Plejehjem nomineret som landets bedste

Fokus på samværet om mad betyder, at Bobjergcentret i Asnæs som det eneste i regionen nu er nomineret til at blive Danmarks bedste plejehjem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det betyder meget for mig, at jeg kan hjælpe til. Det har jeg altid gjort.

Sådan siger Ruth Pedersen, der er en af borgerne på Bobjergcentret i Asnæs - et plejecenter, der mandag som det eneste i Region Sjælland blev nomineret i Danske Seniorers konkurrence Danmarks bedste plejehjem.

Sådan så det ud, da nomineringen blev offentliggjort på plejecenteret.
Sådan så det ud, da nomineringen blev offentliggjort på plejecenteret. Foto: Rasmus Krøll - TV2 ØST

Centeret blev nomineret for sit arbejde med at skabe et miljø og en ramme omkring mad og spisningen - en ordning, der går lige fra at lave bordplaner til at tage en lille skarp, når de nye kartofler kommer hvert år. 

Mandag var det dog Asti-propper, der sprang på plejecenteret, da nomineringen blev offentliggjort.

Der var bobler i glassene og festlig borddækning i Asnæs mandag.
Der var bobler i glassene og festlig borddækning i Asnæs mandag. Foto: Lars Andersen / TV2 ØST

De høje champagneglas blev sat på det festdækkede bord - og omkring bordet sad beboerne og fejrede deres plejehjem, der måske ikke endnu er Danmarks bedste, men dog det bedste i Region Sjælland.

Og det er helt på sin plads, at plejecenteret nu er med i slutspurten af konkurrencen, siger Bodil Nielsen, der også bor på plejecenteret.

Bodil Nielsen deltog mandag i fejringen på Bobjergcentret i Asnæs.
Bodil Nielsen deltog mandag i fejringen på Bobjergcentret i Asnæs. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

- Det er fortjent. Det er et godt sted at være, siger hun.

Spiser sammen

I den store sal på plejecenteret står der fast et langbord, og omkring det sidder borgerne efter en nøje gennemtænkt bordplan, der skal sikre, at alle har nogen at tale med under måltidet. 

Rundt omkring sidder personalet på plejecenteret også og spiser med. På den måde samles alle på centeret om det samme måltid mad.

- Det betyder rigtig meget for fællesskabet, at vi spiser sammen. Vi arbejder rigtig meget med at få snakken i gang under måltiderne. Det betyder også, at det bliver en god oplevelse at spise her. Det er vigtigt for de ældres velvære og sundhed, siger Anette Sørensen, der er leder af Bobjergcentret. 

Lederen af Bobjergcentret, Anette Sørensen, ser nomineringen som et skulderklap.
Lederen af Bobjergcentret, Anette Sørensen, ser nomineringen som et skulderklap. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Hun fortæller, at der ofte serveres mad efter opskrifter fra de gamle dage - og på plejecenteret arbejder de for at skabe ro og nærvær for borgerne i forbindelse med måltidet.

At borgerne også selv tager en tørn med arbejdet med små praktiske ting som borddækning og afrydning på centeret er også en helt bevidst del af strategien.

- Det er vigtigt, at alle borgerne holder sig så aktive, som de kan. Og så føler man også, at man har bidraget, siger hun. 

quote Alene nomineringen er et klap på skulderen

Anette Sørensen, leder, Bobjergcentret

Selv borgere med demens kan hjælpe med nogle ting, viser erfaringerne på plejehjemmet - der dog lader det være op til den enkelte om,  de vil være med.

- Vi har borgere, der har arbejdet med at lave mad hele deres liv. Nu vil de gerne holde lidt fri, og det er selvfølgelig også ok, siger Anette Sørensen.

Nomineret for god stemning

Og at man nu nomineres til landets bedste plejehjem er en anerkendelse af både de ansatte og mange frivillige, der hjælper omkring plejehjemmet, siger Anette Sørensen.

- Vi vil rigtig gerne have en god stemning på plejecenteret. Alene nomineringen er et klap på skulderen for dette, siger hun.

Læs også
Kommune hæver lønnen i kampen om ansatte
Læs også
Kommune hæver lønnen i kampen om ansatte

På plejecenteret hjælper frivillige med at give borgerne cykelture, og de arrangerer også aktiviteter som dans og banko. Det er alt sammen med til at skabe en god stemning på centeret, siger Anette Sørensen.

Hun fremhæver en høstfest på plejecenteret i denne uge, hvor hele 140 vil deltage.

- Den slags er med til at vise, at der virkelig er god stemning om plejecenteret her, siger Anette Sørensen.

Peter Bach Larsen er kredsformand i Danske Seniorer Kreds Vestsjælland.
Peter Bach Larsen er kredsformand i Danske Seniorer Kreds Vestsjælland. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Det er da også den gode stemning, der er i centrum for plejecenterets nominering, siger Peter Bach Larsen, der er kredsformand i Danske Seniorer Kreds Vestsjælland.

- Det, de nomineres for, er, at de bringer glæden ved mad ind i plejehjemsmiljøet. At de får lov til at være lidt med, og føler sig involveret i processen, siger han.

Risengrød om natten

Han peger samtidig ved en helt særlig ting, der satses på på plejecentrene i Odsherred: Nemlig at mad laves fra bunden lokalt på plejecentrene.

Læs også
Ny madordning på vej til de ældre i Guldborgsund - møder kritik fra pårørende
Læs også
Ny madordning på vej til de ældre i Guldborgsund - møder kritik fra pårørende

Det betyder, at duften fra madlavningen spreder sig ud i plejecenteret, og det er en af de ting, der tæller i nomineringen, siger han.

- Odsherred er blevet kommunen, der har satset på mad. Her gør de ekstra meget ud af det. Og det er denne nominering også en anerkendelse for, siger han.

Og at maden er i fokus bekræfter Lonni Kristensen, der er teamleder Odsherred Madservice.

Lonni Kristensen er teamleder Odsherred Madservice.
Lonni Kristensen er teamleder Odsherred Madservice. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

- De seneste fem år har vi arbejdet med at udvikle konceptet her. Og det viser bare, hvor vigtig maden og det at have en god måltidssituation er, siger hun.

Hun understreger dog, at mad på tallerkenen ikke er nok til at skabe succes.

- Det skal i maven, hvis det skal virke. Derfor arbejder vi både med hovedmåltider og fristelser indimellem. Og det betyder bare noget, at en urolig beboer i løbet af natten for eksempel kan få en skål risengrød, siger hun.

Stimulerer erindringer

Ifølge Rikke Højer, der er lektor ved Absalons uddannelse for ernæring og sundhed i Slagelse, så er plejehjemmets tilgang til mad og hygge omkring maden vigtig for de ældres trivsel. 

- Ved at man sidder og spiser sammen, så skaber man et fællesskab og en hygge omkring maden, som også gør det lettere for mange ældre at nyde maden. Og det er rigtig vigtigt, siger hun.

Hun peger på, at mange ældre ikke spiser så meget, som de bør.

Rikke Højer er lektor ved Absalons uddannelse for ernæring og sundhed i Slagelse.
Rikke Højer er lektor ved Absalons uddannelse for ernæring og sundhed i Slagelse. Foto: Privatfoto

- Vi har et problem med underernæring hos mange ældre, men ved at fremme hyggen gør man det lettere for mange ældre, siger hun.

Hun peger også på, at smagsløgene ændrer sig med alderen, og derfor er man også nødt til både at justere på opskrifter og bruge alle tricks i bogen, hvis man skal have de ældre til at spise mere.

- Det er bare rigtig smart, når man laver maden lokalt - fordi så spreder duften sig overalt, og det stimulerer de ældre, der på den måde naturligt får mere lyst til at spise, og som samtidig får en lystrefleks, siger hun.

Prisen som Danmarks bedste plejehjem bliver afgjort den 10. november. 


Nyhedsoverblik