Gritt har klaget over skimmelsvamp i et år: - De har handlet svigagtigt

Gritt Hansen fra Næstved savner handling fra ejendomsadministrationsselskabet Domea, efter hun har fået konstateret skimmelsvamp i sin bolig.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det startede med en dårlig lugt i Gritt Hansens lejlighed i august sidste år.

- Og den kommer især frem, når der er undertryk. Det vil sige, hvis jeg har ét vindue åbent, så trækker der noget lugt op fra gulvet, fortæller hun.

quote Jeg synes, de har handlet svigagtigt

Gritt Hansen, Næstved

Gritt Hansen lejer sin bolig i Næstved gennem ejendomsadministrationsselskabet Domea, og dem kontaktede hun derfor. I starten vendte Domea hurtigt tilbage på Gritt Hansens henvendelser, men det varede ikke ved.

- Jamen så sker der ikke mere, så jeg har selv hele tiden måttet rykke og skrive mails og igen rykke og rykke mange gange, forklarer Gritt Hansen.

I løbet af efteråret 2019 var der ad fire omgange byggesagkyndige på besøg hos Gritt Hansen for at inspicere lugtgenen. Men først den 21. januar 2020 blev der testet for skimmelsvamp.

Alt for lang proces

Der går altså fem måneder fra Gritt Hansens første henvendelse til Domea, før der bliver målt efter skimmelsvamp i hendes bolig. Ifølge Lars Gunnersen, der professor i sundhed i byggeri ved Aalborg Universitet i København, er processen alt for lang.

- Er der en opretholdt mistanke om omfattende skimmelsvampevækst, som jo kunne være en nærliggende sundhedsfare eller en årsag til sundhedsmæssigt utilfredsstillende indeklima, så skal sagen ikke forsinkes, fordi risikoen for sundhedsskader er så stor. Det bør jo kunne bringes frem til en konkluderende rapport på en til to måneder, forklarer han.

Efter undersøgelsen får Gritt Hansen dog en beroligende besked. Der kunne ikke påvises skimmel i boligen, skriver Domea således i en mail.

- Og så tænker jeg, at så er det i det mindste ikke skimmelsvamp, der er her. Så er det bare en grim lugt, fortæller Gritt Hansen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her er mailen, som Gritt Hansen modtog, hvor Domea skriver, at der ikke kunne påvises skimmelsvamp.
Her er mailen, som Gritt Hansen modtog, hvor Domea skriver, at der ikke kunne påvises skimmelsvamp. Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

Rapport viste noget andet

Det viser sig dog, at meldingen ikke stemmer overens med de egentlige resultater. Ved et tilfælde får Gritt Hansen fat i skimmelrapporten, hvor der står, at der er fundet skimmelsvamp i lejligheden, som er langt over normalt.

Ifølge rapporten er der primært tale om rester af udtørret skimmelvækst, og ikke aktiv skimmelvækst, men der står samtidigt, at dette kan forårsage gener og forstyrre luftveje. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Her ses et uddrag fra rapporten, hvor der står, at der er fundet udtørret skimmelsvamp i lejligheden.
Her ses et uddrag fra rapporten, hvor der står, at der er fundet udtørret skimmelsvamp i lejligheden. Foto: TV2 ØST

TV2 ØST har forholdt Domeas regionsdirektør i Østdanmark, Uffe Andreasen, de tilsyneladende modstridende oplysninger til Gritt Hansen.

Se hele interviewet med Domea her:

 

Hvorfor lyver man om, at der er skimmel i lejligheden?

- Jeg tror, man skal se på det på en anden måde. For det første tror jeg ikke, det her er et spørgsmål om at lyve for lejeren. Det er mere et spørgsmål om at oversætte, hvad der står i rapporten. Og det, der står i rapporten, er, at det ikke er fundet sundhedsskadelig skimmel. Og det er så det, vores medarbejder ude på servicecenteret skriver til lejeren, siger han.

Så det er noget forkert, der er skrevet i den her mail?

- Altså det er jo sådan set rigtigt nok, at det, der står i mailen, er, at der ikke er grundlag i rapporten for, at man skal være bekymret.

Men det er jo ikke det, der står i mailen. Der står, at der ikke har kunnet påvises skimmel i lejligheden?

- Ja, der ligger en tekstuel mangel. For der burde have stået, at der ikke er fundet sundhedsskadelig skimmel i lejligheden, siger Uffe Andreasen, der desuden fortæller, at man på opfordring af rapporten behandler lejligheden med et stof i foråret for at komme lugtgenen til livs.

Artiklen fortsætter under billedet.

Uffe Andreasen er Domeas regionsdirektør i Østdanmark.
Uffe Andreasen er Domeas regionsdirektør i Østdanmark. Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

Ikke et enkeltstående eksempel

Det er dog ikke kun i Næstved, der har været utilfredshed med Domeas behandlingstid. Det fortæller Marianne Berg, der er juridisk rådgiver for Lejernes Landsorganisations, LLO.

- Det er jo ikke kun i Nykøbing eller Stubbekøbing eller Næstved. Vi ser det jo både i Vordingborg og Ringsted. Så det må være en klar aftale om, at det er sådan, de gør det, lyder det fra Marianne Berg.

Artiklen fortsætter under billedet.

Marianne Berg, der er juridisk rådgiver for Lejernes Landsorganisations, LLO.
Marianne Berg, der er juridisk rådgiver for Lejernes Landsorganisations, LLO. Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

Den påstand afviser Uffe Andreasen dog. Ifølge Domea handler det om, at man ønsker at være grundig i sin gennemgang i tilfældet i Næstved.

- Vi har indtil videre bestilt tre uafhængige rådgivere. De to første er kommet med en endelig rapport, som ikke viser, der er sundhedsskadelig skimmel. Den sidste rådgiver, vi bruger, som er Teknologisk Institut, de går yderligere videre og ikke bare tager prøver ned igennem gulvet, men faktisk brækker gulvet op. Og det er det, vi står og venter på lige nu.

Så man kunne ikke have gjort det her hurtigere fra jeres side?

- Jeg tror, at sådanne forløb kan man gribe an på mange forskellige måder. Men når jeg kigger på det forløb, der er kørt igennem, så er tingene forløbet som perler på en snor.

Gritt Hansen, bor stadig i sin lejlighed, men hun er langt fra tilfreds med, at der snart er gået et år siden hendes første henvendelse, uden sagen endnu er afgjort.

- Jeg synes, de har handlet svigagtigt. De kunne allerede i februar have kigget på den skimmelrapport og valgt at genhuse mig og få løst det problem, der er her, lyder det fra Gritt Hansen.

Siden TV2 ØST var på besøg hos Gritt Hansen, har hun fået svar fra endnu en undersøgelse – denne gang fra Teknologisk Institut. Ifølge hende viser resultatet en massiv forekomst af levedygtig skimmelsvamp i hendes soveværelse.