Robotter giver piller til demensramte og vender dem i søvne

Næstved Kommune har investeret 35 millioner kroner i velfærdsteknologi til ældreplejen og håndteringen af andre plejekrævende borgere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et kamera og en tilhørende app.

Det er en del af hverdagen for 20 af beboerne på Kildemarkscenteret, som er et plejehjem for mennesker med demens i Næstved Kommune.

Kameraet hænger i beboerens stue eller soveværelse og kan via en app fortælle de ansatte, om beboeren står op, ligger i sengen, kravler på gulvet eller er faldet.

quote Vi kan se på hendes adfærd, at hun er mere vågen, frisk og samarbejdsvillig, fordi vi ikke skal ind og vække og vende hende om natten

Anders Jessen, ergoterapeut, Kildemarkscenteret

Derved undgår personalet at vække borgeren unødigt om natten, hvis de alligevel bare ligger og sover. 

Det giver en bedre nattesøvn for dem og en tryghed for de ansatte, især nattevagten, fortæller teamleder på Kildemarkscenteret, Sanne Van Der Weiden.

- Tidligere havde vi en alarm, men den larmede meget og vækkede borgerne. Nu kan vi få en meddelelse uden, at borgeren ved det, tilføjer hun.

Kameraet hedder teton og er placeret over beboerens seng eller i stuen.
Kameraet hedder teton og er placeret over beboerens seng eller i stuen. Foto: Jesper Truelsen- TV2 ØST

- Det er også en tryghed for personalet, når de går rundt på centeret, siger Sanne Van Der Weiden. 

Kameraet viser ikke den konkrete beboer, som derimod er afbilledet som en form for 'tændstikmand'.

Næstved Kommune har investeret i alt 35 millioner kroner i teknologien, som blandt andet afprøves på Kildemarkscenteret.

Dette er hvad, personalet kan se fra borgerens hjem på app'en.
Dette er hvad, personalet kan se fra borgerens hjem på app'en. Foto: Cecilie Tarp - TV2 ØST

Kunstig intelligens skal opspore sygdomme

Udover at se om folk er faldet, kan kameraet ved brug af kunstig intelligens opspore og forebygge sygdomme.

Det drejer sig om urinvejsinfektion eller søvnapnø, hvor borgeren i løbet af søvnen stopper med at trække vejret.

- Den kan omsætte noget af borgerens aktivitet, hvis borgeren eksempelvis vågner om natten og ikke selv kan fortælle hvorfor, eksempelvis grundet demens, siger Torben Hollmann, centerchef for Sundhed og Ældre i Næstved Kommune.

Ifølge Torben Hollmann er teknologien især vigtig, da der i fremtiden kommer flere ældre og færre personale til at tage sig af dem.
Ifølge Torben Hollmann er teknologien især vigtig, da der i fremtiden kommer flere ældre og færre personale til at tage sig af dem. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

- Her har vi mulighed for, at teknologien hjælper os, og så kan vi sætte i gang med en behandling, tilføjer han.

En seng, der kan simulere et kram og vende borgere, der er i særlig risiko for at få liggesår, er også en del af velfærdsteknologien på ældreområdet. 

For ergoterapeut på plejehjemmet, Anders Jessen, er der en tydelig forskel at mærke på den beboer, der for tiden sover i sengen.

- Vi kan se på hendes adfærd, at hun er mere vågen, frisk og samarbejdsvillig, fordi vi ikke skal ind og vække og vende hende om natten, siger han.

Sengen vender borgeren natten lang: 30 minutter på den ene side, 10 minutter på ryggen og 30 minutter på den anden side.
Sengen vender borgeren natten lang: 30 minutter på den ene side, 10 minutter på ryggen og 30 minutter på den anden side. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Teamleder Sanne Van Der Weiden stemmer i:

- I de vågne timer arbejder vi i dag manuelt med at stimulere det vestibulære system.

- Om natten kan beboerne blive vugget af sengen og på den måde også stimulere systemet, når de sover, siger hun. 

Sanne Van Der Weiden fortæller, at de har oplevet, hvad de kalder "spøgelser" på kameraet, hvor appen ikke kan finde ud af, om det er en beboer eller en dyne, der er faldet på gulvet. Også borgernes privatliv er vigtigt, så plejehjemmet melder løbende tilbage til firmaet omkring "børnefejl".
Sanne Van Der Weiden fortæller, at de har oplevet, hvad de kalder "spøgelser" på kameraet, hvor appen ikke kan finde ud af, om det er en beboer eller en dyne, der er faldet på gulvet. Også borgernes privatliv er vigtigt, så plejehjemmet melder løbende tilbage til firmaet omkring "børnefejl". Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Det vestibulære system sidder i øret og har betydning for balance, rumorientering og koordination.

Robot erstatter hjemmebesøg

Udover sengen og kameraet har flere borgere nu også fået en pillerobot, der doserer medicinen i borgerens eget hjem.

Samtidig fortæller robotten, hvornår det er tid til at tage medicinen uden, at hjemmeplejen skal være til stede.

- Det giver en større frihed, fordi borgeren ikke skal sidde og vente på hjemmeplejen, hvis de for eksempel er forsinket, og personalet skal ikke køre unødige kilometer på landevejen, siger Torben Hollmann.

En pillerobot hjælper borgeren med at huske at tage deres medicin.
En pillerobot hjælper borgeren med at huske at tage deres medicin. Foto: TV2 ØST - arkiv

For nogle kan hjemmeplejen være det eneste besøg, de får i løbet af en dag. Hvad tænker I om, at man tager de her besøg fra dem og erstatter med en pillerobot?

- Hvis man kun ser hjemmeplejen den ene gang, man får sin medicin, så er det ikke pillerobotten, vi vælger som det første, svarer centerchefen. 

Læs også
Kunstig intelligens skal lette arbejdet for pressede sygeplejersker
Læs også
Kunstig intelligens skal lette arbejdet for pressede sygeplejersker

Robotten skal fungere som et supplement, så borgeren eksempelvis får besøg om morgenen, har robotten til middag, og så får et besøg mere til eftermiddag, fortæller han.  

- Men vi laver altid en individuel vurdering af behovet, tilføjer han. 


Nyhedsoverblik