Minister kaldt i samråd i sag om udvidet tangproduktion: - Vi er fortrøstningsfulde

Venstre, DF og Konservative har indkaldt miljøministeren til samråd i sag om bøvl med godkendelser til tangbrug.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Efter i lang tid at have kæmpet for at få lov til at anlægge yderligere et tangbrug i Isefjordens vande, har Dansk Tang omsider oplevet lidt medvind til det, de selv kalder et miljøvenligt projekt for både natur og fødevareproduktionen.

Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative har besluttet at indkalde Miljø- og Fødevareminister, Lea Wermelin (S), til samråd i sagen om Dansk Tang.

- Vi hører ministeren tale varmt for, at vi skal have et Danmark i balance med udvikling, lokale arbejdspladser, grøn omstilling, innovation, og alle de her ting falder jo sammen med det, de arbejder med i Dansk Tang, siger Jacob Jensen (V), der sidder i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.

quote Vi er fortrøstningsfulde og glade for de initiativer, som både rød og blå blok har lagt op til

Simon Weber Marcussen, Dank Tang

- Og når vi samtidigt kan se, at de (Dansk Tang, red) bliver mødt af høje krav i forhold til betaling for at komme i gang, komplicerede regler og sagsbehandlingstider, der er meget lange – og som kan bremse den udvikling, som vi alle sammen ellers politisk taler for – så synes jeg, det er på sin plads, at ministeren i et samråd forklarer, hvad hun har tænkt sig at gøre ved det.

Selv indkaldt til møde med ministeren

Onsdag var Simon Weber Marcussen, medstifter af Dansk Tang, inviteret til foretræde i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg af Venstres Hans Christian Schmidt og Jacob Jensen for at drøfte udfordringerne, som Dansk Tang har oplevet med Kystdirektoratet.

Men allerede i det følgende døgn er der sket meget nyt:

- Socialdemokraterne har indkaldt os til et hastemøde, hvor vi får Lea Wermelin i tale, og hvor vi får lov til at fortælle, hvad vi oplever som iværksættervirksomhed og stille spørgsmål – som forhåbentlig giver os nogle brugbare svar, siger Simon Weber Marcussen.

Det var nogle af de pointer, som blev fremlagt på onsdagens foretræde, som efterfølgende har fået flere af medlemmerne fra blå blok til at indkalde til samråd med den ansvarlige minister.

Urimelige krav

Hos Dansk Tang oplever man, at der stilles urimelige krav til dyrkning af tang i danske farvande fra Kystdirektoratet.

- Vi bliver mødt med krav om 100.000 kroner i depositum for en femårig tilladelse til at dyrke tang. Det er ikke lang tid, og det gør det svært at hive pengene hjem, forklarer Simon Weber Marcussen.

Pengene skal bruges til at fjerne tangbrugene, hvis virksomheden går konkurs - men prisen er skudt langt over målet, fastslår Dansk Tang.

Det er det lokale folketingsmedlem Rasmus Langhoff (S), der har foreslået Dansk Tang et møde med miljøminister Lea Wermelin, efter at han har hørt om deres udfordringer med at udvide tangbruget i Isefjorden:

- Vi skal have fundet ud af, hvad der er op og ned, og hvad der kan lade sig gøre, så det ikke koster en masse spildt tid og spildte kræfter, siger han til TV2 ØST og tilføjer:

- Det vil jeg gerne bakke virksomheden op i – og derfor har jeg taget initiativ til at vi mødes med miljøminister Lea Wermelin – og hvor Kystdirektoratet også er med, til at forklare, hvad det er, de reelt set er bekymrede for.

- Jeg håber meget, det kan lade sig gøre at finde en løsning. 

Hør stifterne af Dansk Tang uddybe deres syn på sagen i videoen herunder.

Simon Weber Marcussen, der har stiftet og driver Dansk Tang i partnerskab med sin far, glæder sig over, at der nu begynder at ske noget politisk, som forhåbentlig kan gøre livet lettere – ikke blot for Dansk Tang, men også for andre grønne iværksættere:

- Nu må vi se, hvor det bærer hen. Det virker til, der er en positiv dialog i gang, siger Simon Weber Marcussen og tilføjer:

- Vi er fortrøstningsfulde og glade for de initiativer, som både rød og blå blok har lagt op til.

Opdateret
Opdateret med citat fra folketingsmedlem Rasmus Langhoff (S) 12-03-2021 kl. 12:40.