Naboer frygter at blive stavnsbundet - støjklager sætter DSB-byggeri i bero

Naboerne til stort DSB-byggeri midt i Næstved har fået nok. De lever med larm og støj døgnet rundt og vil nu have stoppet byggeriet

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Flere borgere i Næstved har i månedsvis fået ødelagt deres nattesøvn fra støj og summen fra parkerede DSB tog midt i Næstved. Togene holder parkeret på stationsområdet, men hele natten og i helligdagene kører ventilationsanlægget på toget - en larm, der langt overskrider støjgrænserne.

- Vi kan ikke sove, og der er en konstant støj fra baneområdet og byggepladsen ved stationen. Det er simpelthen forfærdeligt, siger Michael Jorck, der bor lige over for byggepladsen ved stationen. 

Ødelægger hverdagen

Ifølge Micael Jorck er det ikke den daglige tog-støj, der generer dem.

- Vi lever ved stationen og med stationen, så det er vigtigt at understrege, at det ikke er den almindelige støj fra tog, der er generende for vores trivsel. Det er de parkerede tog og byggepladsen, hvor DSB planlægger at bygge en kæmpe vaskehal og et klargøringsanlæg til deres tog, der ødelægger vores hverdag, siger Michael Jorck.

Michael Jorck har investeret i en lydmåler, der viser, at larmen hele natten er op til 53 decibel. Miljøstyrelsens støjgrænse er 35 decibel. (Foto: Line Strand, TV2 ØST)
Michael Jorck har investeret i en lydmåler, der viser, at larmen hele natten er op til 53 decibel. Miljøstyrelsens støjgrænse er 35 decibel. (Foto: Line Strand, TV2 ØST)

Han har investeret i en lydmåler, hvor han i månedsvis har dokumenteret støjniveauet fra baneområdet. 

Vaskehal midt i en by

- I min baghave, der endda vender væk fra området, er der konstant 49-53 decibel. Det er hele natten og endda i weekender og på helligdage. Det ligger langt over Miljøstyrelsens regler, der stadfæster, at lydniveauet mellem klokken 22 og 07 maksimalt må være 35 decibel, siger Michael Jorck.

Som om, at larmen fra de parkerede tog ikke var nok, så har DSB også etableret en byggeplads, hvor der skal bygges en vaskehal og et klargøringscenter - midt inde i Næstved. Og det frustrerer beboerne.

- Hvorfor skal det ligge midt i byen? Det forstår vi simpelthen ikke. DSB har et anlæg i Mogenstrup, der ligger et stykke uden for byen - der kunne de lige så godt bygge det, når de i forvejen har et anlæg derude. Det er også helt absurd, at togenes ventilationsanlæg står tændt hele natten, selv om de ikke er i brug - det er spild af energi, mener Michael Jorck 

Naboerne kan se lige ind til de parkerede tog, der står og brummer hele natten. (Privatfoto)
Naboerne kan se lige ind til de parkerede tog, der står og brummer hele natten. (Privatfoto)

Måske hjælp på vej

Miljøstyrelsen har sat det planlagte byggeri i bero, og kontaktet beboerne for at få deres kommentarer i forhold til det kommende byggeri af en vaskehal. Den såkaldte partshøring skal være med til at afgøre, om der skal laves en miljøvurdering af byggeriet. Hvis Miljøstyrelsen vælger, at der skal laves en miljøvurdering af DSB-byggeriet, kan byggeriet blive udsat i længere tid.

Støj døgnet rundt

Men Michael Jorck frygter, at DSB får grønt lys til byggeriet.

- Vi håber i første omgang, at Miljøstyrelsen pålægger DSB at stoppe for støjen om natten - og på den længere bane stopper DSB's store byggeplaner her midt i Næstved. Men vi frygter desværre, at det ikke kommer til at ske. Jeg har boet her i 22 år, og lever med jernbanen - men hvis der kommer en vaskehal og et klargøringsanlæg, der kører hele natten lige ude foran vinduet, så bliver vi stavnsbundet. Ingen af beboerne vil nogen sinde kunne sælge deres hus - og kan se frem til at leve med larm og støj hele døgnet, siger Michael Jorck.

Læs også
DSB kaldte nyt lokomotiv driftssikkert - har præsteret 15 gange dårligere end forgængeren
Læs også
DSB kaldte nyt lokomotiv driftssikkert - har præsteret 15 gange dårligere end forgængeren

Sat i bero

TV2 ØST har spurgt om en kommentar fra DSB, men ingen har ønsket at stille op til et interview. I en mail til os skriver kommunikationsafdelingen:

- Byggeriet er sat i bero, fordi Miljøstyrelsen har sat en partshøringsproces i gang, som vi afventer en afgørelse på. Vi har bedt en ekstern rådgiver om at undersøge omfanget af støj fra parkerede tog ved Næstved Station. Indtil videre har vi ikke yderligere kommentarer