Ny butik kan være på vej i Blangslev - i Mogenstrup frygter man konsekvenserne

Der kan være en Rema 1000 på vej i Blangslev, efter planudvalget er gået videre med en ændring af lokalplanen. Det vækker bekymring hos Coop.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der kan meget vel igen komme dagligvarebutik på grunden ved Blangslevvej 14 og Præstø Landevej 74A i Blangslev. Rema 1000 er nemlig interesseret i at åbne en butik her, hvor der tidligere lå både dagligvarebutik og tankstation, og politisk er der foreløbig også opbakning til projektet.  

Næstveds plan-, teknik- og lokaldemokratiudvalg besluttede tirsdag at gå videre med indstillingen til et kommuneplantillæg og forslag til en lokalplan for dagligvarebutik og tankanlæg på grunden. 

- Vi gik videre med indstillingen, så vi skal have udarbejdet den her lokalplan. Vi havde selvfølgelig en snak i udvalget om, at der har ligget en dagligvarebutik der tidligere. En mindre end den, der er lagt op til nu, men hvis Rema 1000 mener, der er kundegrundlag for det, og det går jeg ud fra, at de har lavet en vurdering af, så vil vi ikke stå i vejen for at prøve at se, om det kan lade sig gøre, siger Marianne Olsen (S), der er formand for Plan-, Teknik- og Lokaldemokratiudvalget i Næstved Kommune. 

En økonomisk trussel

Men i Mogenstrup bekymrer projektet Thomas Helkiær, der er uddeler i Dagli'Brugsen. 

I et høringssvar skriver han, at en ny butik i Blangslev kan få konsekvenser for trafikken på strækningen og ikke mindst for brugsens fremtid. 

- En anden, og måske langt vigtigere faktor for indbyggerne i nabobyen Mogenstrup, er den økonomiske trussel, som etablering af Rema 1000 i Blangslev vil kunne påføre Dagli'Brugsen Mogenstrup, da en stor del kunder fra området omkring Lov og Blangslev med opland med stor sandsynlighed vil ændre indkøbssted på grund af afstand, hvilket vil være helt naturligt, skriver han i et høringssvar til Næstved Kommune. 

Læs også
Den første er åbnet - nu er flere ubemandede butikker på vej
Læs også
Den første er åbnet - nu er flere ubemandede butikker på vej

Thomas Helkiær påpeger, at borgerne i Mogenstrup får ringere vilkår, hvis Dagli'Brugsen ikke overlever konkurrencen fra Rema 1000.

- I det omfang, at de økonomiske påvirkninger vil medføre tab af indtjening og direkte fjerne det sidste driftsgrundlag for Dagli'Brugsen, står Mogenstrup by tilbage med en lang række ubesvarede løsninger på serviceydelser, som vil påføre borgerne ringere vilkår. Dagli'Brugsen Mogenstrup har en lang række tillægsfunktioner som forsvinder fra området, da hverken Netto eller Rema 1000 har konceptmæssig eller økonomisk incitament for at overtage disse funktioner, såfremt en øget konkurrence måtte lade Dagli'Brugsen lukke, skriver han. 

Tillægsfunktionerne, som Thomas Helkiær peger på, er blandt andet medicinudlevering fra Vordingborg Apotek, posthusfunktionen, pakkeshoppen og brugsens samarbejde med og sponsorater til det lokale foreningsliv. 

Udvalgsformand: Brugsen kan noget andet

Marianne Olsen forstår bekymringen, men har alligevel valgt at bakke op om muligheden for at lave dagligvarebutik i Blangslev. 

Hun tror nemlig ikke, at Rema 1000 vil udkonkurrere Dagli'Brugsen.

- Jeg kan godt forstå, at Coop bliver bekymret, men jeg håber og tror på, at brugsen fortsætter, og at kunder bliver ved med at bruge den, som de altid har gjort, fordi brugsen kan noget andet, end en Rema 1000 kan. De har et helt andet serviceniveau, så jeg håber da, at der er plads til begge dele, siger hun til TV2 ØST. 

quote Jeg kan godt forstå, at Coop bliver bekymret, men jeg håber og tror på, at brugsen fortsætter

Marianne Olsen (S), formand, Plan-, Teknik- og Lokaldemokratiudvalget, Næstved Kommune.


Marianne Olsen henviser til dengang, hvor Netto rykkede ind i Mogenstrup. Hun mener, at Dagli'Brugsen derfor har nogle erfaringer med lokal konkurrence, som de kan trække på, hvis Rema 1000 i Blangslev bliver en realitet.  

- Det var også en bekymring, man havde, da Netto åbnede næsten lige ved siden af brugsen, og det har de jo heldigvis formået at stå imod. Så jeg tænker, at de har nogle erfaringer med, hvordan de har skullet møde kunderne nu, siger hun. 

Trafik til og fra skal løses

Marianne Olsen oplyser til TV2 ØST, at Plan-, Teknik- og Lokaldemokratiudvalget endnu ikke er begyndt at se på de trafikmæssige forhold ved ændringen af lokalplanen. 

Kommunens administration skriver dog i et svar på Thomas Helkiærs høringssvar, at afviklingen af trafikken og vejadgangen er indarbejdet i lokalplanforslaget. 

Præstø Landevej er en statsvej med Vejdirektoratet som myndighed, og Rema 1000 har ifølge administrationen fremsendt et skitseforslag til Vejdirektoratet vedrørende etablering af anlæg, som skal sikre en hensigtsmæssig trafikafvikling i området.

Læs også
Succesfuld købmandshandel truet på sin eksistens: - Vi mangler kunder
Læs også
Succesfuld købmandshandel truet på sin eksistens: - Vi mangler kunder

Vejdirektoratet skriver det samme i et høringssvar, hvor direktoratet også skriver, at man på baggrund af skitseforslaget vil være indstillet på at give en tilladelse til projektet, og at Næstved kommune derfor bør tænke løsningen vedrørende afviklingen af trafikken til og fra området ind i projektet.

Ændringen af lokalplanen skal nu i offentlig høring, og herefter er det op til byrådet, om den skal godkendes.Nyhedsoverblik