50 kilo ål fanget ulovligt - fisker risikerer bøde på over 10.000 kroner

Fiskeristyrelsen konfiskerede forleden fire ulovlige ruser i Tryggevælde Å, hvor 50 kilo ål var fanget i dem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En fisker må kigge langt efter sit udstyr. Tirsdag blev det nemlig konfiskeret, da Fiskeristyrelsen var forbi Tryggevælde Å i Faxe Kommune.

- Vi fik et tip om, at der muligvis var sat ruser op ulovligt, så det reagerede vi selvfølgelig på, siger Claus Wille, der er fiskeriinspektør i Fiskeristyrelsen.

quote Man har simpelthen ikke knækket koden, som man har det med andre fisk i opdræt

Claus Wille, fiskeriinspektør, Fiskeristyrelsen

To ansatte fra styrelsens afdeling i Ringsted tog ud for at tage hånd om sagen, og det viste sig, at flere ting var galt.

Det er kun lovligt at fiske med ruser i ferskvand i perioden 1. august til 15. oktober, og de to ansatte fandt også andre ulovligheder ved ruserne.

Havde ikke en chance

Det er kun tilladt at sætte ruserne, så de dækker en tredjedel af åens bredde, men i Tryggevælde Å dækkede ruserne hele arealet fra bred til bred.

- Det betyder jo, at ålene ikke har en chance for at slippe udenom, så man har virkelig villet fange alt, hvad der kom forbi af ål. Det her er ikke bare drengestreger. Det her er en fisker, der har vidst, hvad han gjorde, og det er groft, ulovligt fiskeri, lyder det fra Claus Wille. 

Læs også
Vejer 86 kilo og er to meter lang - kæmpe stør bliver sat ud i lokal sø
Læs også
Vejer 86 kilo og er to meter lang - kæmpe stør bliver sat ud i lokal sø

Også rusernes masker var ulovlige, i det de var for små i forhold til lovkravene, og størrelsen på rusens ringe var heller ikke efter bogen. Ejeren af ruserne risikerer nu en bøde på over 10.000 kroner, hvis det lykkes at finde frem til vedkommende.

- Som udgangspunkt koster hver lovovertrædelse 2500 kroner, og her er der tale om i hvert fald fire - måske også fem lovovertrædelser - så det løber op i en bøde på mindst 10.000 kroner, siger Claus Wille. 

Ålen er en truet art, og af den grund er der lavet særlige regler for at passe på bestanden. Det er nemlig ikke muligt at opdrætte ål, og derfor kan bestanden ikke øges med menneskers hjælp.

- Man har simpelthen ikke knækket koden, som man har det med andre fisk i opdræt. Man kan godt få ål til at yngle i opdrættene, men der går kun to-tre uger, så dør de små ål, og man ved ikke, om det er fordi, de mangler nogle vitaminer eller mineraler eller trykket fra havdybden i Sargossahavet, hvor ålene normalt yngler, forklarer Claus Wille. 

Sat ud igen

Ruserne i Tryggevælde Å var ikke mærkede, som de ellers skal være, og derfor har det ikke umiddelbart været muligt at finde frem til ejermanden. Fiskeristyrelsen har nu konfiskeret ruserne og anmeldt sagen til politiet.

Læs også
Nye havbeskyttelsesområder skal beskytte fisk og fugle
Læs også
Nye havbeskyttelsesområder skal beskytte fisk og fugle

De 50 kilo ål slap med forskrækkelsen. De var stadig levende, da Fiskeristyrelsens kontrollører kom til stedet i tirsdags. Ålene blev sat ud i åen igen, og Claus Wille er glad for, at de fandt ruserne i tide.

- Man løfter lige øjenbrynene, når der kommer sådan en sag, men jeg er positiv over, at der er så mange ål i åen. Det er vigtigt for os, og sagen bekræfter mig bare i, at vores job er vigtigt, siger han. 



Nyhedsoverblik