Omstridte pladser til døende genåbner

For tre måneder siden blev et dødsfald på Lynghuset i Odsherred meldt til politiet, og flere medarbejdere blev sendt hjem. Nu er stedet åbnet igen.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Odsherred Kommunes palliative afdeling for syge og døende borgere, Lynghuset, er nu åbnet igen efter at have været lukket i tre måneder. 

Det fortæller Ulla Gramstrup, der er direktør i Odsherred Kommune.

- Det har været en ulykkelig sag for os alle sammen, og det har været hårdt for medarbejderne og ledelsen på stedet. Så nu kigger vi frem, siger hun.

Hvor der tidligere var 18 pladser på Lynghuset, er der nu kun seks pladser, og der er tiltrådt en helt ny ledelse og en række nye medarbejdere. I alt er der nu 14 ansatte på stedet.

- Nu har vi fokus på at genoprette stedet. Vi vil gerne i gang igen og have ro omkring stedet, fortæller Ulla Gramstrup.

Læs også
Fire ansatte sigtet efter dødsfald
Læs også
Fire ansatte sigtet efter dødsfald

Lynghuset ligger i en fløj på et plejecenter i Højby og måtte lukke, da et dødsfald på stedet i december sidste år blev anmeldt til politiet. Det var den afdødes privatpraktiserende læge, der anmeldte dødsfaldet. 

Ifølge en bekymringshenvendelse fra Odsherred Kommune til Styrelsen for Patientsikkerhed, som TV2 ØST fik aktindsigt i tilbage i januar i år, var lægen utilfreds med, at personalet havde handlet mod de retningslinjer, der var for udlevering af medicin til borgeren og i stedet havde kontaktet vagtlægen, selv om lægen havde udleveret sit private nummer, hvis de ansatte skulle få brug for hjælp.

Helt ny ledelse

Politianmeldelsen og forløbet fik Odsherred Kommune til at hjemsende fem medarbejdere, og samtidig rettede kommunen henvendelse til Styrelsen for Patientsikkerhed med en såkaldt bekymringshenvendelse. 

I den fremgik det, at ledelsen i kommunen var bekymrede for, om medarbejderne havde handlet egenrådigt.

Efterfølgende var der så meget usikkerhed omkring stedet og så mange sygemeldinger blandt de ansatte, at kommunens øverste ledelse valgte at lukke stedet midlertidigt, og stedet er nu blevet reorganiseret med helt nye medarbejdere og en helt ny ledelse.

Sagen kort

  • 30. november 2023: En borger bliver indlagt på Lynghuset

  • 3. december 2023: Borgeren dør efter cirka tre døgn på afdelingen

  • 4. december 2023: Borgerens egen læge kontakter Odsherred Kommune med bekymringer omkring borgerens forløb

  • 7. december 2023: Borgerens egen læge politianmelder sagen

  • 8. december 2023: Odsherred Kommune sender bekymringshenvendelse til Styrelsen for Patientsikkerhed

  • I henvendelsen, som TV2 ØST fik aktindsigt i, udtrykker kommunen bekymring for, at personalet har handlet egenrådigt, givet pårørende forkerte oplysninger og ikke har fulgt retningslinjerne for journalføring

  • Der er efterfølgende gennemført ni tjenstlige samtaler, ingen af dem er ført til fyringer

Sagerne omkring de hjemsendte medarbejdere har i de forløbne måneder kørt i to spor. 

Dels har der været ansættelsesretlige undersøgelser med tjenstlige samtaler med fem hjemsendte medarbejdere og den tidligere ledelse, dels er der en politisag i gang, hvor politiet har sigtet fire medarbejdere for overtrædelse af autorisationsloven.

Brug for assistance

Det er Odsherred Kommune selv, der har stået for de ansættelsesretlige undersøgelser. 

Til dem valgte kommunen at hyre advokatfirmaet Norrbom Vinding, der er eksperter i personalejura, som eksterne konsulenter.

- Sager af den her slags er ikke noget, der er hverdagskost for os, så vi havde brug for assistance. Af hensyn til medarbejderne skulle det gøres på en god og kompetent måde, proportionerne skulle være i orden, og vi ville ikke gøre noget forkert, fortæller Ulla Gramstrup.

Læs også
Lukkes midlertidigt efter dødsfald
Læs også
Lukkes midlertidigt efter dødsfald

Ingen af de tjenstlige samtaler er endt i fyringer, og status på de hjemsendte medarbejdere er, at de nu er blevet bedt om at komme tilbage på arbejde. 

Én er tilbage på Lynghuset, én har valgt at blive overflyttet til et andet arbejde i kommunen og tre er sygemeldte.

- Medarbejderne har stadig gode kompetencer, som vi gerne vil bruge. Vi håber snart, at sagen bliver afsluttet helt, for det er klart at de medarbejdere, der stadig undersøges af politiet, er bekymrede og at det påvirker dem, fortæller Ulla Gramstrup.

Ifølge politikommissær Kim Lech fra Midt- og Vestsjællands Politi er politiet ved at lægge sidste hånd på efterforskningen. I et skriftligt svar til TV2 ØST skriver han: 

”Vi er i øjeblikket i gang med de sidste dele af efterforskningen, og vi forventer snart at kunne oversende materialet til anklagemyndigheden, der skal vurdere, om der skal rejses tiltale.”



Nyhedsoverblik