Jim Lyngvild udstiller på tidligere glasværk: - Det er et kig ind i min hjerne

Den farverige og kontroversielle designer Jim Lyngvild udstiller i foråret på det gamle glasværk i Fensmark.

Til foråret kan du opleve hele paletten af Jim Lyngvilds sprudlende og farverige kunsthåndværk i Fensmark. Den store særudstilling på Holmegaard Værk kommer nemlig i år til at centrere sig om netop den kontroversielle designers kunsthåndværker.

Det skriver Holmegaard Værk i en pressemeddelelse.

quote Det er et kig ind i min hjerne, og det er jo altid skræmmende

Jim Lyngvild

- Udstillingen er et nyt kapitel i Holmegaards traditionsrige historie, som er fyldt med kunsthåndværk. Det gamle glasværk har i 200 år været et centrum for kreativitet, og Holmegaard Mose har helt tilbage til stenalderen været et arnested for håndværk og skabertrang, siger museumschef Thorbjørn Kolbo og fortsætter:

- Derfor synes vi, det var oplagt at give Jim Lyngvild en platform her på Holmegaard Værk – som det moderne renæssancemenneske, han er, siger museumschefen i en pressemeddelselse.

Holmegaard Glasværk gik konkurs i 2008. 12 år efter - i maj 2020 - åbnede værket som museum.
Holmegaard Glasværk gik konkurs i 2008. 12 år efter - i maj 2020 - åbnede værket som museum.
Foto: Per Rasmussen/Museum Sydøstdanmark

Et kig ind i Lyngvild

Udstillingen åbner efter planen den 13. maj og kommer til at hedde ”Jim Lyngvild – SOLO”. Den bliver den første af sin art, hvor både nye og gamle værker vil blive udstillet.

- Det er et kig ind i min hjerne, og det er jo altid skræmmende. Men derudover er det også første gang nogensinde, at der er blevet lavet en udstilling, som rummer alle de facetter, som jeg har lavet indenfor formgivning. Jeg viser hele pærevællingen på én gang, siger Jim Lyngvild til TV2 ØST.

quote Det er hundrede procent Jim Lyngvild, og derfor er det meget mere grænseoverskridende at åbne dørene til det her

Jim Lyngvild

På udstillingen vil man blandt andet kunne opleve en over tre meter høj buste af Dronning Margrethe, store unikasmykker, overdådige kjoler og skulpturer. Man vil også kunne se en serie af religiøse billeder fremstillet specielt til Holmegaard Værk – fra ånder og overtro til folketro, asatro og kristendom.

- Jeg har lavet 15 kæmpe billeder, som alt sammen skal vise, hvordan troen er blevet brugt igennem 5.000 år. For troen er jo noget af det, der binder Holmegaard sammen, da meget af det, man har fundet i Holmegaard Mose er religiøse fund igennem årtusinder - og hele den fortælling vil jeg gerne fortsætte, forklarer Jim Lyngvild.

Jim Lyngvild udstiller på Holmegaard Værk
Foto: Per Rasmussen/Museum Sydøstdanmark

Designer der deler vandene

Jim Lyngvild er en kontroversiel designer, og hans værker har ofte ført til stor debat. Han har tidligere blandt andet udstillet på Nationalmusseet, Kronborg Slog og Koldinghus med udstillinger, der har fået en meget blandet modtagelse. Hans værker er eksempelvis blevet kritiseret for at være for eksplicitte og ”poppede” blandt museumsfolk og historikere, alt imens gæster i hobetal har besøgt hans udstillinger.

Kritikken er dog ikke noget, som bekymrer museumsdirektøren på Holmegaard Værk, Keld Møller Hansen.

- Han (Jim Lyngvild, red.) iscenesætter fortiden og genfortolker den med nutidens øjne. Det er der ikke noget forkert i – og det har museer altid lagt rum til. Med ’SOLO’ viser vi hele paletten af Jim Lyngvilds værk og åbner for en ny forståelse af Jim ham som kreativ sjæl og kunsthåndværker, siger museumsdirektøren.

Jim Lyngvild udstiller på Holmegaard Værk
Foto: Per Rasmussen/Museum Sydøstdanmark

Angst og spænding

Jim Lyngvild har stået for alle dele af den kommende udstilling selv – lige fra kjoler og smykker til fotografier. Han har med andre ord ikke et designerhold bag sig, og han har heller ikke et historisk tema at læne sig op ad, som han normalt har i sine udstillinger.

Af den grund ser Jim Lyngvild frem til åbningen af SOLO-udstillingen med lige dele angst og spænding.

- Det her er første gang, at jeg ikke kan gemme mig bag en kongerække eller en viking eller noget andet. Det er hundrede procent Jim Lyngvild, og derfor er det meget mere grænseoverskridende at åbne dørene til det her frem for til en udstilling på Nationalmuseet, siger han.

Med til udstillingen hører også en helt ny og moderne glasserie, som Jim Lyngvild efter inspiration fra den store samling af glas på værket har designet og skabt i samarbejde med glaspusterne på Holmegaard Værk. Glassene kommer til salg i museumsbutikken i forbindelse med åbningen af udstillingen.

30. maj 2020 åbnede det gamle glasværk i Fensmark som museum. Se video fra åbningsdagen her.