Hvad sker der med de almene boliger ved Mogenstrup Kro?

En lokalplan og et udbud, der ikke går hånd i hånd, har sat boligplanerne i den gamle Mogenstrup Kro i dvale.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Vi er glade for at være nået til enighed om at genopføre hovedbygningen, så man fremover kan se noget, der ligner Mogenstrup kro, og tænke på de mange gode oplevelser.

Sådan lød det i august måned sidste år fra Næstved Kommunes borgmester Carsten Rasmussen (S) i byrådssalen. Her var byrådet blevet enige om, at der skulle opføres almenboliger i den gamle Mogenstrup Kro og samtidig sige ja til at betale godt 11 millioner i grundkapital til projektet. 

quote Det er ikke nemt, men vi satser på, at vi lander den på en eller anden måde

Torben Hangaard, byggechef hos Boligkontoret Danmark

Men otte måneder senere er der stadig ikke skyggen af boliger eller byggeri ved Mogenstrup Kro. For Flexbo Sjælland, som ejer grunden og skal bygge boliger, kan ikke få udbud og lokalplan til at gå op, fortæller Carsten Rasmussen.

- Vi har haft et fint møde med boligselskabet om, at enten skal de lave et nyt udbud og så skrive til dem, der kommer med forslag, at det skal overholde lokalplanen – det er et spørgsmål om, hvorvidt trapperne er indvendige, eller om det skal være med elevator eller hvordan og hvorledes - eller så skal Flexbo komme tilbage til os og sige, at de ønsker at få lavet en ny lokalplan, som muliggør det, som de mener, er mere optimalt, end det, der kan være i den nuværende lokalplan.

Det er ikke nemt

Ifølge Torben Hangaard, der er byggechef hos Boligkontoret Danmark, som repræsenterer Flexbo Sjælland og er deres byggeforretningsfører, så er det svært at få enderne til at hænge sammen lige nu.

- Det er ikke nemt, men vi satser på, at vi lander den på en eller anden måde, siger han.

- Der er nogle ting i lokalplanen, som ikke kan fraviges og som giver udfordringer.

- De her boliger skulle opføres med indvendige trapper. Det kan vi gå med til, at man kan gøre i 50 procent af boligerne. Problemet er, hvis alle boliger skal være sådan, så rammer vi forbi vores målgruppe og venteliste. Vi vil jo gerne bygge nogle af de her tilgængelighedsboliger uden indvendige trapper, så vi kan få seniorer til at bo der.

quote Bolden ligger ikke hos Næstved Kommune. Vi er klar

Carsten Rasmussen (S), borgmester, Næstved Kommune

Og hos Næstved Kommune er beskeden klar.

- Vi kan jo ikke sætte gang i en byggetilladelse til noget, der ikke overholder lokalplanen. Så gør vi jo, ligesom man gjorde nede i Guldborgsund med sommerhusene (kommunen gav lov til at opføre ti kæmpesommerhuse, selvom lokalplanen ikke tillader det, red.).

- Så bolden ligger ikke hos Næstved Kommune. Vi er klar, lyder det fra Carsten Rasmussen.

En lang og sej kamp

Selv hvis der skulle komme et nyt forslag fra Flexbo Sjælland eller lokalplanen skal ændres, så kommer det ikke til at betyde alverden for prisen for kommunen, vurderer borgmesteren.

- Som udgangspunkt burde det ikke blive dyrere.

- Vi har reserveret de her penge i grundkapital, og vi har også nogle nye penge – både i år og næste år – så hvis det nu bliver fem millioner kroner dyrere, så skal vi betale ti procent mere i grundkapital, og det tror jeg såmænd gerne, man vil i byrådet. Det er ikke så meget det, der afgør det. Der er jo en ramme for, hvad man må bygge almenboliger for. Der er en lovmæssig ramme for, hvor dyrt byggeriet må være per kvadratmeter på det færdige produkt, og det skal de jo overholde, ellers får de simpelthen ikke lov af Landsbyggefonden. Man kan ikke bare bygge almenboliger til dobbelt så meget som alt andet, fordi når man flytter ind i almenboliger, skal kommunen give boligsikring, hvis ikke man selv har råd, og så hjælper det ikke noget, at man bygger boliger, der koster 30.000 kroner om måneden, forklarer Carsten Rasmussen.

Borgmesteren vurderer samtidig, at skal kommunen til at ændre lokalplanen, så går der yderligere et år, hvor der ikke vil ske noget på grunden. Hvis boligselskabet mener, at de vil udbyde det uden ny lokalplan, kan de gå i gang med byggeriet om tre til seks måneder.

- Det har været en meget lang og sej kamp, og det har taget alt for lang tid, men jeg ved også godt, det er mange gange nemmere at bygge på en bar mark, end når man skal rive noget ned og så videre, og vi ved også godt, at den kro aldrig kommer op at køre igen. Og den kro er blevet lidt en møllesten om halsen for Mogenstrup, at man har det areal liggende, som bare ligger, siger Carsten Rasmussen.

Boligselskabet har ansøgt om at opføre 78 almene boliger. Projektet vurderes til at koste 138.000.000 kroner.