Seneste afhopper fra DF: - Partitoppen bør tage vores kritik alvorligt

Som den seneste af fem partiafhoppere på 14 dage sætter Githa Nelander ord på sin kritik af partiet, som hun har siddet i byrådet for gennem syv år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mangel på kant og modet til at sige tingene, som de er, og manglende opbakning fra partiledelsen.

Det er overskrifterne på de kritikpunkter, som Githa Nelander, nu forhenværende medlem af Dansk Folkeparti, lister op om sin afgang fra partiet til fordel for Nye Borgerlige.

quote Han siger alt for meget pyt. Han er nødt til at lytte til, hvad der bliver sagt

Githa Nelander, byrådsmedlem, Nye Borgerlige

- Det er ikke en beslutning, jeg har truffet over natten – det er en beslutning, der er gået over lang tid. Tankerne startede efter sidste folketingsvalg, hvor jeg følte, jeg savnede opbakning, siger hun til TV2 ØST og tilføjer:

- Partiet har længe sagt, at nu vil de gøre nogle tiltag for at ændre retningen igen, og det tænkte jeg, det vil jeg godt være med til. Men jeg ser bare, det udebliver – så til sidst tænkte jeg, at når jeg bruger så meget tid – og det har også store konsekvenser også privat – så skal man være det rigtige sted.

Det er hendes vurdering, at de ørvige partiafhoppere har forladt Dansk Folkeparti af samme årsag.

- Og det, synes jeg, Kristian (Thulesen Dahl, red.) skal lytte til. Han siger alt for meget pyt. Han er nødt til at lytte til, hvad der bliver sagt.

Ikke længere den frække dreng i klassen

Githa Nelander mener også, at Dansk Folkeparti er blevet for artige og pakker tingene ind. Det modsatte er tilfældet hos Nye Borgerlige, siger hun.

- Kant og mod til være den frække i klassen, som man var engang. Det var det, jeg faldt for i Dansk Folkeparti. Jeg kan også godt lide at være den frække i klassen. Der synes jeg, man har nogle modige politikere i Nye Borgerlige, der tør sige tingene – vi skal ikke pakke tingene ind.

Githa Nelander fremhæver også, at Nye Borgerligere blandt andet skiller sig ud ved, at bestyrelsen på dagens annoncering for hendes partiskifte er mødt op lokalt.

Githa Nelander
Læs også
Partimedlemmerne vender DF ryggen - endnu et byrådsmedlem skifter parti
Githa Nelander
Læs også
Partimedlemmerne vender DF ryggen - endnu et byrådsmedlem skifter parti

- Se, her står bestyrelsen og bakker mig op lokalt. Det er en stor ting. Det har jeg ikke prøvet før.

Afviser erobringstogt

Ifølge det nyvundne medlem af Nye Borgerlige skal vælgerne ikke frygte for hendes mærkesager med partiskiftet.

- Integration er en mærkesag. Og erhvervslivet står mit hjerte nært, og det kan fylde meget mere i Nye Borgerlige, end det gjorde i Dansk Folkeparti, siger Githa Nelander.

Næstformanden for Nye Borgerlige Peter Seier Christensen, afviser, at det er en bevidst strategi fra partiet at plukke medlemmer fra DF for at få plads i landets byråd – men han begræder heller ikke udviklingen:

quote Det skal helst ikke fortsætte sådan her, og vores opfordring er: Bliv og kæmp for Dansk Folkeparti

Steen Thomsen, organisationskonsulent, Dansk Folkeparti

- Hvis der er byrådsmedlemmer, som har lyst til at støtte Nye Borgerliges politik, er de meget velkomne. Nu har jeg selvfølgelig taget en grundig snak med Githa, og vi fandt ud af, vi var enige og havde nogle meget stærke holdninger på de samme områder, siger han og tilføjer:

- Jeg vil ikke sige, det specifikt er noget, vi går og arbejder med at tage medlemmer fra Dansk Folkeparti. I første omgang er det nogen, som har henvendt sig til os.

Medlemsflugt avler strid

Steen Thomsen, organisationskonsulent og medlem af hovedbestyrelsen i Dansk Folkeparti, siger til TV2 ØST, at han ærgrer sig over Githa Nelanders udmeldelse.

- Jeg ved, der har været nogle lokale stridigheder. Vores partisekretær og jeg selv har været dernede ad flere omgange for at se, om vi kunne løse det. Det er desværre ikke lykkedes, og det er endt med, at hun nu har meldt sig ud, og det beklager vi selvfølgelig.

Er det ikke lidt for nemt at kalde det for lokale stridigheder?

- Jo, men det er jo en kombination af, at partiet går tilbage i øjeblikket – det giver nogle frustrationer rundt omkring, men der er også nogle lokale stridigheder. Det kan vi se i Vordingborg og også her i Næstved, og så kan det, at vi går tilbage, godt være det skub, der gør, at folk melder sig ud. Det er selvfølgelig ærgerligt.

Artiklen fortsætter under billedet.

Steen Thomsen fra Dansk Folkeparti mener, at udmeldelserne mest handler om lokale stridigheder end om problemer i partitoppen.
Steen Thomsen fra Dansk Folkeparti mener, at udmeldelserne mest handler om lokale stridigheder end om problemer i partitoppen. Foto: TV 2

Nu skal udmeldelserne helst stoppe

Steen Thomsen oplyser, at man i Dansk Folkeparti er i gang med en evaluering og nye processer for bedre dialog – både for folkevalgte, tillidsmænd og formænd.

- Derfor er det ærgerligt, når folk vælger at melde sig ud i stedet for at blive og kæmpe kampen, som der i høj grad er brug for.

Han erkender, at udmeldelserne giver plads til eftertanke, men ifølge organisationskonsulenten handler det mere om stridigheder lokalt end behovet for indrømmelser i partitoppen.

- Vi forsøger at få alle til at blive og kæmpe, men der har Githa valgt at melde sig ud.

Er I gode nok til at holde fast i folk, hvis der er fem, der har meldt sig ud inden for de sidste 14 dage?

- Det skal helst ikke fortsætte sådan her, og vores opfordring er: Bliv og kæmp for Dansk Folkeparti.


Nyhedsoverblik