædning, og jeg skal facilitere, at de kan gøre det her. Det her er ikke en bemandet sø. Jeg er her ikke selv hele tiden – de muligheder har jeg ikke, siger Tue Bøndergaard om, hvorfor han er nødt til at holde lukket.

Ifølge Villy Larsen, biolog og sekretariatsleder hos brancheforeningen Danske Ørredsøer, har man foreløbigt kun konstateret smitte med IHN-virus i en enkelt put and take-sø. Langt flere er dog mistænkt:

- Først og fremmest skal Fødesvarestyrelsen ud at have et endelig overblik. Derfor skal de i den kommende uge ud at teste ved flest mulige søer. Blandt søerne, der er lukket ned, er det kun en, det er påvist i. De andre søer er kun under mistanke, siger han og tilføjer:

- Det har store økonomiske konsekvenser, det er klart. De står nu her og må lukke ned fra dag til dag lige nøjagtig i højsæsonen, hvor allerflest mennesker skal ud og fiske.


Nyhedsoverblik