A-broen mangler stadig – børn krydser trafikeret vej for at komme i skole

A-broen skulle have stået klar inden skolestart, men mangler fortsat, så skolebørnene må stadig krydse Østre Ringvej for at komme i skole.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En lastbilchauffør havde i december 2018 glemt at slå sin kran ned, og det resulterede i, at A-broen på Østre Ringvej i Næstved måtte lade livet.

A-broen fragtede børnene over vejen og over bilerne, når de stod af bussen på vej i skole. Derfor skulle broen op igen, og meldingen var, at det skulle være inden skoleopstarten. 

quote Det kan godt være, at der ikke er sket noget endnu, men det gør der på et tidspunkt

Peter Krone, bestyrelsesformand på Ellebækskolen

Men det er ikke tilfældet. Broarbejdet er blevet udsat, og skolebestyrelsen på Ellebækskolen er bekymret for børnenes sikkerhed, fordi de skal krydse vejen midt i myldretiden.

- Når man ser, hvad der sker om morgenen, hvor børnene løber over vejen eller står bag bussen, så har jeg lidt ondt i maven. Det kan godt være, at der ikke er sket noget endnu, men det gør der på et tidspunkt, fortæller bestyrelsesformand på Ellebækskolen, Peter Krone.

Der var tale om en større reparation, som havde en tidshorisont på fem måneder og begyndte tilbage i februar.

Lange forhandlinger

Kommunen gik ind til forhandlingerne med den holdning, at man ikke ville have en pose penge, men en ny brugbar bro. De to parter var bare ikke enige om prisen. 

- Vi har sidste år haft en længere dialog med Næstved Kommune, da kommunens og vores tekniske rådgivere ikke har været enige om prisen, og hvordan broen skulle genopbygges. Derfor har broen været længe undervejs, siger  Martin Wamsler, bygningsskadechef i Topdanmark.

Men forsikringsselskabet accepterede til sidst Næstved Kommunes krav og påbegyndte reparationerne af broen.

Efter en forsikringssag, der blev trukket i langdrag, så det endelig lysere ud for genetableringen af broen.

Ude af kommunens hænder

Broen er stadig ikke at finde, og i Næstved Kommune kan man ikke svare klart på, hvornår broen igen vil være at finde over Østre Ringvej.

- Det er ude af vores hænder. Vi har sagt til forsikringsselskabet, at de skal stå for at få sat en ny bro op, og det har de sådan set også haft en køreplan for. Jeg tror, corona er kommet i vejen, men den burde være lige på trapperne, fortæller formand for Teknisk Udvalg i Næstved, Helle Jessen (S).

Heller ikke Centerchefen i Center for Trafik og Ejendomme Torben Kelm Danielsen ved, hvad status på A-Broen er og har flere gange forsøgt at få et svar fra forsikringsselskabet:

- Vi har rykket forsikringsselskabet, men har ikke hørt noget, og vi rykker dem igen.

Artiklen fortsætter under billedet. 

A-broen kan findes på kortet, men ikke i trafikken. De gule cirkler viser, hvor mange biler der kører på vejen i døgnet
A-broen kan findes på kortet, men ikke i trafikken. De gule cirkler viser, hvor mange biler der kører på vejen i døgnet

Men det er forsikringselskabet ikke enige i. De mener ikke, at de har lagt skjul på noget, og at komunnen hele tiden har været oplyst om, hvornår broen ville være færdig. 

- Vi har indgået en aftale med kommunen, og der ligger en klar tidsplan for, at broen skal være færdig i slutningen af oktober 2020. Den tidsplan har kommunen haft siden foråret, siger Martin Wamsler fra Topdanmark.

Kommunen er ikke tilfreds med forsikringsselskabet behandling

I Næstved Kommune er utilfredsheden med forsikringsselskabet behandling stor.

quote Hvis der er en skandale, er det forsikringsselskabets behandling af os som kommune

Helle Jessen (A), formand for Teknisk Udvalg i Næstved

- Hvis der er en skandale, er det forsikringsselskabets behandling af os som kommune, for det er ikke vores skyld, at broen er gået i stykker, fortæller Helle Jessen, som understreger at broen er vigtig både i forbindelse med Ellebækskolen og byudviklingsprojektet ved Stenlængegård.

På den anden side af vejen skal der ved Stenlængegård blandt andet opføres et villakvarter med 800 bygninger og et bydelscenter.

- Det har aldrig været seriøst, at vi har tænkt, at vi ikke behøver den bro, tværtimod har vi hele tiden sagt, at det kun kan gå for langsomt.

Projektet vil med al sandsynlighed betyde en øget færdsel i området, hvor der i 2018 blev talt 10.516 biler i døgnet.