Kommune politianmelder dækejer: - Vi er så træt af at se på de dæk

Odsherred Kommune har politianmeldt Egebjerg Ejendomsselskab, der ejer et dækoplag med over 1000 ton brugte bildæk ved den gamle Egebjerg maskinfabrik.

I den lille landsby Egebjerg i Odsherred Kommune ligger en gammel maskinfabrik. 

Og lige ved siden af den maskinfabrik ligger der over 1000 ton brugte bildæk.

quote Vi mener, det er ulovligt fordi man ikke bare må lave sin egen losseplads og deponere en hel masse skrammel uden en plan om at få det væk igen

Karina Vincentz (Nyt Odsherred), borgmester, Odsherred Kommune

Dæk, som egentlig skulle omdannes til raffineret olie gennem metoden pyrolyse, der skulle foregå på et såkaldt pyrolyseanlæg i en af de ejendomme, som Egebjerg Ejendomsselskab råder over. Her lejer virksomheden Green Energy Cycle sig ind.

Men ifølge Odsherred Kommune har dækkene ligget uberørt hen i flere år, og det, mener de, er ulovligt. Derfor har de politianmeldt Egebjerg Ejendomsselskab, som ejer dækoplaget.

- Vi er simpelthen træt af at se på de dæk. Vi har givet ejeren rigtig mange chancer for at komme af med de dæk. I september måned gav vi et påbud og sagde, at nu mener vi det faktisk. Nu skal de her dæk væk. Det påbud har han ikke efterfulgt. Derfor er det næste skridt en politianmeldelse, og det har vi gjort, siger borgmester i Odsherred Kommune, Karina Vincentz (Nyt Odsherred).

Må ikke lave sin egen losseplads

Det var oprindeligt ejerens plan, at dækkene skulle opvarmes og genanvendes på et pyrolyseanlæg på matriklen. 

Karina Vincentz (Nyt Odsherred), borgmester i Odsherred Kommune, er træt af bjergene af dæk ved den gamle maskinfabrik i Egebjerg. Odsherred Kommune har nu politianmeldt ejeren af dækkene.
Karina Vincentz (Nyt Odsherred), borgmester i Odsherred Kommune, er træt af bjergene af dæk ved den gamle maskinfabrik i Egebjerg. Odsherred Kommune har nu politianmeldt ejeren af dækkene. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Det skulle være virksomheden Green Energy Cycle, der skulle styre pyrolyseanlægget, men ifølge kommunen bliver dækkene ikke brugt til noget. Derfor kategoriserer de det som affaldsdeponi.

- Vi vurderer, at der ikke ligger en fabrik derinde, der er i gang med at lave dæk om til pyrolyse. Derfor er det ikke en måde at få dækkene væk på, siger Karina Vincentz. 

Kommunen vurderer i politianmeldelsen af Egebjerg Ejendomsselskaber, at et deponeringsanlæg skal ejes af en offentlig myndighed, ellers er det i strid med miljøbeskyttelsesloven, og derfor skal dækkene fjernes. De skriver i politianmeldelsen:

- Det er kommunens klare vurdering, at der ikke er sket et relevant forbrug af dæk siden 30. maj 2019, og at oplaget derfor må anses som stationært – og dermed et godkendelsespligtigt deponeringsanlæg, skriver de i politianmeldelsen.

Og Karina Vincentz bakker op.

Der er flere virksomheder, der lejer sig ind på den gamle maskinfabrik i Egebjerg. En af dem er Green Energy Cycle, der lejer lokaler af Egebjerg Ejendomsselskab. Odsherred Kommune har netop politianmeldt Egebjerg Ejendomsselskab for ulovlig deponering af dækoplag.
Der er flere virksomheder, der lejer sig ind på den gamle maskinfabrik i Egebjerg. En af dem er Green Energy Cycle, der lejer lokaler af Egebjerg Ejendomsselskab. Odsherred Kommune har netop politianmeldt Egebjerg Ejendomsselskab for ulovlig deponering af dækoplag. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

- Vi mener, det er ulovligt, fordi man ikke bare må lave sin egen losseplads og deponere en hel masse skrammel uden en plan om at få det væk igen, siger hun.

Borgere er trætte af udsigt til dæk

TV2 ØST var i februar 2022 i dialog med flere borgere, der har fået nok af de mange bjerge med dæk. En af dem var Finn Quist. Han boede ved siden af og kunne hver morgen gå ud til synet af marker, bakker og dæk.

- Det er jo forfærdeligt. Især fordi vi ikke ved, hvad der skal ske med dem, siger Finn Quist.

Også i Egebjerg og Omegns Bylaug har de fået for meget af dækkene.

- Dækkene har ligget dér i en årrække nu, og det er ikke kønt at se på, siger Jesper Adler, der er bestyrelsesmedlem i bylauget.

Udover det knap så kønne udsyn har der været to eksplosionsbrande på matriklen med lidt over et års mellemrum. Den sidste eksplosion var den 8. oktober 2021, hvor der var ilt i en reaktor. Naboerne fortalte i den forbindelse til TV2 ØST, at de også slås med både lugt- og støjgener fra fabrikken.

Det har ikke været muligt at få en udtalelse fra ejeren af Egebjerg Ejendomsselskab, men han har før udtalt til TV2 ØST:

- Drømmen, min intention med de her dæk, det er at omdanne dem i et recirkulært system, så de bliver genbrugt, siger Lars Boysen til TV2 ØST.