Mikrofon fra Vestsjælland sender lyd hjem fra Mars - hør optagelsen her

For første gang nogensinde er der blevet optaget lyd fra en anden planet end Jorden. Det er sket på en mikrofon fremstillet i Asnæs.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Maskinstøj, og en lille smule vindbulder fra en svag vind lyder ikke af meget.

Men det udløste sent mandag aften dansk tid klapsalver hos NASA, der præsenterede de seneste resultater fra den Mars-rover Perseverance, der i sidste uge landede på planeten.

Lyden er nemlig den allerførste lydoptagelse offentliggjort nogensinde fra en anden planet end Jorden.

Artiklen fortsætter under videoen med lydfilen.

Lydoptagelsen fra NASA. Husk at tænde for lyden. Summelyden på optagelsen stammer fra mekanikken på roveren.

Det var dog ikke kun hos NASA, at optagelsen udløste klapsalver. Det gjorde det også hos DPA Microphones i Asnæs, hvor mikrofonen på Mars-roveren er fabrikeret. Det er med andre ord deres mikrofon, der fangede de første lyde fra Mars nogensinde.

Læs også
NASA-robot landede på Mars med mikrofoner fra Asnæs
Læs også
NASA-robot landede på Mars med mikrofoner fra Asnæs

- Jeg så med på pressemødet. Og det var fantastisk at opleve, at alt det, vi havde planlagt, rent faktisk virkede. Og som mennesker er det sjovt at få endnu en sans aktiveret fra Mars. Det var bare super fedt, siger Morten Rubæk, der er produktdirektør hos DPA Microphones i Asnæs.

To optagelser

NASA fremlagde i alt to lydoptagelser - den ene med maskinlyde fra selve Mars-roveren, hvor der undervejs høres et svagt vindbulder fra et vindstød på omkring fem sekundmeter - og den anden, hvor lyden fra roveren var fjernet - og hvor man kan høre hvor stille, der i virkeligheden er på Mars.

- Vi hørte det, som vi havde forventet at høre: Vindstøj. Herfra er det spændende hvad Nasa finder på at bruge mikrofonen til. Måske til at overvåge maskineriet på roveren - men måske også til at undersøge jord eller området omkring roveren, siger Morten Rubæk.

Artiklen fortsætter under videoen med lydfilen.

Lydoptagelsen fra NASA. Husk at tænde for lyden. På optagelsen er lyde fra roveren selv blevet fjernet.

Mikrofonen er ikke blevet tilpasset til brug for NASA. Selvom der er tale om en robust mikrofon, så er der tale om en hyldevare med produktnummeret 4006. Og den kan sagtens fungere ved det lave tryk på Mars-overfladen.

- Mikrofonen fanger al lyd med membranen - og for den gør det ikke forskel, om det sker i Jordens atmosfære eller på Mars. Det lave tryk betyder, at det nok er noget lavere lyd, der optages. Men så kan man jo skrue op for lyden, siger Morten Rubæk.

Artiklen fortsætter under billedet.

En del af et panoramabillede af solopgangen på Mars. I forgrunden ses hjul og andet grej fra Perseverance-roveren.
En del af et panoramabillede af solopgangen på Mars. I forgrunden ses hjul og andet grej fra Perseverance-roveren. Foto: NASA/JPL-Caltech

Der to mikrofoner med. Den ene mikrofon er installeret i masten, roverens 'hoved', hvor der også sidder flere kameraer. Den skal blandt andet opfange lyd fra en laser placeret lige ved siden af. Den anden er installeret på den ene side af roveren.

En minibil

Perseverance kan i størrelse sammenlignes med en meget bred Toyota Aygo - og er proppet med videnskabeligt grej.

Ud over mikrofonerne på Perseverance, så sidder der fire danskudviklede instrumenter på sonden. Det er blandt andet en række avancerede kameraer, der blandt andet skal bruges til at finde vej med roveren - og forhåbentlig finde liv.

Desuden har danskere været med til at lave en Moxie, en maskine, der skal forsøge at trække ilt ud af luften på Mars, sådan så mennesker og dyr måske engang i fremtiden vil kunne overleve i baser på planeten.

Kort summeret op, så medbringer roveren syv primære instrumenter, 19 kameraer - og de to mikrofoner. Der ud over medbringer roveren en lille fjernstyret helikopter, der skal eksperimentere med flyvning på den fremmede planet.

Ærgerlig fejl

Ved pressemødet mandag aften fremlagde NASA videoer fra Perseverances landing, hvor man blandt andet ser roverens faldskærm blive udløst, ser den kaste varmeskjoldet væk og ser selve sonden blive firet forsigtigt ned på Mars-overfladen.

Desværre, så var mikrofonen ved en fejl ikke blevet tændt under nedstigningen.

Artiklen fortsætter under videoen af landingen.

- Det var rigtig ærgerligt, for det havde været spændende at høre, hvordan det lød, når sådan en sonde lander. Men det var virkelig superfede billeder, som de offentliggjorde, siger Morten Rubæk.

NASA valgte i stedet at lægge radiokommunikationen fra landingen ind over videoen, hvor man som et kommentatorspor kan høre det, billederne viser, forklaret.

19. februar besøgte TV2 ØST DPA Microphones, som var stolte over at være med til missionen.

Spændende hvor længe det holder

Perseverance har i løbet af de seneste 11 år kostet NASA knap tre milliarder dollars inklusiv opsendelse.

Selvom der indtil videre kun er planer for de første måneders drift på planeten, så er forventningen, at den skal holde i årevis - og mindst i 14 år. Her vil det dog under alle omstændigheder være nødvendigt at skrue ned for forventningerne, da det medbragte mini-atomkraftværk, en RTG, her ikke ventes at kunne levere nok strøm til sondens normale drift.

Om mikrofonen holder så længe tør Morten Rubæk dog ikke spå om.

- Jeg håber, at de kan holde i mange år. Men miljøet på Mars er virkelig hårdt. Der er op til 100 frostgrader om natten og op til 20 graders varme om dagen, samtidig med at der er stråling og andre ting, der kan være hårde for udstyret. Men vi må sige, at herfra er alt, hvad der nu kommer hjem fra de mikrofoner en ren gevinst. Vi må bare se, hvad der sker i fremtiden, siger han.

Det er tredje gang, at NASA har sendt mikrofoner til Mars. Første gang var med sonden Mars Polar Lander, der desværre blev smadret under landingen. Anden gang var med sonden Phoenix Lander, hvor mikrofonerne dog aldrig blev tændt. Derfor er optagelserne fra 2021 de første foretaget på en anden planet nogensinde.


Nyhedsoverblik