Stefans grund er mere værd, hvis han river huset ned

Ifølge en ny ejendomsvurdering er Stefan Zola Ahlms grund i Næstved syv gange mere værd, end da han købte den i januar 2023.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Stefan Zola Ahlm og hans hustru blev overraskede, da de som mange andre gik på nettet for at tjekke den nye vurdering af deres ejendom. 

Her kunne de se, at ejendomsværdien, altså grundens værdi plus husets værdi, nu er lidt over tre millioner kroner. Mens grunden alene er vurderet til 3,7 millioner kroner.

quote Det er uigennemskueligt og forvirrende

Stefan Zola Ahlm, Næstved

Det vil sige, at parrets grund ifølge den nye vurdering er mere værd, hvis huset ikke var der.

- Vi kigger på hinanden og siger, det er da underligt, at vores grund er mere værd uden huset, som i øvrigt kun er fra 2005. Vi lavede lidt sjov med, at så kunne vi rive huset ned og sælge grunden, siger han og tilføjer:

- Men vi har så efterfølgende været inde at se, at en byggegrund, der ligger her ved siden af i et nyere kvarter, kan fås til 1,2 millioner kroner, så der er nok ikke nogen, der vil købes vores til 3,7 millioner. 

Syvdoblet vurdering 

Parret har dog ikke tænkt sig at sælge lige foreløbigt. De købte huset for 2,9 millioner kroner i januar 2023. 

Her havde de en vurderingsmeddelelse, hvor grunden stod til en værdi på 558.000 kroner. 

Huset er fra 2005 og er ifølge Stefan Zola Ahlm velholdt. Alligevel står grunden til at være mere værd uden huset.
Huset er fra 2005 og er ifølge Stefan Zola Ahlm velholdt. Alligevel står grunden til at være mere værd uden huset. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

De vidste, at der var en ny vurdering på vej, men havde ikke forventet, at den ville lyde på 3,7 millioner kroner. 

- Vi havde regnet med, at der kunne ske en justering, men at den lige pludselig skulle syvdobles, det havde vi ikke nogen som helst chance for at vide, siger han.

Stefan Zola Ahlm og hans hustru er ikke de eneste, der har fået en vurdering, hvor grundværdien overstiger ejendomsværdien. 

Læs også
Sådan rammer de nye ejendomsvurderinger dig
Læs også
Sådan rammer de nye ejendomsvurderinger dig

På baggrund af data fra Vurderingsstyrelsen har TV2 ØST lavet et bredt udsnit af ejendomme her i sendeområdet. 

Det viser, at det er i omegnen af 6 procent eller mere end 18.000 ejendomme, hvor grundværdien er sat højere end den samlede ejendomsværdi.

Alene i byerne Nykøbing Sjælland, Præstø og Nakskov gælder det henholdsvis 741, 134 og 355 ejendomme.

17.000 mere i skat

Stefan Zola Ahlm og hans hustru købte huset i Næstved efter grundige overvejelser om deres fremtidige økonomiske situation.

Stefan Zola Ahlm er sygemeldt med en arbejdsskade og forbereder sig på at skulle leve for en mindre indkomst fremadrettet. 

Derfor besluttede parret sig for at sælge deres tidligere bolig i Roskilde og købe huset i Næstved, hvor udgifterne var lavere. 

quote Det føles utrygt og usikkert.

Stefan Zola Ahlm, Næstved

Men med den højere ejendomsværdi ligner det, at de står til at skulle betale en noget højere ejendomsskat, end de gør i dag. 

- Som udgangspunkt betyder det, at vi, i forhold til hvad vurderingsportalen vurderer, skal betale knap 42.000 kroner om året mod nuværende lige knap 25.000. Så det er jo en væsentlig stigning, siger han. 

Læs også
Skal du betale mere i boligskat? Sådan finder du svaret
Læs også
Skal du betale mere i boligskat? Sådan finder du svaret

Ifølge Vurderingsstyrelsen burde fire ud af fem boligejere have udsigt til at skulle betale mindre i skat. Derudover er der varslet en skatterabat til de boligejere, der har udsigt til en skattestigning. 

Dette er der ikke taget højde for, når man får beregningen af den nye boligskat på Vurderingsportalen.

Kan klage i 2025

Uanset hvad skattesatsen ender med at blive for Stefan Zola Ahlm, er han ikke i tvivl om, at der er sket en fejl i deres sag. Han har tænkt sig at henvende sig til Vurderingsstyrelsen. 

Men indtil der er en afklaring, er deres ejendomsværdi og ejendomsskat en ganske anden, end parret havde budgetteret med, og det fylder mentalt. 

- Det føles utrygt og usikkert. Vi har forsøgt at tilpasse vores faktiske situation og så kommer der noget og banker os oven i hovedet. Vi troede, at vi var på vej til at få tingene til at fungere, så blev vi banket yderligere ned, siger han og tilføjer:

- Og så er det uigennemskueligt og forvirrende, og jeg synes ikke, det er værdigt, at man udruller et system, der sætter borgere i det her land i sådan en situation. 

Læs også
Vurderingsstyrelsen åbner nu for at få ændret "meget skæve vurderinger"
Læs også
Vurderingsstyrelsen åbner nu for at få ændret "meget skæve vurderinger"

Der er endnu ikke oprettet en klagemulighed i forbindelse med de nye ejendomsvurderinger. Fra Vurderingsstyrelsen er meldingen, at man først kan klage fra 2025. 

- Det er ikke rimeligt, at man ikke kan henvende sig ved fejl og få det registreret. Man kommer bare til at have en stor arbejdsbyrde, når man skal igennem alle de her fejl, som jeg kan forstå, der er. Hvorfor ikke tage det i opløbet i stedet?, siger Stefan Zola Ahlm.



Nyhedsoverblik