Festede og drak for millionbeløb - betalt af skatteborgerne

Ledere og medarbejdere i Center for Dagtilbud og skole i Næstved Kommune har festet og drukket for millionbeløb. Regningen blev betalt af borgerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

367 flasker vin fundet i et depotrum på skole. Whiskey, Rom, Baileys og Gin til personalefesten. Ripasso og Barolo til møder på hotel, og dyre indkøb af store mængder vin og spiritus.

Det er ikke gået stille for sig, når det administrative personale, medarbejdere og især ledere i Center for Dagtilbud og Skoler i Næstved Kommune har afholdt fester, temadage, personaledage og møder de sidste to-tre år.

quote Det er et meget højt forbrug på alkohol, og jeg mindes aldrig at have set noget lignende før

Per Nikolaj Bukh, professor i offentlig ledelse og økonomistyring

Det viser interne dokumenter og bilag, som TV2 ØST har fået aktindsigt i.

Det har tidligere været fremme, at Center for Dagtilbud og Skole de sidste år har haft et massivt forbrug af skattekroner på gavekort på alt fra spa-ophold til hestepasning og hårkure. Men TV2 ØST's aktindsigt afslører, at det kun er toppen af isbjerget.

Læs også
Rod i økonomien: Borgmester varsler kulegravning af bilag i hele kommunen
Læs også
Rod i økonomien: Borgmester varsler kulegravning af bilag i hele kommunen

Har aldrig set noget lignende

For både administration samt lederne på skoler og institutioner i kommunen har haft et voldsomt højt forbrug af penge til alkohol, restaurantbesøg, kurser og fester. Da Næstved Kommune har overstreget eller slettet en del i aktinsigten til TV2 ØST, har det ikke været muligt at få et samlet beløb. Men ud fra det, der er i aktindsigten, drejer det sig om et millionbeløb. Og det ryster professor i offentlig ledelse og økonomistyring på Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh, der har læst en stor del af TV2 ØST's aktindsigt.

-  Det her viser jo, at man totalt har koblet alt fornuft fra. Det er et meget højt forbrug på alkohol, og jeg mindes aldrig at have set noget lignende før, siger professoren.

- Jeg har aldrig set noget lignende, siger professor i offentlig ledelse og økonomistyring på Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh. (Foto: Lars S. Christoffersen)
- Jeg har aldrig set noget lignende, siger professor i offentlig ledelse og økonomistyring på Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh. (Foto: Lars S. Christoffersen) Foto: Lars S. Christoffersen

Usund kultur

Ifølge professoren er der ikke noget i aktindsigten, som umiddelbart peger på at være strafbart - men misbruget af skattekroner er en usund kultur.

- Jeg synes ikke, at noget tyder på, at misbruget handler om at berige sig selv. Det handler mere om at bruge en masse penge på alkohol, gaver og hotelophold medarbejdere og ledere imellem. Det er et tegn på en usund kultur, hvor mere vil have mere - og det breder sig som ringe i vandet, siger professor Per Nikolaj Bukh.

- Det undrer mig, at ingen har sagt stop - når det nu er så udbredt. Lederne er meget klart ikke deres ansvar bevidst. De må vist tilbage på skolebænken og lære de helt basale regler om, at offentligt ansatte ikke må betales i naturalier og heller ikke med gaver til over 1200 kroner om året. Og her er deres forbrug helt uden for skiven, siger professoren.

Han hæfter sig ved, at der kommer dyre rødvine som Barolo og drinks på bordet, når der holdes møder på hoteller og restauranter.

Aktindsigt afslører voldsomt forbrug på øl, vin og spiritus i Center for Dagtilbud og Skole. (Foto: Tina Mortensen, TV2 ØST)
Aktindsigt afslører voldsomt forbrug på øl, vin og spiritus i Center for Dagtilbud og Skole. (Foto: Tina Mortensen, TV2 ØST)

- For langt de fleste kommuner gælder det, at man ikke betaler for spiritus eller dyre vine. Man kan få en øl eller et glas vin - og hvis det er særligt festligt - et glas cognac til kaffen. Men dyre vine og spiritus er simpelthen ikke passende. I det hele taget bør man afstå fra at afholde møder på hoteller, når der er mødelokaler til rådighed i kommunen - det er trods alt skatteborgernes penge, man bruger.

quote De her penge burde jo være blevet brugt på afdelingens kerneydelse - børnene

Per Nikolaj Bukh, professor i offentlig ledelse og økonomistyring

Pengene burde være gået til børnene

Professoren opfordrer kommunen til at lægge alle tal på bordet, hvis der ikke skal blive ved med at være mistanke om ledernes omgang med skatteborgernes penge.

- I det hele taget er der slettet rigtigt meget fra de papirer, jeg har læst igennem - og det stiller flere spørgsmål, end det giver svar. Men overordnet ser det meget slemt ud. Jeg har set meget, og jeg har oplevet meget i min karriere - men aldrig noget som det her. De her penge burde jo være blevet brugt på afdelingens kerneydelse - børnene. Det er skoler og dagsinstitutionerne, der bliver ramt af deres forbrug, siger professoren.

- Jeg er ligeså rystet som borgerne, siger borgmester Carsten Rasmussen (S). (Foto: Tina Mortensen, TV2 ØST)
- Jeg er ligeså rystet som borgerne, siger borgmester Carsten Rasmussen (S). (Foto: Tina Mortensen, TV2 ØST)

Rystet borgmester 

Borgmester i Næstved Kommune, Carsten Rasmussen (S), er godt klar over, at den har været helt gal med forbruget i afdelingen. 

- Jeg er lige så rystet, som borgerne. Der er ingen grund til at købe så meget vin og spiritus - og et lager med 367 flasker vin er også langt over skiven. Så meget må simpelthen ikke stå på lager, siger borgmesteren.

Han mener, at signalværdien er den helt forkerte i forhold til kommunens borgere.

- Vi er jo en kommune, der gerne vil sende det signal, at man har en fornuftig tilgang til alkohol. Jeg har bestemt ingen problemer med, at der bliver drukket en øl eller et glas vin til sociale arrangementer, men det her niveau er alt, alt for højt. Og pengene bliver endda brugt fra et af vores fokusområder - nemlig børneområdet. Det er en dårlig kultur, der er sneget sig ind, og det skal ændres nu, siger Carsten Rasmussen.

quote Nu går vi i gang med en intern revision i alle kommunens afdelinger, så alle sten bliver vendt

Carsten Rasmussen. borgmester

Men kan du forstå den kritik, du får? 

- Ja, bestemt. Men jeg har gjort alt i min magt for at få ryddet op - og det fortsætter vi med. Nu går vi i gang med en intern revision i alle kommunens afdelinger, så alle sten bliver vendt, siger borgmesteren.

Har du gjort dit arbejde ordentligt?

- Ja, det synes jeg. Hvis jeg havde kendt til problemet og holdt det hemmeligt, så ville det være stærkt kritisabelt, men jeg orienterede hele kommunalbestyrelsen om det med det samme, da jeg fandt ud af det, så vi kunne få ryddet op.

Hvorfor er der ikke sket mere med lederne i Center for Dagtilbud og Skole?

- Vores eksterne advokatfirma har ikke vurderet, at der er noget strafferetsligt - men vi har haft alvorlige samtaler og understreget, at det ikke må ske igen. Langt de fleste i afdelingen passer deres job fortrinligt, og så er der de få, der ikke har gjort det. De har nu rettet ind, så nu tror jeg, at det er vigtigt, vi kommer videre, siger Carsten Rasmussen.


Nyhedsoverblik