Bjerge af bildæk bugner i landsby - nu vil indbyggerne have ryddet op

Planen var, at bildækkene skulle genanvendes gennem såkaldt pyrolyse. Men to tidligere eksplosioner får borgere til at protestere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Bjerge af brugte dæk omkring Egebjerg Maskinfabrik er ved at gøre beboerne i landsbyen godt trætte. Fra sin baghave kan Finn Quist hver morgen gå ud til synet af marker, bakker og dæk. 

- Det er jo forfærdeligt. Især fordi vi ikke ved, hvad der skal ske med dem, siger han. 

Ukendte demonstranter valgte for et par uger siden at udsmykke byskiltet foran maskinfabrikken med bildæk og to brandslukkere. 

Ukendte demonstranter valgte for et par uger siden at udsmykke byskiltet foran maskinfabrikken med bildæk og to brandslukkere.
Ukendte demonstranter valgte for et par uger siden at udsmykke byskiltet foran maskinfabrikken med bildæk og to brandslukkere. Foto: Privatfoto: Rikke Pollmann Møller Pedersen.

Brandslukkerne i siderne af byskiltet refererer muligvis til de to eksplosionsbrande, der opstod med lidt over et års mellemrum på fabrikken, senest den 8. oktober sidste år.

I dag er bildækkene fjernet fra skiltet. Men det er de ikke fra Egebjerg Maskinfabrik, hvor de har ligget hen i det uvisse i flere år.

- Jeg tror ikke, der var nogen, der havde ret meget imod det i starten. Men nogen overholdt ikke tilsynspligten, og der kom alt for mange dæk i løbet af kort tid, fortæller Finn Quist.

Virksomhed vil starte på ny

I Egebjerg og Omegns Bylaug er dækkene blevet for meget.

- Dækkene har ligget dér i en årrække nu, og det er ikke kønt at se på. Her har politikerne ikke levet op til deres ansvar, de har krænket ordentligheden, siger Jesper Adler, der er bestyrelsesmedlem i bylauget.

Læs også
Eksplosionsbrande på plastikvirksomhed gør naboer utrygge: - Vi tog hunden under armen og kørte vores vej
Læs også
Eksplosionsbrande på plastikvirksomhed gør naboer utrygge: - Vi tog hunden under armen og kørte vores vej

Fabrikken ejes af Lars Boysen fra Egebjerg Ejendomsselskab, der også ejer bildækkene. 

- Drømmen, min intention med de her dæk, det er at omdanne dem i et recirkulært system, så de bliver genbrugt, siger Lars Boysen til TV2 ØST. 

Lars Boysen er direktør og ejer maskinfabrikken og dækkene. Bygningen lejer han ud til forskellige virksomheder, og planen er, at disse virksomheder skal køre pyrolysedrift på dækkene.
Lars Boysen er direktør og ejer maskinfabrikken og dækkene. Bygningen lejer han ud til forskellige virksomheder, og planen er, at disse virksomheder skal køre pyrolysedrift på dækkene. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Men processen til at genanvende bildækkene er ny. Derfor tror Lars Adler fra bylauget ikke længere på det grønne eventyr.

- Med de to eksplosioner, der har været, har vi været nervøse for sikkerheden i forhold til, om det kunne blive meget værre, siger han. 

quote De har ikke sat sig ind i tingene. Jeg er entreprenør. Det er to forskellige teknologier, og teknologien omkring dæk, dén vil ikke kunne sprænge i luften

Lars Boysen, direktør og ejer af Egebjerg Maskinfabrik

På fabrikken lejer flere virksomheder sig ind. Tidligere lå Waste Plastic Upcycling på matriklen med deres såkaldte pyrolyseanlæg. Et nyt type anlæg, der er lavet til at omdanne plastik til raffineret olie. Efter eksplosionen på virksomheden, er Waste Plastic Upcycling nu flyttet væk fra Egebjerg, men andre vil stadig forsøge sig med pyrolyse.

- Der er en samarbejdsaftale med GEC og ejendommen. De lejer lokalerne, og vi forventer, de får pyrolyseanlægget i gang og aftager dækkene, siger Lars Boysen. 

Selvom de har ligget der i mere end tre år, har Lars Boysen ikke opgivet at ville genanvende bildækkene. Ifølge ham er det dog op til virksomheden Green Cycle Energy, hvornår arbejdet begynder.
Selvom de har ligget der i mere end tre år, har Lars Boysen ikke opgivet at ville genanvende bildækkene. Ifølge ham er det dog op til virksomheden Green Cycle Energy, hvornår arbejdet begynder. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Green Energy Cycle, også kaldet GEC, vil ikke kommentere historien om dækkene til TV2 ØST, men har tidligere oplyst til Nordvestnyt, at den har til hensigt at starte op med pyrolyse på matriklen.

Læs også
Virksomhed flytter efter eksplosionsbrande - derfor forlader de Egebjerg
Læs også
Virksomhed flytter efter eksplosionsbrande - derfor forlader de Egebjerg

Affald eller guld og grønne skove

Odsherred Kommune bakker borgerne i Egebjerg op, og formanden i Klima- og Miljøudvalget vil have dækkene væk.

- Vi arbejder på befolkningens ønske om at få dem fjernet. Men det er en proces og en myndighedsbehandling, der er træls, siger Claus Starup (K), der er trådt til som ny formand efter kommunalvalget. 

Claus Starup (K), formand i Klima- og Miljøudvalget i Odsherred Kommune, vil have fjernet de 1000 tons brugte bildæk.
Claus Starup (K), formand i Klima- og Miljøudvalget i Odsherred Kommune, vil have fjernet de 1000 tons brugte bildæk. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Kommunen har fået et advokatfirma til at vurdere, hvad der er af juridiske muligheder for at få dækkene fjernet.

- Problemet med at få dækkene fjernet er, at vi reelt set ikke ved, om det er affald, om de kan bruges eller noget helt tredje, siger Claus Starup (K). 

Læs også
Politiker vil have tung industri ud af landsby
Læs også
Politiker vil have tung industri ud af landsby

Advokaterne skriver i rapporten, at hvis dækkene kan bruges til pyrolyse, er de formentligt ikke længere affald. Derfor er kommunens muligheder begrænsede, når det kommer til at udstede et påbud om at få dækkene fjernet. Det er Odsherred Kommune selv, der for år tilbage udstedte miljøgodkendelsen.

- Den 30. maj 2019 var miljøgodkendelsen sidst i anvendelse. I dét øjeblik, den ikke er anvendt, kan vi tage næste skridt, og dét bliver en afvikling af det her dæklager, forklarer Claus Starup. 

Vil ikke kunne sprænge i luften

Ifølge ejeren af dækkene er planen altså stadig, at de skal genanvendes ved pyrolyse. Lars Boysen mener ikke, at borgernes bekymringer har noget på sig.

- De har ikke sat sig ind i tingene. Jeg er entreprenør. Det er to forskellige teknologier, og teknologien omkring dæk, dén vil ikke kunne sprænge i luften, forsikrer han. 

VIDEO: Naboerne til den gamle maskinfabrik Egebjerg har tidligere fortalt til TV2 ØST, at de er bekymrede for flere eksplosionsbrande.

Men hos Finn Quist og Egebjerg- og Omegns Bylaug er tålmodigheden rendt ud.

- Jeg håber på, de (kommunen, red.) tager tilladelsen dernede og finder en juridisk løsning på, at Boysen skal fjerne dækkene. Og ikke noget pyrolyse, siger Finn Quist. 

Hvis ikke virksomheden tager pyrolyseanlægget i brug inden 30. maj, bortfalder miljøgodkendelsen. Herefter vil Klima- og Miljøudvalget i Odsherred Kommune drøfte mulighederne for at få fjernet dækkene. Dét forventes at koste op mod to millioner kroner. 

Det store spørgsmål for Odsherred Kommune er, om bildækkene her kan betragtes som affald.
Det store spørgsmål for Odsherred Kommune er, om bildækkene her kan betragtes som affald. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Nyhedsoverblik