Langstrakt konflikt får konsekvenser - nu opdeles skov i zoner

Næstved Kommune forventes at godkende en ny opdeling af skoven Fruens Plantage, hvor flere foreninger og naturelskere kæmper om pladsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er ikke altid så fuld af sjov inde i en skov, som Povl Kjøller synger. I hvert fald ikke når det drejer sig om skoven Fruens Plantage øst for Næstved.

Her har Danmarks Naturfredningsforening og Miljøstyrelsen flere år kæmpet om pladsen i den bynære skov med blandt andre lokale mountainbikeryttere samt den lokale orienteringsklub og rollespilsforening.

quote Da Næstved Kommune overtog skoven, vidste kommunen faktisk ikke rigtig, hvordan man forvaltede en skov

Helle Jessen (S), formand for Teknisk Udvalg i Næstved Kommune

Eksempelvis mener naturfredningsforeningen, at mountainbikerytterne ødelægger dyrelivet og roen i skoven og fylder for meget, når de cykler rundt.

Men nu lader der til at være en løsning på konflikten. For ved årets sidste byrådsmøde i Næstved Kommune den 21. december ventes byrådet at godkende en forvaltningsplan, der opdeler den 60 hektar store skov i forskellige zoner.

Artiklen fortsætter under kortet.

fruens-plantage-zoner
Foto: Grafik: Nick Abildgaard - TV2 ØST

Skoven, der har været kommunalt ejet siden 1994, skal med andre ord inddeles i aktivitetszoner og stillezoner, og planen er allerede godkendt af Teknisk Udvalg.

- Problemet har været, at der fra tidligere tider har været meget frit i forhold til, hvor der kunne køres mountainbike uden hensyn til, hvad naturen kunne tåle, siger Helle Jessen (S), formand for Teknisk Udvalg i Næstved Kommune, og tilføjer:

Helle Jessen (S), formand for Teknisk Udvalg i Næstved Kommune.
Helle Jessen (S), formand for Teknisk Udvalg i Næstved Kommune. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

- Derfor prøver vi at lave nogle steder, hvor der er mere robust og lave aktivitetszoner der og lave baner der. De (mountainbikerytterne red.) kan ikke være over hele skoven, fordi det kan skoven og naturen simpelthen ikke tåle. Det er meget voldsomt, når der kommet så mange, siger hun.

Derfor er området sårbart

Fordi den gamle nåleskovsplantage er et bakket terræn, tiltrækker den mange mountainbikeryttere. 

Men samtidig er området ifølge Helle Jessen meget sårbart, fordi jordbunden er meget sandet.

- Vi har været nødt til at kigge på, hvordan vi kunne fordele sol og vind lige. Og alle brugergrupperne er på en eller anden måde lidt kede af det og måske utilfredse, men det betyder, at forvaltningsplanen har lagt sig meget godt imellem og fordelt det lige, siger hun.

Det mener parterne om den nye zoneopdeling

- Vi har ikke smidt nogen ud, fordi det kan vi ikke. Men vi kan prøve at lægge nogle baner nogle steder, hvor det ikke gør så meget, siger Helle Jessen.

Kommunen har tidligere givet tilladelse til at anlægge mountainbikebaner i Fruens Plantage uden at have den fornødne dispensation, hvilket blev kritiseret af blandt andre Danmarks Naturfredningsforening.

Læs også
Lolland Kommune køber gammelt forgældet plejehjem for flere millioner kroner
Læs også
Lolland Kommune køber gammelt forgældet plejehjem for flere millioner kroner

- Da Næstved Kommune overtog skoven, vidste kommunen faktisk ikke rigtig, hvordan man forvaltede en skov, fordi det var amterne, der førhen havde den opgave. Derfor fik de (mountainbikerytterne red.) lov til at anlægge baner, selvom det aldrig har været tilladt, siger Helle Jessen.

Med zoneopdelingen vurderer Næstved Kommune, at det vil være muligt at opretholde et relativt højt aktivitetsniveau i den bynære skov samtidig med, at der tages langt større naturhensyn.