Iltsvind blev en dødsfælde – karper i tonsvis måtte lade livet

Fiskesøen ved Ydernæs har lidt et alvorligt tab i fiskebestanden på grund af et kraftigt iltsvind her i varmen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fisk, som gisper efter vejret i overfladen af fiskesøen ved Ydernæs, er det syn, Morten Juul bliver mødt med, da han kigger ud over fiskesøen ved Ydernæs. Han griber med det samme telefonen og ringer til alle de instanser, han kan komme i tanke om.

quote Jeg ved med det samme der er et eller andet galt med iltbalancen i søen

Morten Juul

Kun Miljøvagten sender en bil på gaden og kommer ud til søen, hvor de tager nogle prøver. Overfladetemperaturen bliver målt til 29 grader, mens iltniveauet trækker i den helt anden retning og ligger nærmest lig nul.

Miljøvagten ved lige så vel som Morten Juul, at fiskene i søen er ved at dø.   

- Jeg er ikke uddannet biolog, men jeg ved med det samme, at der er et eller andet galt med iltbalancen i søen, og jeg ved med det samme, at der skal gøres noget for at redde de her fisk, fortæller Morten Juul.

Selvom Miljøvagten har midlerne til at pumpe ilt i søen, kan de ikke gøre noget. Miljøvagten kan kun ved forurening, eller hvis det er tale om et naturgenopretningsprojekt tage affære.

Og det får Morten til at tage sagen i egen hånd.  

Artiklen fortsætter under billedet. 

Det tog hele aftenen at få fjernet de døde karper fra søen. Privat foto: Morten Juul
Det tog hele aftenen at få fjernet de døde karper fra søen. Privat foto: Morten Juul

Der blev handlet hurtigt

I det øjeblik fiskene dør og går i forrådnelse, starter en proces, som optager en stor mængde ilt. De døde fisk skal hurtigst muligt fiskes op af søen, hvis der skal være en chance for at undgå den totale død.

Fiskernes opfattelse er, at ingen instanser og heller ikke Næstved Kommune vil hjælpe. Den eneste hjælp er en dispensation om at bruge båd til redningen, som Morten Juul selv har besluttet sig at stå for.

Tirsdag aften havde han samlet et hold på 15 mand, som frivilligt ville hjælpe med at redde, hvad der kunne reddes.

- Der kom folk fra hele Sjælland, og så gik vi ellers i gang med det her projekt for at få hevet alle de døde fisk op. Vi blev chokeret over antallet af døde karper. Det var tusindvis af fisk, og jeg tror, at der har været mellem to og tre ton fisk, fortæller Morten Juul.

Det tog hele aftenen at få fyldt de mange døde fisk i spande og kørt væk. Kommunen havde først sagt, at de skulle grave dem ned et sted, men trak det efterfølgende tilbage, fortæller Morten Juul:  

- Vi fik efterfølgende en mail og fik at vide, at vi ikke måtte grave dem ned, men at de helst så, at vi selv bortskaffede dem.

Fiskene blev derfor deponeret i dynger rundt omkring, og så langt væk som muligt for at undgå lugtgener i forbindelse med deres forrådnelse.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Karpene ligger i dynger som disse rundt omkring i sivene.  Privat foto: Morten Juul
Karpene ligger i dynger som disse rundt omkring i sivene.  Privat foto: Morten Juul

Kommunikation kan være svær

Borgmesteren i Næstved Kommune Carsten Rasmussen (S) ærgrer sig over opfattelsen fra fiskerne, som følte sig alene med redningsaktionen.

- Kommunikation er nogle gange en svær ting, og det er ærgerligt, at de fik den opfattelse, at vi ikke ville hjælpe, for det ville vi gerne. Vi gav dem også lov til at bruge en båd til arbejdet.

Efterfølgende har kommunen opsat nogle sorte containere, hvor man, hvis man finder døde fisk i vandet, kan smide dem ud.

quote De bliver nok liggende til ræven og miderne

Carsten Rasmussen (S) borgmester i Næstved Kommune

Men fiskene, som allerede ligger i dynger i sivene og i skoven, bliver op til naturen at få bugt med.

- Dem, der er smidt i skoven og i sivene, kommer der nok ikke nogen og fjerner, så de bliver nok liggende til ræven og miderne, fortæller Carsten Rasmussen.

Munkholmbroen
Læs også
Lystfiskerne samles på Munkholmbroen - der er næsten garanti for at få noget på krogen
Munkholmbroen
Læs også
Lystfiskerne samles på Munkholmbroen - der er næsten garanti for at få noget på krogen

Det er ikke første gang, at søen lider af iltmangel. Det så man for bare to år siden, og Morten Juul har en idé til, hvordan man måske kan løse problemet.  

Artiklen fortsætter under billedet. 

Morten Juul estimerer nogle af karperne til at veje op i mod 15 kilo. Privat foto: Morten Juul
Morten Juul estimerer nogle af karperne til at veje op i mod 15 kilo. Privat foto: Morten Juul

Mortens forslag

For efter Næstved Kommune og Morten Juul har haft en dialog, har Morten Juul foreslået kommunen at sætte et springvand op i søen.  

- Mit forslag er at sætte et springvand op i søen. Det vil kunne sænke nitritniveauet og derved højne oxygenniveauet, og jeg har fået at vide, at det vil blive taget med på det næste møde, fortæller Morten

Borgmester Carsten Rasmussen bekræfter, at Teknisk Udvalg vil tage forslaget med på det næste møde og drøfte mulighederne for at løse problemet om iltmangel i søen.  


Nyhedsoverblik