Medlem trækker sig fra Herlufsholms bestyrelse efter dokumentar

Herlufsholm Skole og Kostskole mister sit første medlem af bestyrelsen efter TV 2-dokumentar.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Herlufsholm Skole og Kostskole mister sit første medlem af bestyrelsen efter den omdiskuterede TV 2-dokumentar 'Herlufsholms Hemmeligheder'.

Det drejer sig om Noemi Katznelson, ungdomsforsker og centerleder ved Aalborg Universitet.

Hun meddeler sin afgang i et debatindlæg i Altinget. I en pressemeddelelse fra Herlufsholm udtaler Katznelson videre, at hun fortsat har tiltro til resten af bestyrelsen samt formand Torben von Lowzow.

Udmeldingen kommer efter stor debat om skolens kultur fremført i dokumentaren. Her har TV 2 talt med 50 tidligere elever. Flere af dem fortæller om voldelig kultur, grov mobning og krænkelser.

- Der er elevfortællinger og oplevelser, som i omfang og karakter fuldstændig overstiger det, tidligere sager havde indikeret, skriver Katznelson.

Fornemmelse af kulturelle og strukturelle udfordringer

Hun har været eksternt bestyrelsesmedlem siden 2019. Her blev Katznelson kontaktet af skolens bestyrelse, som søgte en ungdoms- og trivselskyndig på en af skolens to eksterne bestyrelsesposter.

Læs også
Herlufsholm har politianmeldt 25 forhold om chikane
Læs også
Herlufsholm har politianmeldt 25 forhold om chikane

- Jeg fik undervejs en fornemmelse af nogle kulturelle og strukturelle udfordringer på skolen, men der tegnede sig ikke et egentligt mønster for mig, ligesom skolens trivselsundersøgelser ikke viser et så rystende billede som TV 2’s dokumentar, skriver forskeren.

Hun har blandt andet redigeret bogen 'Den svære Ungdom' om unges mistrivsel.

Skolen står overfor et kulturforandringsarbejde

I indlægget fortæller hun, at en sag fra slutningen af 2021, hvor fire elever blev bortvist efter krænkelser af en anden elev, fik hende til at tage initiativ til en ekstern og uvildig pædagogisk undersøgelse af skolens kultur. Det bakkede resten af bestyrelsen op om.

Læs også
Tidligere rektor på Herlufsholm undskylder til kongehuset for svigt: - Det var en brøler af rang
Læs også
Tidligere rektor på Herlufsholm undskylder til kongehuset for svigt: - Det var en brøler af rang

Katznelzon skriver i indlægget, at skolen står overfor et kulturforandringsarbejde, hvor omfanget er så stort, at hendes evner ikke rækker.

Foruden formand Torben von Lowzow er der otte andre medlemmer af bestyrelsen. Også Jens Ringsmose, som er rektor på SDU, har en plads.

Skolen skriver i en pressemeddelelse, at de straks er begyndt at lede efter Katznelsons efterfølger.

Det skal være en person, der kan "bidrage til de afgørende kulturforandringer, skolen står overfor i den kommende tid", lyder det.


Nyhedsoverblik