Glasværk gik konkurs efter 183 år - nu brænder ovnene igen

I dag åbnede Holmegaard Værk - et oplevelsescenter og museum, der skal fortælle en unik historie om industri og design.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I 183 år glaspusterne i Fensmark ved Næstved svedt i varmen fra de store ovne, mens de skabte de kendte Holmegaard Glas. Den tid er slut - men nu kan den unikke historie både ses og føles på oplevelsescentret Holmegaard Værk, der her til formiddag slog dørene op for allerførste gang.

På grund af coronakrisen har åbningen været udskudt, men heldigvis var fremmødet stort på den første åbningsdag.

- Det gør, at der falder en sten fra mit hjerte, for museerne har det hårdt, og vi har tænkt "kommer der nu nogen?" Det gjorde der, og de ser glade ud allesammen, siger direktør Keld Møller Hansen.

Direktør Keld Møller Hansen var lettet over de mange gæster, der kom forbi på åbningsdagen.
Direktør Keld Møller Hansen var lettet over de mange gæster, der kom forbi på åbningsdagen. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Indenfor har de da også noget helt særligt at vise frem fra de mange års glasproduktion - ikke mindst de mere end 42.000 stykker unikaglas stillet frem på reoler fra gulv til loft.

- Normalt har man ikke en samling, der er så stor her. Så det giver enormt god mening at vise det hele. Det er her, man finder og ser det glas, man drak saft af hos sin mormor. Det er en tur ned af memory lane, siger Keld Møller Hansen.

42.000 stykker glas er udstillet på enorme hylder på værket.
42.000 stykker glas er udstillet på enorme hylder på værket. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Tidligere arbejder er frivillig

2½ måned har det taget at stille glassene op. En af dem, der har været med til det, er Kurt Larsen. Han var 14 år gammel, da han fik arbejde på glasværket.

- Jeg fik 75 kroner om ugen, og det var mange flere penge end så mange andre steder. Det var bedre end at komme ud i landbruget, siger den tidligere glassliber Kurt Larsen, som har meldt sig som frivillig på museet.

Kurt Larsen arbejde i 50 år på værket. I dag er han tilbage som frivillig.
Kurt Larsen arbejde i 50 år på værket. I dag er han tilbage som frivillig. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Små 50 år på værket blev det til for Kurt Larsen, og han kan med stolthed huske, hvordan han var med til at lave glas til kronprinsparret. Det hele fik dog en ende, da Holmegård Glasværk gik konkurs i 2008. Værket nåede således samlet at eksistere i 183 år fra den første produktion blev startet af lensgrevinde Henriette Danneskiold-Samsøe i 1825 med hjælp fra glasmageren Christian Wendt, der kom fra Norge som glasmager.

 
  Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Arbejd selv med glas og keramik

Det gamle glasværk er i dag forvandlet til et museum og oplevelsescenter, der formidler dansk design- og industrihistorie. Derfor kan børn, voksne og kreative sjæle for eksempel få lov at prøve selv at arbejde med keramik og glas. Der skal 60.000 årlige besøgende til, før Holmegaard Værk kan løbe rundt, men at dømme efter dagens gæster skal det nok blive en succes.

- Man ved ikke rigtig, hvordan det foregik dengang. Så det har været spændende at se, siger Jonas Taulov fra Fensmark.

Den lokale Jonas Taulov er glad for besøget på det nye oplevelsescenter.
Den lokale Jonas Taulov er glad for besøget på det nye oplevelsescenter. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Udover glas rummer museet også en anden stor udstilling - nemlig af keramik fra den kendte fabrikant Kähler, der ligesom glasset står frit fremme.

- Det er ikke bag glas som tingene plejer at være på et museum. Det gør, at det er meget mere nærværende, fortæller Keld Møller Hansen..

Udstillingen er en kombination af nostalgi, design og noget helt nyt - og der er stor glæde at finde i, at der igen laves glas i de gamle bygninger.

- Det er til designere, til virksomheder og til kunsthændværkere. Det er fedt, siger Keld Møller Hansen.

Den officielle åbning af Holmegård Værk er udskudt til den 8. juni, hvor Kronprinsesse Mary deltager. Udskydelsen skyldes naturligvis coronanedlukningen.

 


Nyhedsoverblik