Sommerhusene på Sjælland er attraktive i udlandet

Flere udlændinge køber sommerhuse i Danmark, selvom det ikke er så lige til. Den stigende interesse kan mærkes blandt ejendomsmæglerne i Odsherred.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Danske sommerhuse i naturskønne områder er i høj kurs blandt udlændinge, og selvom det skulle være svært for dem at købe sig ind, lykkes det alligevel. 

Det mærkes blandt ejendomsmæglerne i Odsherred Kommune, som er den kommune i Danmark med flest sommerhuse. 

- De seneste par år har jeg oplevet, at der er flere udlændinge, som er interesseret i at købe sommerhuse, siger Tina Pilegaard, der ejendomsmægler og indehaver af OdsherredMægleren.

- Jeg har de seneste to år solgt seks sommerhuse til personer fra udlandet, forklarer Mikkel Henriksen, der er ejer af seks Nybolig-forretninger. 

376 udlændinge fik ud af 646 ansøgere fra udlandet i 2023 en tilladelse til at købe et sommerhus i Danmark. Det viser tal fra Civilstyrelsen, som Berlingske har fået indsigt i

Flere tilladelser gives ud  

Antallet af tilladelserne er syvdoblet siden 2007, hvor kun 54 personer fik en tilladelse. De seneste par år er det især tyskere og nordmænd, der bliver godkendt til at kunne købe.  

- Jeg har haft en del normænd de seneste par år, som har købt sommerhuse. De har dog primært fået tilladelsen, fordi deres familie eller partnere har relation til Danmark, siger Tina Pilegaard.

For at en udlænding kan blive godkendt til at købe et sommerhus i Danmark, kræves det af personen, at de har en særlig stærk tilknytning til Danmark. Det er dog ikke alle interesserede, som har det.

Sådan ser sommerhusene ud langs kysten ved Odrup Næs i Odsherred Kommune. Arkivfoto.
Sådan ser sommerhusene ud langs kysten ved Odrup Næs i Odsherred Kommune. Arkivfoto. Foto: Odsherred Kommune

- Det er aldrig sjovt at skuffe kunder, men regler er regler, og de skal overholdes, siger Mikkel Henriksen. 

Mikkel Henriksen har ad flere omgange måttet sende skuffede turister ud af sine forretninger. 

Endnu ikke et problem 

At flere tilladelser bliver givet ud sker i takt med, at antallet af ansøgninger også er steget. Tendensen bekymrer dog endnu ikke ejendomsmæglerne fra Odsherred. 

- Jeg tror ikke, udenlandske købere vil gøre den store forskel. Selvom de taler et andet sprog, holder de jo lige så meget af naturen, som andre sommerhusejere, siger Tina Pilegaard. 

Læs også
Stort naturområde skal etableres for 57 millioner kroner: - Det er helt unikt
Læs også
Stort naturområde skal etableres for 57 millioner kroner: - Det er helt unikt

Ifølge Mikkel Henriksen bør der være ekstra fokus på, at antallet af tilladelser ikke bliver for stort, men indtil videre er han ikke bekymret. 

- På det her niveau er der for mig at se ikke nogen alarmklokker, der ringer, siger han. 

Ikke alle mærker en stigning

Det er dog ikke alle, der mærker stigningen i antallet af udlændinge, der kommer ind på det danske sommerhusmarked. 

- Jeg har været forperson for grundejerforeningen i mange år, og jeg har endnu ikke oplevet, at nogen fra udlandet vil købe sommerhus i vores område, siger Hanne Risør, der er forperson for grundejerforening Veddinge Bakker. 

Hanne Risør har været en del af grundejerforeningen i mere end 50 år, hvor sommerhuse oftest bliver solgt til venner og bekendte af grundejerforeningens medlemmer. 

Læs også
Landets første ’sinkehjem’ sat til salg
Læs også
Landets første ’sinkehjem’ sat til salg

- Vi har ikke debatteret, om vi ønsker folk fra udlandet i vores grundejerforeningen, men jeg tror ikke interessen er der, forklarer Hanne Risør. 

I Odsherred Kommune ligger der lidt over 27.000 sommerhuse. 


Nyhedsoverblik