Mange patienter og få medarbejdere til at holde øje. Det er et vilkår, som mange ansatte ved regionens sygehuse arbejder under hver eneste dag. Og det er ikke uden risiko for patienterne.
For en konfus eller forvirret patient kan falde, hvis vedkommende forlader sin seng midt om natten, selvom sygeplejerskerne jævnligt tilser den sengeliggende.
Manglen på sundhedspersonale er en udfordring, som Nykøbing Falster Sygehus nu forsøger at imødekomme ved hjælp af ny velfærdsteknologi. Sygehuset har nemlig indgået et samarbejde med en lille IT-virksomhed fra København, der har udviklet en særlig sensor.
Med den her nye teknologi, har vi mulighed for at kunne give tryghed til personalet og patienterne
På lungeafsnittet er Mette Justesen oversygeplejerske. Det er blandt andet på hendes afdeling, at man har fået indført det nye arbejdsredskab, hvor man fra en skærm har det fulde overblik over de sengeliggende patienter.
- Vi er ikke ret mange på nattevagt, og vores fysiske rammer er også svære. Med den her nye teknologi, har vi mulighed for at kunne give tryghed til personalet og patienterne, fordi vi hele tiden har en skærpet opmærksomhed, forklarer hun.
På skærmen kan man se en grafik med tegninger af en masse tændstikmænd, der illustrerer, om en patient ligger ned, sidder ned eller står op.
Inde på stuerne sidder sensoren placeret i loftet, og den kan se patienterne. Selvom nogle kunne kalde den for et kamera, så fungerer teknologien anderledes end videoovervågning.
Farligt at falde
Inde i sensoren sidder en linse, som filmer. Men det er computeren i sensoren, der forstår dét, kameraet ser.
Julius Ingemann Breitenstein er designchef ved Teton.ai, der har udviklet produktet:
- Der er ingen, der sidder og kigger på video. I stedet er det computeren i maskinen, der registrerer, når en patient bevæger sig. Så bliver det repræsenteret på skærmen i form af små tændstikmænd, fortæller han.
Patienter på lungeafsnittet kan være forvirrede eller konfuse, og hvis de falder, kan det blive farligt. Derfor er det vigtigt for personalet at holde øje med patienterne.
Det er et system, som giver tryghed.
På skærmen og sin mobiltelefon kan Mette Justesen se de indlagte.
- Der er nogle, der er sengeliggende. Når de sætter sig op i sengen, kan man se det. Hvis vi kategoriserer patienterne til "høj risiko," så reagerer den med det samme, hvis patienterne bevæger sig, siger hun.
Sensoren har ikke betydning for, hvor ofte sygeplejerskerne skal tilse patienterne, men den er en ekstra sikkerhed:
- Det er et system, som giver tryghed, understreger Mette Justesen.
Personalet er presset. Tanken med denne her teknologi er, at man kan lette plejebyrden
Teknologien findes indtil videre kun på Nykøbing Falster Sygehus, fordi den er et forsøg, som sygehuset tester af i samarbejde med Teton.ai.
Kunstig intelligens kigger på dig
Den nye teknologi er en kunstig intelligens. Computeren kan for eksempel kende forskel på ansatte og patienter, og den kan vurdere, om en patient er liggende, siddende eller stående:
- For fem år siden fungerede denne her teknologi ikke godt nok. Du kunne ikke træne kameraerne til at forstå de her ting, fortæller Julius Ingemann Breitenstein til TV2 ØST.
På billedet herunder er et eksempel af, hvad sensoren ser, og hvordan den analyserer og forstår dét, den kigger på:
- Personalet er presset. Tanken med denne her teknologi er, at man kan lette plejebyrden og automatisere nogle af de ting, personalet bruger meget tid på, og som egentlig ikke er en central del af plejen, forklarer Julius Ingemann Breitenstein.
Han tilføjer, at systemet er anonymt og derfor overholder reglerne for beskyttelse af personlige oplysninger:
- Fordi systemet fungerer som en sensor, så behøver man ikke samtykke. Der er ikke nogen, der ser video. Vi ser ikke videoen, og personalet ser ikke videoen. Det er oversat til information, som personalet ser.
Maskiner for mennesker
Sygehusets direktør, Ricco Dyhr, tror på, at den nye sensor er en stor hjælp for de ansatte:
- Det er jo nogle teknologiske løsninger, der kan hjælpe personalet. Jeg kan godt forstå, man kan være lidt teknologiforskrækket, men vi kommer til at tage det i skridt, hvor både patienter og personale kan følge med i det, siger han.
Den klassiske debat om "mennesker før maskiner," er ifølge sygehusdirektøren ikke relevant i forhold til sundhedsvæsenet, der er så presset, at al brugbar, teknologisk hjælp er kærkommen:
- Forhåbentligt kan teknologi hjælpe os og være med til at aflaste. Men dérfra til, at vi ikke får brug for personalet, der er meget meget langt. Jeg kan slet ikke se så langt ud i fremtiden, siger Ricco Dyhr.
Teton.ai håber på at få udbredt systemet til flere sygehuse. Virksomheden har derudover lokale aftaler med plejehjem, hvor der også kan være brug for en teknologisk hjælpende hånd til at holde ekstra øje med de ældre.
- Ville den kunne fange en dement borger på vej ud midt om natten?
- Ja, det har den allerede gjort, smiler Julius Ingemann Breitenstein.
Indtil videre er sensorerne sat op på tre af sygehusets afdelinger.