Stor middelalderfestival i Næstved: - Det giver en helt masse viden til vores børn

Fredag og lørdag afholdes der middelalderfestival i Næstved.

Munke, nonner og riddere på heste fylder lige nu bybilledet i Næstved.

Fredag og lørdag afholdes nemlig middelalderfestivalen Næstveds Søjler i området omkring Boderne, Susåen og byens to kirker.

Flere kampberedte børn fra Kobberbakkeskolen var med til at skabe den rette stemning, da festivalen startede fredag formiddag. Og det, der foregik her, var selvfølgelig en del af pensum.

Der er blandt andet riddere på heste med til festivalen.
Der er blandt andet riddere på heste med til festivalen. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

- Det hører ind under historie, kan man sige. Måske lidt idræt også, siger Angelina Corfixen, der er lærer på Kobberbakkeskolen.

Børnene rendte rundt på det, der til dagligt er en parkeringsplads. Men i anledning af festivalen har den fået et andet underlag, som både passer til fodsoldater og de riddere, der hører sig til, når man taler om middelalderen.

- Når vi snakkede med de folk, som skal ride, så sagde de, at vi kan ikke ride på beton. Så derfor var vi nødt til at fodre den med 30 til 40 centimeter sand og flis, og det gør vi så. Og det koster kassen, fortæller festivalleder Klaus Eusebius Jakobsen.

Formand for Næstveds Museumsforening Ole Madsen synes, at det er vigtigt at fortælle unge om middelalderen.
Formand for Næstveds Museumsforening Ole Madsen synes, at det er vigtigt at fortælle unge om middelalderen. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

Giver liv til byen

Der mangler ikke noget for dem, der vil i middelalderstemning. Selvom den slags koster, så var kommunen med på idéen.

- Vi har fået tilsagn om at have en million om året i de næste fire år. Jeg synes, hvis man skal lave sådan noget, så skal det være noget, der er noget saft og kraft i, siger Klaus Eusebius Jakobsen.

Læs også
Lokal naturperle får ultimativt kvalitetsstempel - vandrerute er Europas bedste

Hos byens museumsforening er de også begejstrede for, at den stolte middelalderfortid bliver gjort levende.

- Det er jo vigtigt af flere grunde. Dels fordi det giver noget liv i byen og liv i gaderne. Forhåbentlig er der også nogle udenbys, der kommer til, og som historisk interesseret, så synes jeg, det er vigtigt, at vi også fortæller nutidens ungdom, hvordan var middelalderen. Hvad er det i grunden, der er baggrunden for, at især Næstved er, som den er, forklarer Ole Madsen, formand for Næstveds Museumsforening.

Der er gratis adgang til festivalen.
Der er gratis adgang til festivalen. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

- Det giver en helt masse viden til vores børn. Der er noget action på, og der sker noget, og det er jo det, vores børn er vant til nu, kan man sige. De er vant til, at der skal ske noget, lyder det fra Angelina Corfixen.

Næstved var en vigtig by i middelalderen, da søfolkene via Susåen kunne sejle helt ind i bymidten med deres varer.