Sådan rammer de nye ejendomsvurderinger dig

Ejendomsvurderingerne kan blandt andet blive problematiske, når boligen skal sælges. Det fortæller boligchef i Møns Bank Kristian Skov Larsen til TV2 ØST.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tusindvis af boligejere har i disse dage stiftet bekendtskab med nye ejendomsvurderinger. 

- Helt overordnet set så har man haft et ønske om, at ejendomsvurderingerne skal være tættere på virkeligheden, forklarer Kristian Skov Larsen, boligchef i Møns Bank og fortsætter:

- Men i en erkendelse af at det ikke er helt nemt, har man lagt et forsigtighedsprincip ind, konstaterer boligchefen.

quote Det er en generel misforståelse, som vi skal prøve at mane til jorden

Kristian Skov Larsen, boligchef, Møns Bank

Det betyder, at der altid bliver trukket 20 procent fra både ejendoms- og grundværdien, før skatten beregnes.

Rabatter eller ej. Nogle boligejere vil opleve, at deres ejendom bliver vurderet lavere med de nye ejendomsvurderinger.

Fire ud af fem slipper billigere

Andre vil opleve, at deres ejendom bliver vurderet højere. De vil dog ikke opleve at skulle betale mere i skat.

- Det er en generel misforståelse, som vi skal prøve at mane til jorden, konstaterer Kristian Skov Larsen og tilføjer:

- For når de nye ejendomsvurderinger kommer, sker det samtidig med, at satserne for ejendomsværdiskat og grundskyld bliver sat ned.

Faktisk vil fire ud af fem danske boligejere opleve, at de fremover skal betale mindre i boligskat, påpeger han.

Men der vil også være boligejere, hvor ejendommen stiger så meget i værdi, at de potentielt skal betale mere i boligskat, uanset at der bliver trukket skatterabat fra og indført lavere skatteprocenter.

Hvad er grundskyld og ejendomsværdiskat?

 • Hvis du ejer en grund, skal du betale skat til din kommune. Det hedder grundskyld.

 • Det er din kommune, der bestemmer, hvor stor en promille af din offentlige grundværdi, du skal betale i skat.

 • Det er Vurderingsstyrelsen, der vurderer, hvor meget din grund er værd. Værdien er det, din grund er værd, hvis ikke den var bebygget.

 • Med det nye boligskattesystem vil den promille, du skal betale til din kommune falde. Du kan finde din kommunes nye grundskyldspromille her. Til eksempel falder grundskylden i Næstved Kommune fra 25 til 9,8 promille.

 • Ejendomsværdiskat er en skat, du betaler af hele din ejendomsværdi, som er værdien af hele din ejendom – både grund og bygninger.

 • Her er det staten, der bestemmer, hvor meget du skal betale. I dag er det 0,92 procent af din ejendomsværdi.

 • Ejendomsværdien er den samlede offentlige værdi af din grund og bolig.

 • Med det nye boligskattesystem vil også procentsatsen for ejendomsværdiskatten falde. I 2024 bliver den sat ned til 0,51 procent.

 • Vurderingsstyrelsen har lavet en beregner, hvor du kan tjekke, hvor meget du skal betale i grundskyld og ejendomsværdiskat i 2024. Den finder du her.

Kilde: Vurderingsstyrelsen og Skat


Problem kan opstå ved salg

I praksis er der dog indført et system, som holder de nuværende ejere af boligerne skadesfri. En såkaldt skatterabat som gør, at disse boligejere ikke vil komme til at betale mere i skat, end de gør i dag.

- Men den dag ejendommen sælges, vil den nye køber ikke få rabat og dermed betales en potentielt væsentligt højere skat end sælger, siger Kristian Skov Larsen og tilføjer:

- Og det kan få betydning for ejendommens salgsværdi.

Ejendomsvurderingerne kan blandt andet blive problematiske, når boligen skal sælges. Det fortæller boligchef i Møns Bank Kristian Skov Larsen til TV2 ØST.
Ejendomsvurderingerne kan blandt andet blive problematiske, når boligen skal sælges. Det fortæller boligchef i Møns Bank Kristian Skov Larsen til TV2 ØST. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Hvad er dit råd til boligejere, som står i den situation?

- Overordnet set skal man slå meget koldt vand i blodet. For der er indbygget en rabat, og man har formentlig købt sin bolig, fordi man vil bo i den i mange år.

quote Det er bare endnu et billede på, at det her er et nyt system

Kristian Skov Larsen, boligchef, Møns Bank

Men dermed ikke sagt, at man skal affinde sig og lade stå til, påpeger Kristian Skov Larsen:

- Jeg tror, godt vi kan sige, at helt skudsikkert er det ikke. Det er også en årsag til, at jeg mener, man skal slå koldt vand i blodet.

- For der er nogle af de her vurderinger, som vil være helt hen i vejret. Og det er man nødt til fra Vurderingsstyrelsens side at kigge ind i.

Grundværdi vækker undren

Som TV2 ØST kan fortælle i dag, har Stefan Zola Ahlms fra Næstved fået en ejendomsvurdering, hvor Vurderingsstyrelsen mener, at den grund, hans hus står på, er mere værd end den samlede ejendom med både grund og hus.

Ifølge Vurderingsstyrelsen har Stefan Zola Ahlms ejendom, altså grund med hus, en værdi på 3.037.000 kroner, imens grunden alene, altså uden huset, er vurderet til 3.694.000 kroner.
Ifølge Vurderingsstyrelsen har Stefan Zola Ahlms ejendom, altså grund med hus, en værdi på 3.037.000 kroner, imens grunden alene, altså uden huset, er vurderet til 3.694.000 kroner. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

På baggrund af et bredt udsnit af ejendomme i TV2 ØSTs sendeområde er det i omegnen af seks procent eller mere end 18.000 ejendomme, hvor grundværdien er sat højere end den samlede ejendomsværdi.

Det fremgår af et udtræk fra Vurderingsstyrelsen.

Læs også
Stefans grund er mere værd, hvis han river huset ned
Læs også
Stefans grund er mere værd, hvis han river huset ned

Zoomer man ind på byer som Nykøbing Sjælland, Præstø og Nakskov er det henholdsvis 741, 134 og 355 ejendomme, hvor grundværdien er sat højere end den samlede ejendomsværdi.

- Jeg er med på det paradoksale i, at man kigger på en grund, som egentlig er mere værd end grund plus hus, medgiver Kristian Skov Larsen og tilføjer:

- Det er bare endnu et billede på, at det her er et nyt system.

Her kan du finde din nye grund- og ejendomsværdi

Har du endnu ikke set, hvad de nye, foreløbige ejendomsvurderinger siger om din bolig, så kan du finde det her.

 • Via linket her kan du finde din nye grund- og ejendomsvurdering.

 • Vurderingsstyrelsen har også lavet en beregner, hvor du kan tjekke, hvor meget du fremover skal betale i boligskat på baggrund af de nye grund- og ejendomsvurderinger.

 • Den finder du her.

 • Bemærk. Denne beregner tager ikke højde for, om du er berettiget til skatterabat i det tilfælde, at den nye skat er større end den, du betaler i dag.

Kilde: Vurderingsstyrelsen

Han peger på, at det kan give mening i for eksempel hovedstaden, hvor der er rift om byggegrunde.

- En grund i København, hvor der står en gammel slidt bygning, giver det super mening, for her kan det betale sig at rive huset ned og bygge et nyt og større hus.

Ifølge et udtræk fra Vurderingsstyrelsen er der 134 ejendomme i Præstø, hvor grundværdien i de nye ejendomsvurderinger er højere end den samlede ejendomsværdi for grund plus hus.
Ifølge et udtræk fra Vurderingsstyrelsen er der 134 ejendomme i Præstø, hvor grundværdien i de nye ejendomsvurderinger er højere end den samlede ejendomsværdi for grund plus hus. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Det har for TV2 ØST ikke været muligt at få et interview med Vurderingsstyrelsen onsdag. De har i stedet sendt en mail:

- Som altovervejende hovedregel vil ejendomsværdien være højere end grundværdien, men det modsatte kan i visse tilfælde observeres, skriver Vurderingsstyrelsen og tilføjer:

- Hvis man som boligejer modtager en usædvanlig vurdering, er man naturligvis velkommen til at kontakte Vurderingsstyrelsen.


Nyhedsoverblik