¨

Kran smadrede ikonisk bro ved skole – nu kommer den tilbage

Den markante A-bro i Næstved er nu klar til at blive genopbygget, så den igen i november er klar til brug. 

00:40

Sådan så det ud, efter en lastbil i december 2018 påkørte den ikoniske A-bro i Næstved. Video: Lars Andersen - TV ØST

Den gamle bro kommer tilbage. Den største ændring er, at den nu fremstår nymalet. 

Sådan er status for den markante blå A-bro i Næstved. Her er man endelig nu efter snart to års forsikringsbehandling klar til at genopføre broen, efter den 18. december 2018 blev smadret af en lastbil.

Broen fører gående trafik over Østre Ringvej – blandt andet til og fra Kalbyrisskolen. 

Arbejdet betyder, at Østre Ringvej fra på fredag spærres, mens broen genopbygges. Trafikken skal i stedet køre en omvej ad Skyttemarksvej, Ring Øst og Stenlængegårdsvej for at komme omkring vejarbejdet. 

Den er toprenoveret. De skader, der var sket på broen, er blevet udbedret

Helle Smidt, driftsleder, Næstved Kommune

- Broen ligger ved et smedefirma lige nu. Her bliver selve brodækket overfladebehandlet. Den skal have en belægning, så man ikke skrider på den. Det er den samme belægning, som der er på ramperne, fortæller driftsleder Helle Smidt fra Næstved Kommune til TV2 ØST. 

- Når vejen så er lukket, så kommer broens elementer til stedet på lastbiler og bliver hejst op på plads, fortæller Helle Smidt. 

Adskillige køretøjer fra beredskabet blev tilkaldt for at hjælpe med at sikre den sammenstyrtende bro.

Toprenoveret A-konstruktion

Broen fik store skader, da den blev påkørt - men det er stadig den gamle bro, der nu sættes op igen.

- Den er toprenoveret. De skader, der var sket på broen - huller og vrid - er blevet udbedret, og så er den blevet galvaniseret og nymalet. Det er nok det sidste, som man kommer til at lægge mest mærke til – den vil skinne mere end den gamle bro, når den kommer op, siger driftslederen.  

Broen blev ødelagt i december 2018, hvor en kranbil med kranen oppe ramte broen. Ved sammenstødet væltede lastbilen om på siden og chaufføren var teknisk fastklemt. Samtidig styrtede broen delvist sammen – og en metalstang fra kranen blev slynget gennem luften og slog hul gennem murstensmuren på den nærliggende skole. Heldigvis kom ingen noget alvorligt til ved kollisionen. 

Ved påkørslen fløj et stykke metal gennem luften og slog hul på muren til Kalbyrisskolen ved siden af. Foto: Mathias Dejrup Hansen

Lang behandlingstid

Sagen om broen er siden blevet behandlet som en privat forsikringssag, hvor Næstved Kommunes prioritet sådan set bare var at få broen tilbage. Det er det, der nu sker. 

Broen leder trafik fra boligkvarterne i den østlige del af Næstved sikkert over Østre Ringvej til skolen. Den langsommelige genopbygning er undervejs blevet kritiseret af blandt andet skolebestyrelsen på skolen, der var bekymret for børnenes sikkerhed. Også Næstved Kommune har kritiseret, at det skulle tage så lang tid at nå til enighed om en aftale, der sikrede en ny bro. 

Arbejdet med at genopføre broen ventes afsluttet i uge 46 – det er ugen mellem den 9. og 15 november i år. 

VIDEO: Se TV2 ØST's indslag fra december 2018 , hvor broen blev påkørt:

02:51

En lastbilchauffør bragede ind i den kendte fodgængerbro A-broen i Næstved, der efterfølgende styrtede sammen.  Den voldsomme ulykke skete tæt på Ellebækskolens afdeling Kalbyris, og den sammenstyrtede gangbro bliver til dagligt brugt af skolens elever.

Luk video
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App