¨

Stor forskel på adgang til hjertestartere i regionen

Hjertestarteren her er tilgængelig 24 timer i døgnet. Foto: TV ØST

Det er forskelligt fra kommune til kommune, hvor let tilgængeligt det er at få fat i en hjertestarter døgnet rundt.

Omkring 4.000 danskere bliver hvert år ramt af et hjertestop uden for et hospital.

Men chancen for at overleve har stor betydning for, hvilken kommune i regionen du befinder dig i.

For mens andelen af hjertestartere, der er tilgængelige døgnet rundt, ligger på 75 procent i Odsherred Kommune, så skal man løbe langt efter en hjertestarter i Næstved Kommune. Her ligger tallet nemlig på 46,6 procent.

Hele overskuddet går til at hænge hjertestartere op udvendigt på facader.

Henrik Engberg Johannsen, Informations- og miljøchef hos Matas

Ud af 193 hjertestartere i kommunen er kun 90 af dem tilgængelige hele døgnet.

- En årsag er uden tivivl, at der er større spredning på bebyggelserne i Odsherred. Derfor er man mere opmærksom på, at det er vigtigt, at hjertestarterne er tilgængelige hele døgnet. Men det skal jo ikke forhindre os i at gøre det bedre i Næstved, siger Flemming Jørgensen fra Hjerteforeningen i Næstved.

Hjerteforeningen og Matas samarbejder

Chancen for at overleve et hjertestop falder med 10 procent for hvert minut, der går uden genoplivning. Derfor er Hjerteforeningen sammen med butikskæden Matas gået sammen om at bekæmpe problemet med de utilgængelige hjertestartere.

Pakkevedhænget koster 10 kroner og kan købes i alle 285 Matas butikker resten af året. Foto: TV ØST

Læs også 75-årige Arne fik hjertestop midt i svømmehallen

- Det vi gør er, at vi blandt andet sælger nogle vedhæng, hvoraf hele overskuddet går til at hænge hjertestartere op udvendigt på facader, så borgerne har nemt ved at få hjælp, hvis der skulle komme et hjertestop, siger Henrik Engberg Johannsen, der er informations- og miljøchef hos Matas.

Hvad er årsagen til, at man ikke sætter hjertestarterne udenfor?

- Det er på grund af hærværk. Men erfaring viser, at det er meget lidt hærværk, der er sket på hjertestartere, siger Flemming Jørgensen fra Hjerteforeningen.

Find en hjertestarter nær dig

  • Der findes 2.389 hjertestartere i Region Sjælland, hvor 1.274 af dem er døgnåbne.
  • TrygFonden har desuden udviklet en app, der kan vise dig vej til de hjertestartere, som er registreret på hjertestarter.dk.
  • App'en er udviklet på baggrund af anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen om en mobil løsning med oplysninger om hjertestarternes placering i Danmark. I en akut situation skal man dog aldrig begynde at lede efter hjertestartere på mobilen, men i stedet ringe 1-1-2.
  • TrygFonden Hjertestart er udviklet i en iPhone- og en Android-version. Med app'en på din smartphone har du mulighed for at orientere dig om, hvor den nærmeste hjertestarter er placeret.

Kilde: Hjertestarter.dk
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App