Succesfuld købmandshandel truet på sin eksistens: - Vi mangler kunder

Siden 2010 har Errindlev Købmand været drevet af borgerne, og i mange år er det gået godt. Men efter corona er kunderne forsvundet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I mange år er handlen hos den lokale købmand i Errindlev på Lolland gået strygende. År på år har handlen givet overskud, og senest i 2019 kunne vi også her på TV2 ØST fortælle om den succesfulde købmandsforretning, som lokalsamfundet gik sammen om at stifte tilbage i 2010.

Men siden er udviklingen vendt, og fredag i denne uge gik købmandens bestyrelse til den lokale trykpresse med et opråb. Købmanden er truet på sin eksistens, og en lukning kan komme på tale allerede inden årets udgang.

quote Det var, som om da corona var slut, og folk kunne tage ud at handle igen i de store butikker, så glemte de nok vores købmand

Kirsten Ida Bengtsson, bestyrelsesformand, Errindlev Købmand

- Vi mangler kunder. Vi har en hel del her, som ikke handler hos os, siger Kirsten Ida Bengtsson, bestyrelsesformand for Errindlev Købmandshandel til TV2 ØST og tilføjer:

- Så vi håber, det kunne få folk til at handle lidt mere – og få dem som ikke handler der til at komme derop.

Ifølge bestyrelsen for Errindlev Købmandshandel er det for alvor gået ned ad bakke, efter corona-restriktionerne blev lempet. For her havde købmanden trods omfattende nedlukning af samfundet mange handlende. Dels fordi de store butikker skulle holde lukket, og dels fordi mange rykkede ud i sommerhusområderne.

- Det var som om, da corona var slut, og folk kunne tage ud at handle igen i de store butikker, så glemte de nok vores købmand lidt, siger Kirsten Ida Bengtsson.

Første minus i mere end ti år

Sidste år endte købmanden for første gang siden 2010 på et negativt årsresultat med et underskud på 170.000 kroner – imens man i år har kurs mod et underskud på 100.000 kroner, hvis ikke udviklingen vender.

- Det er nok den vej, vi går. Vi ved ikke rigtigt, hvad vi kan gøre mere, konstaterer bestyrelsesformanden og tilføjer:

- Der er også det ved det, at byen er blevet mindre. Der er nogle, der er døde og væk fra byen, og vi er ikke så store i befolkningstal mere.

Læs også
Færre støtter den lokale købmand - men ikke i Errindlev
Læs også
Færre støtter den lokale købmand - men ikke i Errindlev

Og de, som flytter til, er ikke alle blevet faste kunder hos købmanden, hvilket ærgrer formanden.

- Vi har fået mange tilflyttere, som måske ikke brænder så meget for den butik, som vi gør. Og de unge handler måske på vejen hjem fra arbejde.

Min Købmand i Errindlev på Lolland er en såkaldt borgerdrevet butik. For nogle år siden købte lokalbefolkningen anparter i butikken for at redde den mod lukning.
Min Købmand i Errindlev på Lolland er en såkaldt borgerdrevet butik. For nogle år siden købte lokalbefolkningen anparter i butikken for at redde den mod lukning. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Da købmandsforretningen slog dørene op i 2010, boede der ifølge Danmarks Statistik 572 indbyggere i Errindlev Sogn – et tal, der siden er faldet til 471 indbyggere ved seneste årsskifte.

Udover færre handlende, så begynder det også at knibe, når det handler om frivillige hænder.

I dag har købmanden to fastansatte foruden omkring 20-25 frivillige.

- Men det kniber efterhånden med at finde frivillige. På de 12 år, forretningen har eksisteret, er vi alle blevet ældre og kan måske klare knap så meget, som vi har kunnet tidligere. Det er jo hårdt arbejde.

quote Vi kan ikke undvære den butik. Der sker meget mere i den butik end handel

Kirsten Ida Bengtsson, bestyrelsesformand, Errindlev Købmand

Håbet om en købmand i lokalsamfundet er dog ikke opgivet, understreger formanden:

- For vi kan ikke undvære den butik. Der sker meget mere i den butik end handel. Det er socialt sammenværd, hvor man mødes og henter pakker, medicin og man taler sammen, fordi man kender hinanden. Og man kan købe billetter, hvis man skal til fællesspisning i hallen. Det kører alt sammen igennem købmanden. Så hvis ikke den er der, så ved jeg ikke, hvor det så skal være.

Flere andre steder på Lolland har borgerne kæmpet for at genskabe den lokale købmand — blandt andet i Kramnitze.

Ønsket om en lokal købmandsforretning står man langt fra alene med i Errindlev.

Senest er borgere i Bandholm gået sammen om at prøve at rejse 400.000 kroner til en forretning under samme koncept som købmanden i Errindlev i samarbejde med dagligvarekoncernen Dagrofa.

Læs også
Flere hundrede tusinde kører forbi lukket købmand - nu stemmer borgere dørklokker for at redde den
Læs også
Flere hundrede tusinde kører forbi lukket købmand - nu stemmer borgere dørklokker for at redde den

Errindlev Købmandshandel ApS oplyser, at der fortsat er penge i kassen, men at en eventuel nedlukning allerede nu er på tale. For bestyrelsen ønsker ikke at ende i en situation, hvor man ikke kan svare en hver sit.


Nyhedsoverblik