75-årige Arne fik hjertestop midt i svømmehallen

75-årige Arne Østergaard fik hjertestop i Nykøbing Sjælland Svømmehal og måtte genoplives med hjertestarter. Men der er stor forskel på tilgængelige hjertestartere i regionen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det kunne have gået grueligt galt.

I februar sidste år var 75-årige Arne Østergaard ude for en ulykke i Nykøbing Sjælland. Han svømmede rundt i bassinet i Nykøbing Sjælland Svømmehal, da han pludselig fik et hjertestop.

- Jeg var heroppe for at tage en svømmeprøve i forbindelse med roklubben, hvor vi skal kunne svømme 300 meter for at blive medlem og få lov til at ro i kajakker og inriggere, fortæller Arne Østergaard og peger ned med bassinet.

quote Den hurtige igangsætning er skyld i, at jeg lever i dag

Arne Østergaard

- Og så fik jeg et hjertestop.

Heldigvis var der en vågen livredder til stede, som fik gang i en hjertestarter, der hænger inde i svømmehallen, inden Falck nåede frem til stedet.

- De (red. Falck) sagde, at den hurtige igangsætning er skyld i, at jeg lever i dag og ikke har taget skade, siger Arne Østergaard.

Stor forskel på tilgængelige hjertestartere

Men chancen for at overleve har stor betydning for, hvilken kommune i regionen du befinder dig i.

Der er nemlig stor forskel på, hvor mange hjertestartere der er tilgængelige døgnet rundt i regionens kommuner. For mens andelen af tilgængelige hjertestartere ligger på 75 procent i Odsherred Kommune, så skal man løbe langt efter en hjertestarter i Næstved Kommune. Her ligger tallet nemlig på 46,6 procent. 

Arne Østergaard.
Arne Østergaard.
Foto: TV ØST

Men hjertestarteren gør ikke det hele alene. Det kræver også, at nogen henter og betjener den, hvis man som Arne Østergaard skal være heldig at overleve et hjertestop uden mén.

- Alle der har prøvet det, og alle der har været på kursus, de siger, det er så simpelt, at alle kan gøre det. De skal ikke være bange for at gå i gang med det, Arne Østergaard.

Find en hjertestarter nær dig