Frivillige flytter fisk, der mangler vand: - Det er jo tragisk

Omkring 15 personer mødtes i dag for at redde fiskeliv ved Rønnebækken i Næstved. En uge med tørt og varmt vejr har ødelagt fiskenes leveforhold.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mange danskere har nok været glade for, at solen nåede at vise sig frem fra sin bedste side denne sommer. Men de seneste ugers meget varme og tørre vejr har langt fra været godt nyt for de fisk, der lever i små åløb.

quote Det er jo tragisk. Det skyldes, at åen ikke længere får den vand, den skal få

Martin Harregaard, næstformand i Sportsfiskerforeningen Fladså.

Solens stråler har nemlig fået fiskenes levested til at fordampe, hvorfor mange fisk har måttet lade livet. I dag mødte cirka 15 frivillige derfor op ved Rønnebækken i Næstved for at redde nogle af de fisk, der er blevet gjort hjemløse af tørken.

- Det er jo tragisk. Det skyldes, at åen ikke længere får den vand, den skal få. Fiskene bliver enten kogt, eller også dør de af iltmangel, siger Martin Harregaard, der er næstformand i Sportsfiskerforeningen Fladså.

Da han er sportsfisker, er han særligt ked af at se fiskene dø, inden de har vokset sig store.

Artiklen fortsætter under billedet.

- Det er jo tragisk. Det skyldes, at åen ikke længere får den vand, den skal få. Fiskene bliver enten kogt, eller også dør de af iltmangel, siger Martin Harregaard, der er næstformand i Sportsfiskerforeningen Fladså.
- Det er jo tragisk. Det skyldes, at åen ikke længere får den vand, den skal få. Fiskene bliver enten kogt, eller også dør de af iltmangel, siger Martin Harregaard, der er næstformand i Sportsfiskerforeningen Fladså. Foto: Arkivfoto

Flytter fiskene i bil

For at redde fiskene fra de udtørrede åer, tager de frivillige fiskene op af vandet, som flere steder ligger i pytter. De putter fiskene i tanke med iltet vand og kører dem så til mundingen af vandløbet, hvor forholdene er bedre.

1.jpg
Læs også
Iltsvind blev en dødsfælde – karper i tonsvis måtte lade livet
1.jpg
Læs også
Iltsvind blev en dødsfælde – karper i tonsvis måtte lade livet

Et stort arbejde, som Martin Harregaard gerne tager del i – af flere årsager.

- Kroner og ører-mæssigt koster de her fisk jo også noget. Der er jo blevet sat penge i gydetællinger og udsætninger osv. Og selvfølgelig, det er et liv, det har værdi, så de skal reddes, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

15 frivillige har flyttet 170 fisk på tre dage.
15 frivillige har flyttet 170 fisk på tre dage. Foto: Martin Harregaard

En anden, der var mødt op til flyttedagen for fiskene var formand for Sydsjællands Ørredfond, Søren Grothe Petersen.

- Det er jeg rigtig glad for, det skal jeg ikke lægge skjul på. Det har været en sej omgang at være formand for Sydsjællands Ørredfond, for der har ikke været mange frivillige. Men denne gang har vi fået kommunikeret det ud, og så viser det sig, at så er de der, siger formanden om de frivillige, der altså blandt andet kommer fra lokale sportsfiskerforeninger.

Generelt problem

Det er ikke en enestående begivenhed, at fisk har problemer, når det bliver varmt. Det skete blandt andet også under den varme sommer i 2018, og det er især et problem på Sjælland, fortæller Søren Grothe Petersen.

- Generelt er det jo et problem, at vores vandløb gennem mange år er blevet rettet ud, for at vandet skal kunne løbe hurtigt ud. Og når det så bliver tørt, bliver det rigtigt galt, forklarer han.

Artiklen fortsætter under billedet.

- Generelt er det jo et problem, at vores vandløb gennem mange år er blevet rettet ud, for at vandet skal kunne løbe hurtigt ud. Og når det så bliver tørt, bliver det rigtigt galt, siger Søren Grothe Petersen.
- Generelt er det jo et problem, at vores vandløb gennem mange år er blevet rettet ud, for at vandet skal kunne løbe hurtigt ud. Og når det så bliver tørt, bliver det rigtigt galt, siger Søren Grothe Petersen. Foto: Arkivfoto

Det tager mange år at genoprette åer, så de igen kan huse fiskene på egen hånd – også i varme. Derfor er det nødvendigt for de frivillige at træde til. Det gør de blandt andet i samarbejde med Næstved Kommune.

- Umiddelbart synes jeg faktisk, at samarbejdet med Næstved Kommune har været rigtigt godt. Og kommunen har bidraget med det, de nu kunne. De har blandt andet åbnet for klimasøerne, som leder vand i åen, siger Martin Harregaard.

De frivillige har på tre dage reddet 170 fisk. I morgen fortsætter de frivillige med at redde fisk. Denne gang ved Fladså.


Nyhedsoverblik