Ung mand stjal håndsprit fra apotek - men begik en særlig fejl

En ung mand er blevet sigtet for at stjæle håndsprit fra et apotek i Nykøbing Sjælland og risikerer en skærpet straf.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En 23-årig mand fra Nordvestsjælland er blevet sigtet for at stjæle håndsprit fra et apotek i Nykøbing Sjælland.

Det oplyser Midt- og Vestsjællands Politi.

quote Hvis alle gerningsmænd bare var så flinke, at de afleverede deres navn og CPR-nummer, inden de begik et tyveri, så var vi godt hjulpet

René Søe Pedersen, vagtchef ved Midt- og Vestsjællands Politi

Tyveriet fandt sted lørdag i apotekets åbningstid, hvor den unge mand var på apoteket for at hente noget medicin, som han havde fået ordineret af sin egen læge.

Her stjal den 23-årige en liter håndsprit, som kunderne kan benytte ved butikkens indgang.

- Vi fik en anmeldelse fra apoteket om, at en person havde været inde at hente noget receptpligtig medicin – og da han gik fra stedet, lagde man mærke til, at han tilegnede sig den håndsprit, som er sat op til kunderne, siger René Søe Pedersen, vagtchef ved Midt- og Vestsjællands Politi.

En patruljevogn kørte af sted til apoteket for at undersøge sagen nærmere, og her viste det sig, at tyven selv havde gjort politiets arbejdede meget lettere.

- Idet han selv havde afleveret sit navn, da han hentede den receptpligtige medicin, behøvede vi ikke den store efterforskningsenhed for at finde frem til ham, siger René Søe Pedersen.

20060105-151441-4_10mb.jpg
Læs også
Falske sider på nettet sælger mundbind - misbrugte kendt navn
20060105-151441-4_10mb.jpg
Læs også
Falske sider på nettet sælger mundbind - misbrugte kendt navn

Men så let gik det ikke for politiet.

- Vi ringede til manden, som ikke ville aflevere håndspritten tilbage. Derfor kørte vi ud og anholdt ham – og fik håndspritten tilbage igen. Han blev selvfølgelig sigtet for tyveriet, siger René Søe Pedersen og kalder det for en finurlig sag.

- Hvis alle gerningsmænd bare var så flinke, at de afleverede deres navn og CPR-nummer, inden de begik et tyveri, så var vi godt hjulpet, tilføjer han.

Risikerer skærpet straf

Den 23-årige risikerer ifølge politiet nu at blive straffet ekstra hårdt for tyveriet.

Håndsprit er nemlig blevet en mangelvare flere steder under coronakrisen, og derfor har justitsminister Nick Hækkerup (S) varslet, at der vil komme skærpet straffe til dem, der udnytter den nuværende krisesituation og stjæler værnemidler som håndsprit.

- Normalt ville sagen ligge under en normal strafparagraf som tyveri, men det kan godt virke skærpende, at han stjæler håndsprit i denne tid, siger René Søe Pedersen.

quote Vi har i den seneste tid set begyndende tegn på, at kriminelle udnytter den sårbare situation, vi er i

Nick Hækkerup (S), justitsminister

Tyveri kan straffes med bøde eller op til halvandet års fængsel, men ifølge straffelovens paragraf 286 kan forbrydelser af særligt grov beskaffenhed udløse op til seks års fængsel.

- Man har en anløben moral, hvis man synes, at andre folk ikke skal have adgang til at spritte sine hænder af, når man kommer ind på et apotek, siger René Søe Pedersen og fortsætter:

- Der kommer blandt andet ældre, handicappede og sundhedspersonale på stedet for at hente medicin, og lige pludselig stjæler man det, som forsøger at hindre smittespredning til syge og skrøbelige mennesker – det er forkasteligt.

Manden blev efter tyveriet kortvarigt anholdt og afhørt af politiet. Han blev derefter løsladt, men den 23-årige er stadig sigtet i sagen.

Minister advarer - højere straffe på vej

Tyveriet af håndsprit er langt fra et enkeltstående tilfælde.

Flere steder i landet har hospitaler oplevet, at håndsprit forsvandt fra gangene, ligesom kriminelle har snydt sig ind i andres hjem for at stjæle håndsprit ved påskud at være fra sundhedsvæsnet.

20050617-080557-l_9mb.jpg
Læs også
Politiet forsøgte at lukke fodklinik - men blev afvist
20050617-080557-l_9mb.jpg
Læs også
Politiet forsøgte at lukke fodklinik - men blev afvist

Men disse forbrydelser skal nu straffes markant hårdere end tidligere. Det sagde justitsminister Nick Hækkerup (S) ved et pressemøde onsdag.

- Vi har i den seneste tid set begyndende tegn på, at kriminelle udnytter den sårbare situation, vi er i.

- Vi har set tricktyverier, og vi har set tyverier fra hospitaler, hvor der er stjålet håndsprit og andre værnemidler. Endelig har vi fået en række anmeldelser om bedrageri med baggrund i coronavirus, sagde justitsministeren.

Artiklen fortsætter under billedet.

Justitsminister Nick Hækkerup (S). Arkivfoto. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST
Justitsminister Nick Hækkerup (S). Arkivfoto. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Derfor fremsatte justitsministeren torsdag et forslag til en hastelov på området, der skal slå hårdt ned på dem, som har begået eller begår kriminalitet relateret til coronapandemien.

Hvis det står til regeringen, skal straffen for tyveri, indbrud og bedrageri i forbindelse med virusudbruddet fordobles. Ved andre overtrædelser af loven kan der være tale om mere end en fordobling.

Det kan for eksempel være tyveri af værnemidler, som indtil nu har resulteret i en bøde. Sådan en overtrædelse vil fremadrettet kunne give fængselsstraf.

20200227-073936-l-1920x1080we.jpg
Læs også
Tusindvis af danskere skal overvåge tegn på coronavirus
20200227-073936-l-1920x1080we.jpg
Læs også
Tusindvis af danskere skal overvåge tegn på coronavirus

Der vil også være hårdere straffe på vej til de virksomheder, som misbruger regeringens støttepakker.

Her vil straffen hæves op til fire gange, hvis virksomheder snyder med de hjælpepakker, som Folketinget tilbyder virksomheder i nød.

To tredjedele af Folketinget støtter, at det bliver fremsat som hastelovforslag. Det skal anden- og tredjebehandles tirsdag i næste uge. Samme dag skal det træde i kraft, oplyser justitsministeren.