Lolland Kommune køber gammelt forgældet plejehjem for flere millioner kroner

Svanehøj Ældrecenter i Bandholm lukkede i 2014, alligevel har kommunen hvert år betalt knap halvanden million kroner i tomgangsleje.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det gamle plejehjem i Bandholm på Lolland ligger naturskønt med udsigt til åbne marker, gravhøje, bugten og byens kirke.

Men i 2014 lukkede Svanehøj Ældrecenter, og de sidste beboere forlod stedet i begyndelsen af 2015.

quote Det har altid været en torn i øjet

Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune

Lige siden har bygningerne stået tomme og skæmmet i byen, fordi plejehjemmet fra 1927 med en moderne tilbygning har fået lov til at forfalde. Desuden har stedet flere gange været plaget af ubudne gæster, der er trængt ind for at stjæle og yde hærværk.

Alligevel har Lolland Kommune hvert år betalt knap halvanden million i tomgangsleje.

Derfor har byrådet nu besluttet at købe det nedlagte plejehjem for knap 15 millioner kroner for på den måde at slippe af med milliongælden. 

Efter totalrenovering i 1986 af den gamle fløj, der ses midtfor, fremstår plejehjemmet som helt moderne. Den nye fløj skimtes til venstre.
Efter totalrenovering i 1986 af den gamle fløj, der ses midtfor, fremstår plejehjemmet som helt moderne. Den nye fløj skimtes til venstre. Foto: Maribo Lokalhistoriske Arkiv

Gælden kommer fra løbende renoveringer og særligt den seneste store ombygning, hvor der blev bygget førstesal på en tilbygning.

- Der skulle findes en løsning, fordi vi betaler tomgangsleje og administrationsudgifter for halvanden millioner kroner hver evig eneste år, siger Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune.

Bygningen blev vurderet i oktober 2016, hvor den estimerede salgsværdi var på cirka 1,5 million kroner.

Arvede milliongæld i 2007

Lolland Kommune arvede faktisk gælden, da kommunen opstod ved kommunesammenlægning i 2007.

- Plejehjemmet er et levn fra den gamle Maribo Kommune, og det har altid været en torn i øjet, at bygningen bare har stået der og kunne forfalde, siger Holger Schou Rasmussen og fortsætter:

Læs også
Pludselig lukkede byens eneste købmand - nu forsøger borgerne at indsamle en halv million
Læs også
Pludselig lukkede byens eneste købmand - nu forsøger borgerne at indsamle en halv million

- Det har irriteret mig, at vi hvert eneste år betaler halvanden million kroner i tomgangsleje. Vi har faktisk i kommunen overvejet at købe bygningen og rive den ned for at løse problemet. Men det er ikke sket, fordi vi mener stadig, at bygningen kan rumme nogle aktiviteter, hvis der er nogen, som kan bruge stedet til noget.

Robert Jønck underholder ved klaveret under i forbindelse med plejehjemmets 65-års fødselsdag i 1992. Han klarede både fødselsdagssange og taffelmusik.
Robert Jønck underholder ved klaveret under i forbindelse med plejehjemmets 65-års fødselsdag i 1992. Han klarede både fødselsdagssange og taffelmusik. Foto: Maribo Lokalhistoriske Arkiv

Sagen er den, at selvom Boligforeningen Lolland ejer det gamle plejehjem, så er kommunen forpligtet til at betale en tomgangsleje, der årligt beløber sig på 1.466.160 kroner.

Det skyldes, at daværende Maribo Kommune stillede økonomisk garanti for opførelsen af tilbygningen, og det er den årlige udgift, som Lolland Kommune arvede ved kommunesammenlægningen. Samlet set løber restgælden op i 13.788.330 kroner.

- Efter kommunesammenlægningen kunne vi ikke bruge bygningen. Den blev simpelthen sorteret fra i forhold til behovet, og hvad den kunne rumme, siger Holger Schou Rasmussen.

Mulige køber forsvinder

Ifølge det seneste møde i økonomiudvalget har der løbende været dialog med potentielle investorer.

Men det har ikke været muligt at videresælge bygningen til eksempelvis turismeformål, fordi der er gæld i bygningen for knapt 12 millioner kroner samt cirka to millioner kroner i grundkapitallån.

Sådan så Svanehøj Plejecenter ud i 1991. Tilbygningen til højere blev sidenhen moderniseret, ligesom der kom førstesal på bygningen. Det er især gælden fra det byggeri, som Lolland Kommune har arvet fra daværende Maribo Kommune.
Sådan så Svanehøj Plejecenter ud i 1991. Tilbygningen til højere blev sidenhen moderniseret, ligesom der kom førstesal på bygningen. Det er især gælden fra det byggeri, som Lolland Kommune har arvet fra daværende Maribo Kommune. Foto: Det Kongelige Bibliotek

- Det er ikke en bygning, som vi umiddelbart har brug for. Men nu er vi kommet dertil, at fordi vi har nogle penge i kassen, så køber vi bygningen fri og kommer af med gælden. 

Kommunen har tidligere forsøgt at låne pengene til at overtage centeret, men fik låneafslag af Indenrigsministeriet. 

- Så må vi se, om vi kan bruge den til noget – det finder vi ud af i løbet af foråret, siger Holger Schou Rasmussen og oplyser, at bygningen er af lokalplanen godkendt til at kunne bruges til plejeboliger.

Betaler næste 10 millioner om året

Flere steder rundt omkring i kommunen er der lignende nedlagte plejecentre, som Lolland Kommune har overtaget og dermed også betaler tomgangsleje til.

Indtil nu har kommunen haft udgifter til tomgangsleje for i alt 9,7 millioner kroner om året. Næste år bliver det beløbet dog lavere, fordi man køber Svanehøj Plejecenter.

Den gamle del af plejehjemmet blev i 1986 renoveret både ud- og indvendig.
Den gamle del af plejehjemmet blev i 1986 renoveret både ud- og indvendig. Foto: Maribo Lokalhistoriske Arkiv

Alligevel overvejer kommunen dog ifølge Holger Schou Rasmussen ikke at købe de andre plejecentre fri.

- Det er en vurdering, at bygningen i Bandholm stadig er i så god stand, at den kan gøres brugbar for ganske få penge, mens de andre tomme bygninger rundt omkring på Lolland er i så dårlig stand, at det ville koste lige så meget at renovere, som det ville koste at bygge nyt, siger han og tilføjer:

- Så var spørgsmålet, om vi skulle lægge alle pengene nu. Eller vi skulle betale halvanden million kroner hvert år de næste 25 år. Der er det på den lange bane billigere, nu hvor vi har pengene, billigere at indfri gælden, overtage bygningen og se, om vi kan bruge den til noget.

Der er indarbejdet 15 millioner kroner i budgetforliget for 2022 til overtagelse af centeret.