Portræt: Hårdt kræftforløb holdt ny borgmester ude af politik

I 2017 stillede hun ikke op til valg, fordi hun lige havde været igennem et kræftforløb. Nu skal 48-årige Karina Vincentz være borgmester.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fredag lå aftalen klar. 

Seks partier i Odsherred Kommune var efter flere dages forhandlinger blevet enige om, at Karina Vincentz er næste navn på borgmesterkontorets dør.

Det lå ellers ikke lige i kortene, da den 48-årige skoleder den 1. marts stiftede en ny lokalliste. Efter ballade i Venstre forlod hun partiet og dannede Nyt Odsherred.

Karina Vincentz fik 828 personlige stemmer den 16. november. I Odsherred Kommune er det tal kun overgået af siddende borgmester Thomas Adelskov (S), der fik 3.707 personlige stemmer.
Karina Vincentz fik 828 personlige stemmer den 16. november. I Odsherred Kommune er det tal kun overgået af siddende borgmester Thomas Adelskov (S), der fik 3.707 personlige stemmer. Foto: TV2 ØST

Beslutningen om at forlade sine partifæller kom efter, at bestyrelsen havde udpeget Hanne Pigonska som ny spidskandidat for Venstre til det netop overståede kommunalvalg.

Met et nyt parti og en kommune, der de seneste 12 år har haft en socialdemokratisk borgmester, spåede den nye partileder ikke sig selv oplagte chancer for borgmesterposten, da hun blev spurgt til, om Nyt Odsherred pegede på en Venstre-borgmester.

- Som den politiske situation er i Odsherred, er der nok ikke ret mange, der faktisk tror på, at Venstre vil stå med den mulighed efter valget til november. Vi peger på os selv eller på den person, der vil give os mest indflydelse, sagde Karina Vincentz.

Pause efter kræftforløb

Og sidste sætning blev i den grad aktuel, da Nyt Odsherred efter valget tirsdag den 16. november stormede ind i byrådet med fire mandater skabt på baggrund af 12,7 procent af stemmerne. 

Det stod klart, at Karina Vincentz skulle i byrådet - endda med tre af de nye partifæller. Vincentz blev første gang valgt til byrådet i 2013, men hun valgte ikke at genopstille i 2017.

Her havde hun været igennem et hårdt kræftforløb, hvor der ikke havde været overskud til andet end at klare kemoterapien, og derfor skulle fokus for en stund være koncentreret om familien, skriver hun på sin Facebookside.

Læs også
Få overblikket - sådan ser byrådet ud i din kommune
Læs også
Få overblikket - sådan ser byrådet ud i din kommune

Nu er Karina Vincentz så i den grad tilbage politisk. 

Sammen med Venstre, Radikale Venstre, Nye Borgerlige, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti er det lykkedes at få skabt det fornødne flertal, og de peger altså på Vincentz som ny borgmester i stedet for Thomas Adelskov (S).

Lige nu er Karina Vincentz skoleleder for aftenskolen LOF Nordvestsjælland. 

Hun er gift med socialdemokraten Allan Andersen, der også sidder i byrådet i Odsherred Kommune. De bor i Nykøbing Sjælland og har tre børn - en datter på 16 år og to sønner på henholdsvis 23 og 25 år, har Vincentz tidligere fortalt til mediet Kvinder i provinsen. 

Erhverv og frihed

Fra 1. januar står der så borgmester på visitkortet. 

Mærkesagerne har gennem valgkampen været at forbedre forholdene for de erhvervsdrivende i kommunen, som i lang tid har skrabet bunden i Dansk Industris måling af kommunernes erhvervsvenlighed. 

Læs også
Den store borgmesterkabale er faldet på plads - se listen her
Læs også
Den store borgmesterkabale er faldet på plads - se listen her

Derudover vil partiet sætte kommunens medarbejdere fri og væk fra topstyring og en nulfejlskultur.  

Nyt Odsherred har kaldt sig selv en midtersøgende liste, sloganet går på, at de vil fremad og hverken til højre eller venstre, og de næste fire år med Karina Vincentz i spidsen skal nu vise, hvad det helt konkret betyder.