Rod i økonomien: Borgmester varsler kulegravning af bilag i hele kommunen

Et større detektivarbejde i tusindvis af indkøb foretaget af Næstved Kommune skal afdække, om ulovlig brug af skattekroner har bredt sig i resten af kommunen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mistanke om ulovlig brug af kommunale midler får nu Næstved-borgmester Carsten Rasmussen (S) til at iværksætte en omfattende kontrol af indkøb i hele organisationen.

- Vi skal have hele organisationen kigget igennem, fastslår han.

Lørdag måtte borgmester Carsten Rasmussen stille sig frem i pressen og forklare, hvordan der gennem flere år har kunnet herske en kultur med ulovlig brug af kommunens midler blandt en række ledende medarbejdere under kommunens Center for Dagtilbud og Skoler.

quote Jeg kan ikke afvise, at der om et år dukker noget op, som enten kræver en afskedigelse eller politianmeldelse

Carsten Rasmussen (S), borgmester, Næstved Kommune

- Jeg kan sagtens forstå, der er skatteydere, der er lige så forargede og vrede, som jeg og resten af byrådet er, medgav borgmesteren og sagde videre:

- Det er også derfor, vi skal have hele organisationen kigget igennem nu.

- Vi håber selvfølgelig ikke, der dukker noget op. Men jeg er også overrasket over den sag her, så jeg kan ikke afvise, at der om et år dukker noget op, som enten kræver en afskedigelse eller politianmeldelse på et andet område.

55 brud på reglerne

Det er Næstved Kommunes egne interne kontrol, som har afdækket, at kommunen har brugt penge i strid med reglerne. Rapporten blev igangsat efter en række aktindsigter fra DR i brugen af kommunale Mastercards.

Eksemplerne i den interne revisionsrapport af Center for Dagtilbud og Skoler er mange, men de tæller blandt andet gavekort til hestepasning, restaurantbesøg på gourmetrestauranter, lagre af vin og honorarer, der blev udbetalt udenom lønsystemet og derfor også udenom skattemyndighederne.

- Vi har selv lavet den her interne kontrol, og den kommer vi også til at lave i resten af kommunens område, for vi skal sikre os, at vi bruger de penge, vi får ind i skatteindtægter, på det rigtige og ikke på fornøjelser for medarbejderne, som ikke er inden for de regler, vi nu engang har, understregede borgmesteren i et interview med TV2 ØST.

Læs også
Næstved har brugt penge på hestepasning, dyre gaver og lagre af vin
Læs også
Næstved har brugt penge på hestepasning, dyre gaver og lagre af vin

Næstved Kommune har de siden efteråret 2021 gennemgået 200.000 transaktioner foretaget i kommunens Center for Dagtilbud og Skole.

Her er der blevet konstateret 55 tilfælde af brud på reglerne.

- Vi har fået gennemgået alt. Og det som ikke har været i orden – det vil sige dem, som har fået udleveret gavekort eller honorar – det er blevet indberettet til skat.

Beløb er stadig ikke oplyst

Gennemgangen går tre år tilbage. Og det er samme fremgangsmåde, som nu vil blive anvendt i kommunens øvrige afdelinger.

- Jeg er rigtig glad for, at det er vores egen økonomiafdeling, der har opdaget de her ting, og ikke nogen udefra, der har bedt om aktindsigt og på den baggrund har sagt: "det er da helt galt det her", forklarede borgmesteren.

- Det er vores egen interne kontrol. Der har vi også sagt politisk, at den skal vi styrke og sikre, det fungerer, så vi kommer rundt i hele organisationen hurtigere, end det har taget med det område her.

Læs også
Politisk redaktør: En rigtig møgsag for landets mest folkelige borgmester
Læs også
Politisk redaktør: En rigtig møgsag for landets mest folkelige borgmester

Hvor mange skattekroner der er blevet brugt i strid med reglerne, har Næstved Kommune ikke oplyst. Men et uddrag af en liste med indkøbte gavekort viser, at der er købt ind for mindst 110.000 kroner alene i gavekort. Blandt dem er gavekort på pasning af heste.

Dertil kommer blandt andet betalinger for administrative medarbejderes arbejdstøj, dyre skærmbriller og køb af vin og spiritus.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Nyhedsoverblik