Kommune søgte unge til hjemmeplejen - så mange ansøgninger har de fået

Næstved Kommune søgte efter unge, der ville arbejde på plejecentre. De har fået langt flere ansøgninger end forventet, og det giver håb for fremtiden.

Næstved Kommune søgte i midten af september i et Facebook-opslag efter unge mellem 14 og 17 år, der havde lyst til at bruge et par timer om ugen på kommunens plejehjem. Opgaverne indebar alt fra borddækning til en gåtur eller bare en snak, og alle kunne søge.

Nu er vi nået forbi ansøgningsfristen, og plejecentrene skal nu gennemgå ansøgninger fra de unge. Og det kan godt gå hen og blive en noget større opgave end først antaget. 

Plejecentrene har nemlig modtaget langt flere ansøgninger, end de havde regnet med.

- Jeg er personligt meget positivt overrasket over antallet af ansøgninger. Vi har modtaget hele 315 ansøgninger, så det er skønt. Nu skal vi bare have udvalgt og indkaldt folk til samtaler, fortæller Anne Engel, der er leder af Distrikt Syd i Næstved Kommune.

Artiklen fortsætter under billedet.

Anne Engel, der er leder af Distrikt Syd ved Næstved Kommune, håber, at nogle af de unge får smag for at arbejde med pleje i deres voksenliv.
Anne Engel, der er leder af Distrikt Syd ved Næstved Kommune, håber, at nogle af de unge får smag for at arbejde med pleje i deres voksenliv. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Giver et håb for fremtiden

Sundhedsplejen har længe haft svært ved at skaffe nok personale, og det skaber både problemer for de ansatte og beboerne.

Det har blandt andet ført til stor kritik af, at de ældre ikke får nok hjælp til bad og rengøring, og at beboerne på landets plejehjem ikke får den fornødne pleje.

Det skyldes blandt andet, at der er mangel på personale samt en faldende interesse for at blive i faget. De ansatte må derfor løbe ekstra hurtigt.

quote Det viser, at der er håb for fagområdet i fremtiden

Anne Engel, leder af Distrikt Syd, Næstved Kommune

Derfor skaber det også meget stor glæde på plejecentrene i Næstved, at man har fået så mange ansøgninger.

- Vi kan slå en stilling op uden at få en eneste ansøger, så det er fantastisk, at der så kommer så mange ansøgninger fra de unge, fortæller Anne Engel og tilføjer:

- Det viser, at de unge faktisk er interesserede i arbejdet i sundhedssektoren, og det viser, at der er håb for fagområdet i fremtiden, siger hun.

Leder efter unge med god energi

Hele gennemgangen af de mange ansøgninger starter i morgen på Distrikt Syds fire plejecentre. De skal i alt udvælge fire nye ungarbejdere – en til hver af de fire centre.

Der er i alt 10 ud af 14 plejecentre i Næstved kommune, der har søgt ungarbejdere til at lave hyggelige aktiviteter med beboerne. Plejecentrene søger en ungarbejder hver, hvilket betyder, at kun 10 ud af de 315 ansøgere i første omgang kan regne med et nyt job på kommunens plejecentre.

Mange af de i alt 315 ansøgere har ansøgt på et specifikt plejehjem, og det er derfor ikke alle 315 ansøgninger, personalet på Distrikt Syd skal gennemgå.

De glæder sig dog stadig meget til at se, hvilke unge der har søgt på deres plejecentre, og hvad de kan bidrage med.

- Vi håber på at få en masse ny energi og på at finde nogen, der kan indgå i relationer med borgerne, forklarer Anne Engel og fortsætter:

- De skal være et frisk pust og komme med noget af det, vi andre ikke kan, for eksempel fortælle om en fodboldkamp, eller hvad der sker ude i byen. Vi håber, de kan bidrage med den ungdommelighed, som vi jo alle sammen har indeni, siger hun

Håber på at inspirere de unge

Arbejdet på plejecentrene går mest af alt ud på at lave hyggelige aktiviteter med beboerne og hjælpe til med mindre opgaver, såsom borddækning, hvis der er behov for det. Men Anne Engel håber også, at jobbet kan inspirere de unge i forhold til fremtidsvalg.

quote Vi håber på de unge kan se sig selv her i deres fremtidige arbejdsliv

Anne Engel, leder af Distrikt Syd, Næstved Kommune

- Vi håber på at kunne vise de unge, hvordan en hverdag er skruet sammen her. Vi har jo mange forskellige faggrupper ansat, og vi håber, at de unge kan spejle sig i nogle af de mange faggrupper, og at de kan se sig selv i deres fremtidige arbejdsliv, siger Anne Engel.

Hver af de unge får tilknyttet en kontaktperson fra det faste personale, når de starter. Det er nemlig rigtig vigtigt, at de unge også trives i jobbet.

- Det handler om, at de unge har en god oplevelse med det, og det er rigtig vigtigt, at de har det godt, når de er her, siger Anne Engel.

Jobbet på plejecentrene er lønnet, og de unge skal i forbindelse med opstart oplæres i blandt andet sikkerhed og hygiejne.

Distrikt Syd regner med, at de nye ungarbejdere starter i løbet af oktober.