Kongelig indvielse af 183 års dansk glashistorie: - Det bliver i sandhed en stor dag

Et unikt stykke industrihistorie kan nu opleves på Holmegaard Værk, der i dag blev indviet officielt af kronprinsesse Mary

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

30. maj blev glasovnene på Holmgaardglasværk tændt igen, og 183 års glasværkshistorie blev vækket til live igen.

Et nyt museum i de gamle glasværkbygninger kunne for første gang byde gæster indenfor til historien om Holmegaard Glasværk, der i 2008 måtte dreje nøglen om efter en konkurs.

quote Det er det øjeblik, vi har arbejdet målrettet hen imod de sidste to et halvt år

Keld Møller Hansen, direktør, Holmegaard Værk

I dag fik museet så forment besøg. Den officielle indvielse blev forestået af kronprinsesse Mary – i øvrigt den første kongelige indvielse, siden coronakrisen lammede landet.

- Jeg kan ikke få armene ned af glæde over, at vi nu endelig kan få lov til at åbne Holmegaard Værk. Det er det øjeblik, vi har arbejdet målrettet hen imod de sidste to et halvt år, siger Keld Møller Hansen, direktør for Holmegaard Værk.

- Jeg har glædet mig som en lille dreng, for vi har gået og ventet og ventet, og nu endelig. Og vi simpelthen så begejstrede for at kronprinsessen vil her ned for at åbne museet, fortæller han til TV2 ØST.

Artiklen fortsætter under billedet

 
  Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Kronpinsessen blev budt velkommen til tonerne af Frederik Kryger Rasmussens jubilæumsmarch - forhenværende regimentmusiker i Falsters Fodregiment - fremført på glasinstrumenter af Holmegaard glasorkester.

Keld Møller Hansen ser det royale besøg som en af de bedst tænkelige markedsføringsomtaler, det nyopstartede museum kan få.

- Det giver os opmærksomhed omkring, hvad der sker hernede, og det viser ikke bare et lille almindeligt museum, der åbner – det er Danmarks designmuseum, siger direktøren, der særligt har set frem til at vise den genstartede produktion frem.

Læs også
Glasværk gik konkurs efter 183 år - nu brænder ovnene igen
Læs også
Glasværk gik konkurs efter 183 år - nu brænder ovnene igen

- Det bliver i sandhed en stor dag i kunsthåndværkets ånd, tilføjer han.

Og netop på grund af coronakrisen er genåbningen af værket blevet udskudt.

Artiklen fortsætter under billedet

Glasinstrumenterne er blæst på Holmegaard-værket i 1970'erne og har siden tjent glasværk-orkesteret over hele kloden ved markedsføringsfremstød af dansk glas, fortæller trompetist Torsten Viktor Hansen.
Glasinstrumenterne er blæst på Holmegaard-værket i 1970'erne og har siden tjent glasværk-orkesteret over hele kloden ved markedsføringsfremstød af dansk glas, fortæller trompetist Torsten Viktor Hansen. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Det gamle glasværk er blevet forvandlet til et museum og oplevelsescenter, der formidler dansk design- og industrihistorie, og det tiltrak gæster i massevis, da dørene blev åbnet for første gang for godt en uge siden.

- Det gør, at der falder en sten fra mit hjerte, for museerne har det hårdt, og vi har tænkt "kommer der nu nogen?" Det gjorde der, og de ser glade ud allesammen, sagde direktør Keld Møller Hansen på åbningsdagen.

42.000 stykker unikt glas

Indenfor har de da også noget helt særligt at vise frem fra de mange års glasproduktion - ikke mindst de mere end 42.000 stykker unikaglas stillet frem på reoler fra gulv til loft.

Artiklen fortsætter under billedet

 
  Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Derudover kan børn, voksne og kreative sjæle for eksempel få lov at prøve selv at arbejde med keramik og glas.

Der skal 60.000 årlige besøgende til, før Holmegaard Værk kan løbe rundt, men at dømme efter dagens gæster skal det nok blive en succes.


Nyhedsoverblik