Ulykke får konsekvenser - nu reagerer kommunen

Efter en fireårig pige i weekenden blev ramt af et faldende træ i Nykøbing Sjælland vil kommunen nu kontrollere kommunens træer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Træet var omkring otte meter langt, og det var helt råddent inden i – især i den nederste del af træet ned mod roden.

Søndag gav stammen så efter, og træet væltede i blæsevejret og ramte en fireårig og hendes mor, der gik på en sti ved svømmehallen i Nykøbing Sjælland. Pigen var efterfølgende i livsfare efter ulykken, og kunne først senere på dagen erklæres udenfor livsfare. Hun vil dog efter de allerførste meldinger fra lægerne kunne slippe uden livsvarige men.

- Det er en frygtelig ulykke, og det er utrolig sørgeligt. Det er noget som vi tager meget nært, siger direktør Torben Greve fra Odsherred Kommune til TV2 ØST.

Kede af situationen

Ulykken skete på en sti, der forbinder svømmehallen med en større parkeringsplads, og der står mange træer i området.

Der er tale om et kommunalt område, og træerne i området er derfor også kommunens ansvar. Kommunen er da også blevet udsat for hård kritik fra borgere på blandt andet Facebook, hvor de ikke mener, at kommunen har gjort nok for at sikre træerne.

- Vi er utrolig kede af situationen, og alle træerne er nu blevet undersøgt. Meldingen tilbage til os er, at resten af træerne her er sunde og ikke står foran at vælte. Vi ser nu på, hvordan vi kan ændre procedurerne for at finde de træer, som udgør en særlig fare, siger Torben Greve.

Ny procedure

Han tilføjer, at kommunen nu vil lave en særlig procedure, så de særligt udsatte træer bliver fundet og løbende undersøgt for råd og anden sygdom.

- Vi har rigtig mange træer i kommunen – og når det blæser så meget, som det gjorde i weekenden, så vil der være træer, der vælter. Udfordringen er så at identificere de potentielt farlige træer og få lavet et program, så deres sundhed løbende kontrolleres af sagkyndige, siger Torben Greve.

- Det er svært at se på et træ udefra, om det er ved at vælte.

Familien tilbudt psykologhjælp

Direktøren oplyser, at familien til pigen efterfølgende via politiet er blevet tilbudt psykologhjælp – og at kommunen i øvrigt har ryddet op i området.

- Træet er fjernet, og inden vi gjorde det, har vi taget mange billeder, så dokumentationen er sikret, hvis vi skulle ende i en forsikringssag, siger han.

Om der kommer en sag, kan han ikke sige. Det er ikke en situation, som kommunen har oplevet tidligere.

- Det er ikke noget vi har prøvet før. Det er så sørgeligt og uheldigt. Men det er klart, at hvis der kommer en sag, så må vi håndtere det, siger han.